Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Kapuváron a csehek a jó vendégek

Az általában június közepével induló turistaszezon idén egy hónapot késett a Rábaközben. A szakemberek szerint a magyarok kevesebb pénzt költenek nyaralásra, elmaradnak a ˝hobbituristák˝.

A kapuvári kemping kivételével a turistaszezon kitolódásáról beszélnek a város és térsége turisztikában érdekelt szakemberei. Összességében elmondható, hogy a jobbára június közepével induló turisztikai szezon idén legalább egy hónapot késett.

A tavalyitól elmaradva, ám az utóbbi napokban növekvő vendéglétszámról beszélt portálunknak Szücs Kálmán, a kapuvári termált üzemeltető cég ügyvezetője.

A rossz idő és a focivébé otthon tartotta a vendégeket

– Pár hete késve indult el az igazi szezon, ám a napokban jelentkező kánikula ˝megdobta˝ a turisták és fürdőlátogatók számát – mondta Szücs Kálmán. Ha később is, de rekordokat döntöget a fürdő a napi 1300 látogatóval, ami az utóbbi három év legjobb forgalmának számít. A vendégforgalom a tavalyihoz képest kicsivel jobb, ám a szállásfoglalások egyre inkább kitolódnak augusztus-szeptemberre. A magyarok elmaradoznak, a külföldiek közül pedig egyre több a cseh turista. Utóbbiak életkora szerint az elő- és utószezon a nyugdíjasoké, a főszezon a fiatal és középkorú családoké.

Az időjárásra és a most véget ért labdarúgó-világbajnokságra panaszkodott Tarcsai Györgyné, a kapuvári kemping tulajdonosa. Mint mondta, állandó vendégkörük az előbbiek miatt egy hónapot késett. A termálra alapozva jobbára külföldi nyugdíjasok látogatják a kempinget.

– A válságot a vendégkör nem nagyon érzi, éppen ezért a vendégéjszakák száma sem változott számottevően – mondta Tarcsainé.

Turizmus: Az időjárás és a focivébé is késleltette a szezont. Fotó: Kisalföld-archívum
Turizmus: Az időjárás és a focivébé is késleltette a szezont. Fotó: Kisalföld-archívum

Tóth István, az egyik kapuvári vendéglő üzemeltetője szerint pár hetet késett a turisztikai szezon-kezdet, ám annyit hozzátett, a város és a környék fesztiváljai jó hatással vannak a kapuvári turizmusra. – A késés a rossz idő miatt volt, ám a két-három napra érkező ˝hobbituristák˝ szinte teljesen elmaradnak – mondta a vendéglős. Hozzátette: a hazai pénztelenség is rányomja bélyegét a rábaközi turizmusra.

Hasonlóan nyilatkozott az egyik helyi panzió tulajdonosa is. Horváth Antalné szerint hiába a hazai üdülési csekk, a vendégek nem nyaralni mennek rajta, hanem jó részük élelmezés vagy kötelező vendéglátás címén feléli. – Kevesebb előre foglalás és alapjában véve egy húszszázalékos vendéglétszám-csökkenés a jellemző napjainkra – mondta a vendéglátó-ipari szakember. Úgy vélte, tavaly jobb évet zártak, mint várható az 2010-re.

A vidék odafigyelésre és pénzre vár

A vidéki turizmus odafigyelésre és pénzre vár. Pap Lajosné mihályi polgármester szomorúan jegyezte meg, hogy a település látványossága vonzaná a turistákat, de komolyabb rekonstrukcióra van szükség a helyi Dőry-kastélyban. – Napjainkban indultak meg jobbára a turisták, ez a kastély látogatóin is látszik. Úgy vélem, ha megkésve is, de jönnek Mihályiba – mondta a polgármester. Hangsúlyozta, a kastély tulajdonosának komolyabb odafigyelésre lenne szüksége. A feltárás után például nem történt helyreállítás.

A helyi odafigyeléssel Hövejen sincs probléma, ám a Csipkemúzeum fejlesztésére, ezáltal a nagyobb turizmusra bizony források kellenének a rábaközi kistelepülésre. – Idén kicsivel több turistára számíthatunk, ha az idénykezdet kissé el is tolódott – mondta dr. Némethné István Erzsébet polgármester. A Hövejre látogatók egytizede külföldi, ám azt hozzátette, a múzeumi látogatókat nem, de a környező tó turistáit nagyban befolyásolja az időjárás.

Olvasóink írták

  • 1. gabika86 2010. július 16. 13:37
    „A csipkemúzeum nem elég a turizmushoz...ez tény, de lehet pofozni a szart még évekig.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy gyászhír margójára

Nekrológ Szalay Endre emlékére. Tovább olvasom