Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Lift lesz a városházán

2003 a fogyatékosok éve volt. Ám az érintettek szerint olyan érdemi változás nem történt, amely számottevő eredményt hozott volna az esélyegyenlőség terén. A csornai Horváth Katalin legalábbis így érzi.
Csorna: A polgármesteri hivatal hátulról.
Amíg az emberek többsége bárhová eljuthat, ha kedve tartja vagy a pénztárcája megengedi, addig sajnos vannak olyanok, akik segítség nélkül a lakásuk elhagyására is képtelenek és a külvilággal többnyire belülről tudnak csak kapcsolatot teremteni. Pk azok, akik – jogosan – esélyegyenlőségért kiáltanak, de a hangjukat nem mindig hallja meg a többség.

A csornai Horváth Katalin is azok közé tartozik, akiknél nem csupán elhatározás kérdése a helyváltoztatás, a munkába járás. Katalin hétéves kora óta mozgáskorlátozott, ám az általános iskolát és a szakmunkásképzőt is elvégezte. Igaz, akkor még nem volt annyira súlyos az állapota, mint mostanság.

– Sok egyéb mellett az a legfőbb gond, hogy a középületek nem akadálymentesek – mondta Katalin.

– Igaz, tudomásom szerint az akadálymentesítés határideje 2005. december 31., de ez rettentően távoli határidő számomra. Például az ünnepek előtt fogászatra szerettem volna menni, s ezért meg kellett kérnem valakit, hogy autóval vigyen el. Ám mivel a rendelők az emeleten vannak, így jó esetben még egy, rosszabb esetben két ember kell ahhoz, hogy felvigyenek az orvoshoz. Ezek után kérdezem, hogy a mozgásukban korlátozottakra miért nem gondoltak, amikor a fogorvosi rendelőket kialakították az épületben? Nemcsak a magam érdekében szólok, az időseknek sem könnyű feljutniuk az emeletre. Vajon a választópolgár csak addig kell, amíg leadja valakire a szavazatát? Azután már nincs rá szükség?

– Az önkormányzatnál azt mondják, tízmillió forintba kerül egy lift beszerelése, viszont arról nem beszélnek, hogy egyáltalán mikor végzik el az akadálymentesítést. Az utak, járdák állapota szintén hagy kívánnivalót maga után. Egy magamfajta ember kerekes székkel képtelen közlekedni rajtuk. Különben az önkormányzatnál már elmondtam a gondjaimat, de nem sok jóval biztattak – panaszkodott Horváth Katalin.

Katalin korábban varrónőként bedolgozott egy szövetkezethez. A munkát otthon végezte, ám időközben ez a lehetőség megszűnt. Most ismét van mit tennie, megint bedolgozó, szerinte azonban az igazi megoldás az lenne, ha Csornán is létesítenének szociális foglalkoztatót, de kedvező fejleményről ez ügyben sem hallott.

Az elmondottak kapcsán megkerestük Csorna alpolgármesterét. Papp Imre közölte, hogy a szociális foglalkoztató ügyében az aljegyzővel közösen tájékozódnak, hogy más városokban hogyan, milyen feltételek mellett működnek ezek az intézmények. Szerinte az is megoldás lenne, ha egy már működő szociális foglalkoztató egy részlegét Csornára telepítené. Jártak már Kapuváron, Sopronban és felveszik a kapcsolatot a győri szociális foglalkoztatóval is. „Szeretnénk, ha létre tudnánk hozni egy ilyen intézményt a városban" – fogalmazott az alpolgármester, aki tájékoztatott az akadálymentesítés helyzetéről is. Megtudtuk, hogy a polgármesteri hivatal épületébe a sikeres pályázat nyomán liftet szerelnek, a tervek már elkészültek.

A Hunyadi-gimnázium felújítási tervében szerepel az akadálymentesítés, a Margit-kórház pedig pályázatot nyert lift beépítésére, amelyhez az önkormányzat biztosította az önrészt. Kis-Csornán az új buszváró is akadálymentesen létesült. Papp Imre szerint mindez azt mutatja, hogy az önkormányzat a probléma megoldására törekszik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Késve kézbesített adatlapok és térképek

Az EU-csatlakozás kapcsán a mezőgazdaság egyik legnagyobb mérvű adminisztrációs munkája folyik. Gál… Tovább olvasom