Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 23°C Még több cikk.

Kivonják az állami pénzeket a profi fociból

Gyurcsány Ferenc sportminiszter szerint a létesítményi fejlesztések súlypontját Budapestről vidékre, a kisvárosokba, községekbe kell helyezni. Ennek érdekében az állami pénzeket kivonják a profi labdarúgásból is.
Gyurcsány Ferenc gyermek-, ifjúsági és sportminiszter a helyi MSZP-szervezet meghívásának eleget téve tegnap Kapuváron találkozott a párt tagjaival, illetve az érdeklődőkkel. A rendezvényen közösen értékelték a kormány eddig elért eredményeit, az elmúlt időszak aktuális kérdéseit, illetve a kabinet sport- és ifjúságpolitikáját. A miniszter a találkozó előtt válaszolt a Kisalföld kérdéseire.

Pályázat kistelepüléseknek

– Miniszter úr! A kisvárosban, kistelepüléseken élőket elsősorban az érdekli, milyen konkrét programokkal tudják támogatni a helyi sportéletet?
– Vannak kidolgozott programjaink és különböző pályázatokat hirdetünk meg a következő hetekben, amelyek kisvárosokat, sőt, községeket érintenek. Az egyik a létesítmények felújításáról szól, hiszen látni, hogy anyagiak hiányában nagy gondot okoz az öltözők, épületek rendben tartása. A pályázatot úgy írjuk ki, hogy száz település nyerhet egy-egy millió forintot, ötven két-két milliót, huszonöt öt-öt milliót és öt helyre osztunk harmincmilliót.

„ A rendelkezésre álló összeg nagyobbik részét kifejezetten kisközségek, kisvárosok fejlesztésére lehet fordítani."
Szintén július elején indítjuk a műfüves és műanyag borítású pályák építésének programját, itt négymilliárd forintról van szó. Arra törekszünk, hogy csak régiónként építsünk egy-egy egész pályás, világításos, műfüves pályát azért, hogy szinte minden városba jusson ilyen, esetleg egy-egy műanyag borításos kézilabdapályát világítással.
– Szó volt a sportlétesítmények akadálymentesítéséről is, gondolva a fogyatékkal élőkre.

– Ez a program szeptemberben indul, egymilliárd forinttal, annak érdekében, hogy a fogyatékkal élők is bejuthassanak az ajtón, fel a lépcsőn, a mosdók, öltözők is alkalmasak legyenek fogadásukra. Számításaink szerint ez az összeg két-háromszáz létesítményt is érinthet, hiszen az akadálymentesítésre – ha liftről nem beszélünk – egy-két millió forint elegendő. Célunk az, hogy a Budapesttől távolabb élők is érezzék, az ország egyenrangú polgárai és hozzáférhessenek azokhoz a lehetőségekhez, amelyeket a fővárosiak elérhetnek.

Utánpótlás-nevelés, diáksport

– Térjünk vissza a fővároshoz. Ha Várszegi Gábor kivonja tulajdonrészét a Ferencváros labdarúgócsapatát működtető társaságból, a minisztérium akarja-e, vagy tudja-e támogatni a Fradit?
– Nem, de nem is cél a támogatás, mert a professzionális labdarúgás üzlet és az államnak nincs oka rá, hogy ebben az üzletben pozíciót szerezzen. A kormány úgy döntött, hogy készüljön el egy jelentés, amelyben kimutatjuk, hogy az üzletszerű labdarúgásra mennyi kormányzati pénz megy. Ezután egy programot készítünk, ami arról szól, hogy a költségvetési összegeket leépítjük ebben a „szórakoztatóiparban". Ez a pénz inkább menjen az utánpótlás-nevelésre, diáksportra, iskolai testnevelésre.

– Miniszter úr korábban Medgyessy Péter tanácsadója volt. Az utóbbi hetek belpolitikai helyzetében meg tudott maradni kizárólag sportminiszternek, vagy konzultált a miniszterelnökkel, esetleg ellátta-e a tanácsokkal?
– A tanácsadásról akkor sem nagyon beszéltem, amikor még az voltam, most pedig még kevésbé van erre okom. A kormányban a napirendeken túl természetesen egy-egy fontos kérdést megvitatnak a miniszterek. Nekem elsősorban az a dolgom, hogy gyermek-, ifjúsági és sportminiszter legyek és ezen a területen érjek el eredményeket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Üzemcsarnok épült Veszkényben

Ezer négyzetméteres üzemcsarnokot avattak tegnap Veszkényben. A Met-Na Kft. beruházása százmillió… Tovább olvasom