Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 14°C Még több cikk.

Jöhet a mentőöv a baromfisoknak

Rövidesen hozzájuthatnak a baromfitartók a tavalyról elmaradt támogatásokhoz. Az ágazatban, a piacon egyelőre nincs változás: még mindig igen sok az importtojás.

A tavalyról járó baromfiágazati állatjóléti támogatásokat április 15-ig kapják meg a gazdák. Az elmúlt évben elmaradt állat-egészségügyi prevenciós összegeket négy-hat héten belül fizeti ki a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM). A tárca hozzájárult ahhoz, hogy a 15 milliárd forintos új, magyar fejlesztési bankos takarmányvásárlási hitelt az integrátor szervezetek is igénybe vehessék. Mindezt a Baromfi Terméktanács (BTT) elnöke közölte.

Bárány László, a BTT elnöke tudatta: a termelőknek állatjóléti támogatásként 4 milliárd forint jár, állat-egészségügyi költségtérítésként pedig mintegy 230 millió forintot kaphatnak a tavaly már folyósított, 1,57 milliárd forinton felül. Így ez utóbbi jogcímen összesen 1,8 milliárd forintot vehetnek fel az elmúlt évi tevékenységeik után.

A tárca pénzügyi lehetőségeit alapvetően behatárolja, hogy az agrárszféra támogatásához alig van mozgástere az idei agrárbüdzsében. A minisztérium ezért inkább arra törekszik, hogy a piaci szereplőket kedvezményes kamattámogatású hitelekhez juttassa. Az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Zrt. várhatóan egy hónap múlva hirdeti meg azt az új forgóeszközhitel-csomagot, amelynek 15 milliárd forintos keretéből 10 milliárdot az állattenyésztők vehetnek majd igénybe saját takarmányvásárlásaikhoz. A hároméves futamidejű konstrukció kamata előreláthatóan 7,5 százalékos lesz. „Az integrációban működő baromfiszektorban ugyanakkor a termelők 95 százaléka nem férhet hozzá a kedvezményes hitelekhez, mert nincs takarmánykeverője a baromfitápok előállításához" – hangsúlyozta Bárány László.

– A termelést ugyanis nagyobb cégek, feldolgozók koordinálják, amelyek a termelőket takarmányokkal is ellátják. Ezért a tegnapi egyeztetéseken a BTT kérte, hogy az új MFB-s hitelkonstrukció a baromfiágazati integrátorokra is terjedjen ki. E javaslatot a VM elfogadta, de az érintett társaságoknak garantálniuk kell, hogy a hitelből finanszírozott takarmányokat eljuttatják az állattartókhoz – tudatta.

Dr. Molnár Györgyi, a BTT mezőgazdasági titkára a Kisalföld érdeklődésére elmondta: a támogatásokra mindenképpen szükségük van a termelőknek.

– Mentőövet jelent a kifizetés. A pénzt a termelés feltételeinek javítására, a tartás, a szállítás fejlesztésére fordíthatják a gazdák – fogalmazott. Február elején a szakember (Kisalföld, 2011. február 1.) még arra számított, hogy márciusban emelkedik majd a tojás ára. Most megjegyezte: nem jött be a várakozás.

– Most azt mondom, talán június végére lesz változás. Február elején abból indultam ki, hogy a baromfitelepítések hogyan alakulnak az Európai Unióban. A telepítés ugyan csökkent, de tojástermelésük még mindig magas – tette hozzá.

A tárca pénzügyi lehetőségeit alapvetően behatárolja, hogy az agrárszféra támogatásához alig van mozgástere az idei agrárbüdzsében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyakorlatoztak: földrengésben megrongálódott az épület

Katasztrófavédelmi szimulációs gyakorlatot tartottak a napokban a rábapordányi sportpályán a megyei… Tovább olvasom