Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Kutyák rongálják a szováti sírokat

Panaszkodnak a szováti temetőben nyugvók hozzátartozói: szeretteik sírját rendre tönkreteszik a kutyák. Kikaparják a virágokat, összetapossák a sírokat, az önkormányzat pedig nem tesz semmit.
Kutyák teszik tönkre rendszeresen Bágyogszováton a szováti temető sírjait. A hozzátartozók már mindent elkövettek, hogy megvédjék a virágokat: próbálták szöges lécekkel bekeríteni a sírokat, hiába. Az állatok pedig könnyen bejutnak a sírkertbe, hiszen a drótkerítés lyukain szabad a bejárás. A hozzátartozók az önkormányzatra panaszkodnak, mert szerintük semmit nem tesznek a rongálások megakadályozására.

Visszatérő probléma

A Kisalföldben már 2002 júliusában foglalkoztunk a problémával, az akkori polgármester, Tóth Zoltán azt ígérte, hogy gondnokot alkalmaznak a temetőben és a kerítést is megjavítják. Úgy tűnik azonban, hogy nem sok változás történt azóta.
– A kerítés ugyanúgy lyukas, mint két évvel ezelőtt, a hézagokat farönkökkel próbálták betömni, de ezzel csak azt érték el, hogy a kutyák könnyebben beugranak a temetőbe – panaszolta ismét Tóth Antal. A férfi családja három sírt is gondoz, mindhármat kedvelik a rongáló kutyák. – Azt szeretnénk, hogy hozzátartozóink nyughelye rendezett legyen, de hiába ültetjük rendszeresen a virágokat, újra és újra „kifürdik" az ebek. Már idén is több ezer forintot költöttünk virágokra.
Ugyanígy van ezzel Kiss Gyuláné, Szalánczy Ferencné és Pongráczné Kovács Erika is. Nem tudnak indulatok nélkül a temetőbe menni, mert mindannyiszor az okozott kárral kell szembesülniük. A szovátiak azt sem értik, miért nem gondoztatja rendesen a sírkertet az önkormányzat.

Pénzhiányra hivatkoznak

– Amíg az egyházközség kezelésében volt a temető, semmi problémánk nem volt. Gyakran hívtak bennünket társadalmi munkára és szívesen segítettünk, de most az önkormányzat arra sem képes, hogy ezt megszervezze. Szóltunk már a jegyzőnőnek, a polgármesternek, de mindig a pénzhiányra hivatkoznak – mondják. – Nem hisszük el, hogy annyira szegény a falu, ne telne néhány méter drótkerítésre, meg egy kaszásra, aki legalább a füvet levágná és a gondozatlan sírokat rendbe tenné. A temetésekre vidékről is sokan járnak Szovátra és a községünk szégyene, ahogyan kinéz a temetőnk.
Takács Csaba bágyogszováti polgármester elismeri, valóban gondot okoz a kerítés állapota a szováti temetőben.

Még egy alkalmazott

– Többször körbejártuk a temetőt, ami lyukat találtunk, azt megcsináltuk. A kerítés egy része azonban nagyon régi, cserélni kellene, de sajnos az önkormányzatnak erre jelenleg nincs pénze. A kaszálást is igyekeztünk megoldani, így a napokban is, de a faluban rengeteg a közterület, ráadásul a sok eső miatt szinte hetente nyírni kell a füvet. Eddig két alkalmazottunk volt, most sikerült közcélúként egy harmadikat is felvenni. Talán ezzel javul majd a helyzet, hiszen a temető egy dolgozót teljesen leköt – mondta a polgármester.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csornán táboroztak idén a megyei versmondók

Hetedszer is Csorna adott otthont a megyei versmondó tábornak, ahol egy héten keresztül egész napos… Tovább olvasom