Kisalföld logö

2018. 04. 25. szerda - Márk 13°C | 25°C Még több cikk.

Játszóterek: többnyire pályázati pénzekből

Jobbára pályázati forrásokból, de egyre több játszótér létesült a rábaközi településeken. A ráfordítások egytől harmincmillióig terjednek.

Zömmel pályázati, kisebb részben saját forrásokból fejlesztik játszótereiket a rábaközi önkormányzatok. Olyan település is van, ahol céges pályázatból vásárolták meg az eszközöket.

Utóbbira példa az enesei új játszótér, melyet nemrég adtak át a Szabadság utcában. Ahogy Mesterházy József polgármester elmondta: a játszótér létrehozását még 2009-ben kezdték el szervezni, amikor az egyik helybéli segítségével egy gázszolgáltató pályázatán bizonyultak sikeresnek az eneseiek. A megnyert pályázatot követően a gázszolgáltató cég előre átutalt egymillió forintot, valamint az önkormányzat 20 százalékos hozzájárulásával, önkormányzati területen megvalósulhatott a beruházás. Az új játszótér mellett – helyi vállalkozók jóvoltából – egy strandröplabdapályát is létesítettek.

Az egyik legújabb: enesei játszótér pályázatból és helyi pénzből.
Az egyik legújabb: enesei játszótér pályázatból és helyi pénzből.

Valamivel több mint harmincmillió forintot szánt a kapuvári önkormányzat a gyermekek és szüleik örömére. A Fő téren egyet, a lakótelepen kettőt a két alközpontban egy-egy játszóteret építettek az utóbbi évben Kapuváron, ám ezek mellett még a Felsőmező utcába is jutott néhány eszköz. Hámori György polgármester elmondta, a harmincmillió forint pályázati forrás mellé még a helyi költségvetésből is került a játszóhelyekre.

Valamivel több mint harmincmillió forintot szánt a kapuvári önkormányzat a gyermekek és szüleik örömére.
– A város játszóparkjait folyamatosan újítgatjuk, erre egy év alatt egymillió forintot költött a városháza, csak saját forrásból – mondta Tompáné Balogh Mária beledi polgármester. Hozzátette: a Bartók Béla utcába egy teljesen új játszóteret terveznek. Az eszközök anyagára félmilliót költöttek, az elkészítésüket is saját hatáskörben végzi a beledi városháza. A polgármester szerint e hónap végén a gyermekek birtokba vehetik az új létesítményt.

Szárföldön már a kész játszóhelyen szórakozhatnak a gyerekek.
Szárföldön már a kész játszóhelyen szórakozhatnak a gyerekek.

A beledihez hasonló terveket dédelgetnek Vitnyéden is, ám Tóth Kálmán polgármester hozzátette: egyelőre csak benyújtott pályázatról beszélhetnek, eredményről még nem. – Tízmilliót pályáztunk meg, ennek egyik része lenne a sportpálya mellé tervezett játszótér – mondta a vitnyédi vezető. A helyszín már elő van készítve, csak a pályázat eredményére várnak.

A vitnyédieknél előbbre járnak Szárföldön, ahol már a kész játszóhelyen szórakozhatnak – nem csak a – helyi gyermekek. Horváth Ferenc polgármester elmondta, 10,1 millió forintot nyertek az úgynevezett LEADER-pályázaton, a húszszázalékos önrészt helyi költségvetésből fedezték. A játszótér költségein felül a környék parkosítását is elvégezték a megnyert pályázatból.

Olvasóink írták

 • 13. füstbement 2010. augusztus 12. 08:17
  „kel-mi kel?a bab?:)))hová kel a bab?:)))))))babbaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa:)))))”
 • 12. janika 2010. augusztus 11. 22:46
  „Lám, lám nektek nem kel külön a homokozó!”
 • 11. füstbement 2010. augusztus 11. 15:58
  „rick!
  tudom,hogy nem az a lényeg a dologban,hogy valaki helyesen ír vagy nem, de nagyon idegesítő, amikor ilyeneket olvas az ember.
  Ha szöveget értelmeznél itt, lassan nem is tudnád,hogy hol jársz vagy hogy hová jársz...:))))vagy hol van a gyerek vagy hová van a gyerek...:)))))”
 • 10. rick_ 2010. augusztus 11. 13:29
  „9.

  :D :D nem akartam én belekötni, de hát úgy látszik janika nem csak a templomokra és a játszóterekre mondott nemet, hanem annak idején az iskolai képzésre is :D :D”
 • 9. füstbement 2010. augusztus 11. 12:59
  „helyhatározó rag:-ba-ban.
  hová kérdésre: -ba
  hol kérdésre:-ban

  Amúgy ötletet adtál az önkormányzatoknak."Utak építése a játszóterekhez."Akkor már nem is lesz kivagyiság vagy bohóckodás a játszótér...:)))
  Annak idején még a kavicsos utakon is el tudtunk menni játszani.Miért lenne gond a mai gyereknek az?
  (nem is gond csak mindig fel kell valamit fűzni a gondolat spiráljára még, amivel lehet kötekedni.:)”
 • 8. janika 2010. augusztus 11. 12:44
  „Hát igen,"füstbe ment" tervek,mint Pl.: Kunszigetben a Jézust keresni a határba! Mert se a templomba se a határba Őt megtalálni nem lehet!Persze ezt minden épeszű ember tudja is, de egyesek "hátha még is"-gondolják.
  No ezt használják ki a politikusok és az hívők sok -sok közpénz milliókért. Egyébként én is látom,hogy a nagy városokba kell a játszótér, hisz a legtöbb gyerek nem tartható a négy fal között a betongettókba. De a vidéki falvakba csupán kivagyiság, bohóckodás és üzlet a játszótér építése. Többnyire úttalan utakon gidres-gödrös járdákon mehetnek oda a gyerekek, ha egyáltalán akarnak!”
 • 7. füstbement 2010. augusztus 11. 11:04
  „régen az emberek is a pusztákban laktak.Volt aki jurtákban ugye.Most meg házban élsz Te is...minek?mire ez a luxus Janika?
  Amúgy meg ha most kimenne a nép a misére mondjuk Beled mellé a mezőkre, akkor meg az lenne a baj.ők lennének a magamutogatók.Sőt a mostani médiával fel is lenne fújva az ügy és a kommentelők között Te lennél az első,hogy mi a fenének mennek ki oda, mit feltűnősködnek, amikor be lehet menni a templomokba.Ezt úgy hívják Janika,hogy a 22-es csapdája.
  Sajnálom a gyerekedet,hogy ha azt mondja neked,hogy "Apa menjünk ki a játszótérre", akkor Te azt mondod neki,hogy dehogy megyünk hiszen az "szinte sablonra fabrikált játszótér".”
 • 6. rick_ 2010. augusztus 11. 08:35
  „Janika, hát válassz meg más politikusokat. Ők majd nem erre írnak ki pályázatot, hanem arra, amit te tartasz fontosnak. Ha ez nem sikerül, akkor meg vedd tudomásul, hogy nagyon sokan vannak, akiknek fontosak a játszóterek és a templomok, ezért olyanokat választanak meg, akik erre odafigyelnek...”
 • 5. janika 2010. augusztus 11. 08:18
  „Úgy tudom, a Biblia szerint Jézus a hegyek és rétek, lankák azaz a senki földjén is képes volt prédikálni, sőt rengeteg hallgatója volt!
  Manapság pedig a luxus, a képmutatás és az üzlet a fontos egyeseknek. Persze,ha nem atöketlenpolitiukusok szabják meg a közpénz pazarlást azaz a pályázati lehetőségeket talán hasznosabb dolgokra kerülne az közpénz! A gyerekeknek meg nem létkérdés ezek a mondva, szinte sablonra fabrikált játszóterek.”
 • 4. füstbement 2010. augusztus 11. 08:04
  „ha nincs pályázat nincs játszótér, nincs felújított templom.

  Janika ilyenkor: "A gyerekek nem tudnak hol játszani, és hogy néz ki az az omladozó templom a falu közepén?!Mit képzelnek magukban az illetékesek?!Az Öregasszonyok omladozó templomban imádkoznak a Jóistenhez?!A gyerekemet minden nap az utcán az autók kerülgetik, mert nincs hova menni játszania!!Szemét mindenki!"
  :))))))

  reális

  De ha ne adj Isten megvalósul az a játszótér, akkor neked kell felavatnod...:)))))”
 • 3. rick_ 2010. augusztus 10. 21:10
  „janika, ezek szerint neked se gyereked, se öreganyád nincs... újabb érdekes adat.”
 • 2. janika 2010. augusztus 10. 20:05
  „Szerintem valakinek nagyon jó üzlet a játszótér és a templomok felújítására kiírni a pályázatokat. Hát még kivitelezni.Mit számít az, hogy van pár öregasszony a templomba járásnál, vagy egy- kétgyereka játszótéren milliókért!”
 • 1. reális 2010. augusztus 10. 15:16
  „A Bartók Béla utcába egy teljesen új játszóteret terveznek, nyilatkozta a polgármester! E hónap végén a gyermekek birtokba vehetik. Megint egy nagy semmit mondás, figyeljünk belediek, ez már több a soknál amit ez az asszony össze-vissza nyilatkozik.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Házat kapott ajándékba a falu

A Dörből elszármazott Etl család házat adományozott az önkormányzatnak. A százéves parasztházat… Tovább olvasom