Kisalföld logö

2018. 04. 25. szerda - Márk 13°C | 25°C Még több cikk.

Külön mérik: annyit fizet, amennyit fűt

Valamivel több mint négymilliós beruházással kezdetét vette Kapuváron a fűtésrendszer fejlesztése. A további, közel százmilliós lépésekhez pályázati pénzt szeretne a távfűtő cég.

– A közeljövőben megkezdődhet a városi távhőrendszer legnagyobb beruházása. Közel százmillió forintos fejlesztést hajtunk végre a távvezetékrendszeren és a lakások hőjének mérésében – jelentette ki Pászli Tibor, a kapuvári önkormányzat százszázalékos tulajdonában lévő Kapuvári Hőszolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója.

Hozzátette: a beruházáshoz szükséges, ötvenszázalékos támogatottságú pályázatot – a hiánypótlások után – már befogadták, megvan a remény a közel ötvenmilliós támogatásra. A beruházás felét a város költségvetése állja.

– Nem ülünk azonban addig sem ölbe tett kézzel, a város forrásainak igénybevételével 4,3 millió forintból megkezdtük a kazánházi hőmennyiség mérésének fejlesztését a minap felszerelt korszerű, ultrahangos mérőműszerek beszerelésével – mondta Pászli Tibor.

 

– A fejlesztések első lépése a kazánházak és a lakótömbök közti távvezeték cseréje lesz.
Pászli Tibor
A távfűtési rendszer fejlesztésének következő lépéseihez azonban már pályázati forrásra lesz szükség. Ennek sikere és a közbeszerzési eljárás lebonyolítása után kezdődhet meg a munka. – Amennyiben sikeres lesz a pályázat – kész tervekkel és elképzelésekkel a tarsolyunkban –, kedvező időjárási körülmények mellett azonnal megkezdhetjük a munkát. Még abban az esetben is, ha ezalatt folyik a fűtés – tette hozzá az ügyvezető.

A fejlesztések első lépése a kazánházak és a lakótömbök közti távvezeték cseréje lesz, mellyel megvalósulhat a tömbönkénti hőmennyiség mérése. Ennek elkészültét követően a tömbökön belül felszerelhetik az egyedi költségmegosztókat. Így megvalósulhat a mindenki annyit fizet, amennyit fűt elve. Ehhez majd lakásonként hatvanezer forint körüli beruházásra lesz szükség. Ebben már az úgynevezett termoszelepek beszerelése is benne foglaltatik. Az ügyvezető kijelentette, ezen szerkezetek a lakások hőmérsékletét a beállított értéken automatikusan szabályozzák és mérik. A hőmennyiségmérők adatai évekre visszamenőleg leolvashatók lesznek külső beavatkozás kizárásával.

– A tömbökben a lakásonkénti beruházást vállalók a mért értéket, a beruházásban részt nem vevők pedig a maradékot fizetik – mondta a hőszolgáltató vezetője. Hangsúlyozta azonban, a távvezetékek szigetelt műanyag vezetékre cserélésével és a lakásonkénti méréssel komoly megtakarítás érhető el a rendszerben, már a hőveszteség nagymérvű csökkentésével is.

A rendszerről már leváltak hozzájárulásáról – hiszen a központilag fűtött lakások az utóbbiakat is ˝körbefűtik˝ – a lakószövetkezeteknek kell esetleg dönteniük, ehhez a szakmai segítséget a hőszolgáltató megadja – tette hozzá az ügyvezető.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A legkritikusabb a 86-os főút helyzete

A Rábaköz és a Fertő-part rendőrei, tűzoltói, mentősei és a közút szakemberei a közelgő tél közös tennivalóiról egyeztettek. Tovább olvasom