Kisalföld logö

2018. 11. 17. szombat - Hortenzia, Gergő -1°C | 7°C Még több cikk.

Különvonaton az önkormányzatok

Csorna–Pápa - Különvonatot indítanak az érintett önkormányzatok a Csorna–Pápa vasútvonalon. Arra akarják felhívni a figyelmet a járattal, hogy a megszüntetett személyszállításra szükség van.


Ideiglenesen, egy napra és két járat erejéig, de ismét lesz személyszállítás a Csorna–Pápa vasútvonalon. Az önkormányzatok indítanak különvonatot június 21-én, hogy demonstrálják: a szárnyvonalra szükségük van. ˝Arra akarjuk ismét felhívni a figyelmet, hogy a személyforgalom leállítása elhibázott döntés volt˝ – jegyezte meg érdeklődésünkre Németh Gergely szanyi polgármester.

A Csorna–Pápa, 14-es vonal menti önkormányzatok álltak a kezdeményezés mellé. Az érintettek úgy vélik: az elhanyagolt, rossz minőségű közutak alkalmatlanok a vasúti közlekedés kiváltására. A forgalomba állított menetrendszerű autóbuszok képtelenek a naponta ingázók megfelelő színvonalú utaztatására. Az önkormányzatok mindent megpróbálnak a vonal ˝felélesztése˝ érdekében. A térségi vasúti üzemeltetéssel kapcsolatos szándéknyilatkozatot elküldték például a közlekedési minisztériumba. Tervüket azonban újabb ˝veszély˝ fenyegeti. A Csornát elkerülő út kiviteli terveiben ugyanis a szárnyvonal átvágása szerepel. Az eredeti elképzelések még felüljáró építésével számoltak.

Németh Gergely szanyi polgármester szerint fel kell hívni a figyelmet a szárnyvonal jelentőségére.
Németh Gergely szanyi polgármester szerint fel kell hívni a figyelmet a szárnyvonal jelentőségére.

– Ha a vonal átvágása megtörténik, esély sem marad a forgalom újraindítására – fogalmazott a Kisalföldnek Németh Gergely. – A különvonat indítása demonstráció, mellyel bizonyítjuk: fontosnak tartjuk a régiós vasúti közlekedést.

A különvonat nem a vonalon megszokott Bzmot lesz. A GYSEV 5047-es motorvonatát indítják el a szervezők.

– Ezzel az a célunk, hogy jelezzük: nemcsak a régi állapotok visszaállítását követelik meg az igények, hanem a fejlesztést is – jegyezte meg Németh Gergely. – A személyi forgalom szüneteltetése helyett tehát az előrelépés lett volna a helyes döntés annak idején.

A különvonat a mai igényeknek megfelelő típusú lesz.
A különvonat a mai igényeknek megfelelő típusú lesz.

Mindenkit várunk megmozdulásunkra, aki úgy érzi, fontos számára, hogy a szárnyvonal újra működjön.

Ha ezekkel az eszközökkel nem érjük el célunkat, hajlandóak leszünk további megmozdulásokat is szervezni.

A vonat június 21-én Csornáról indul és oda is érkezik vissza. Útközben valamennyi állomáson megáll, illetve a Rába-hídnál is rövid pihenőt tart. Szanyban nemcsak az állomáson lehet majd felszállni a járatra, hanem a Móricz-erdőbe vezető út és a vasút kereszteződésében tervezett új megállónál is. A pápai állomáson tartott demonstráción elmondják véleményüket a települések vezetői és a meghívott politikusok is. Csorna határában, az úgynevezett ˝pápai bakterháznál˝ szintén sort kerítenek egy rövid demonstrációra. Az elkerülőút ugyanis ott vágná át a síneket.

Olvasóink írták

 • 3. papacsorna 2009. június 12. 20:37
  „Miféle üres vonatokról beszélsz?
  A reggeli 6:21-es vonaton rendszeresen álltak az emberek, amíg járt a vasút.”
 • 2. Pistike 2009. június 12. 18:22
  „Gomdolom az üres vonatok közlekedési költségeit TE fizeted!?”
 • 1. Telepathia 2009. június 11. 08:57
  „Nyilvávaló, hogy az egyre magasabb benzinár miatt egyre nagyobb szükség lenne a vasuti közlekedés visszaállítására.Polgármester úr hatékonyan intézkedjen. Tegye lehetővé az elhibázott döntés a vasuti közlekedés megszüntetésének a személyforgalom újbóli meginditását.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szilsárkányi Lovas Napok

Június 12-én, pénteken és 13-án, szombaton rendezik meg Szilsárkányban a lovasnapokat a lovaspályán.… Tovább olvasom