Kisalföld logö

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 12°C | 23°C Még több cikk.

Járható különbségek a határban

Csorna–Szany - A szanyi határ útjai rendben vannak, a csornaié nem. A szanyi gazdák kaphatók ingyenes „társadalmi munkára", a csornaiak eddig nem. A különbség ez esetben látható és járható.
A tavaszi munkákra már készülnek a gazdák, de vajon meg tudják-e közelíteni birtokaikat a mezei utakon? Csorna külterületi útjaira évente egymillió forintot költ. Ez a pénz szinte semmire sem elég. Szanyban viszont tavaly is ötmillió forint került erre a célra.

A különbség abban áll, hogy a faluban összefogtak az érintettek, a városban viszont nem működnek együtt.


Építési törmelék a határban

A csornai egymillió esetleg arra elegendő, hogy a fontosabb, nagyobb forgalmú utakon eldózerolják a földet, meg az építési törmeléket, ami pótkocsiszám kerül ki a határba. A polgármester szerint a gazdáknak is jobban oda kellene figyelniük az utak állapotára. És – véli Turi György – segíthetnének is. Csorna közigazgatási területéhez hetven kilométert meghaladó külterületi út tartozik.

– Tudom, hogy ez a pénz minimális, de több nem jut – mondta a Kisalföldnek a városvezető, aki, mint maga is „határba járó ember", ismeri a problémát. – Azért is kevés ez az összeg, mivel az utak rettenetes állapotban vannak. Hozzáteszem: nem csak az önkormányzat felelőssége, hogy ilyen helyzet alakulhatott ki. Felelősség terheli azokat is, akik meggondolatlanul, nagy károkat okozva közlekednek a határban. Sokszor előfordul ugyanis, hogy a vizes, sáros utakra is rámennek a nehéz gépekkel, teljesen tönkretéve a felületet, de a helyreállításban már nem jeleskednek.

– A másik megdöbbentő jelenség számomra, hogy sokan az építési törmeléket egyszerűen leborítják a mezei utakon. A kupacok eldózerolásáról azonban már nem gondoskodnak, így több kárt csinálnak, mint hasznot. Egyre inkább járhatatlanok lesznek az utak, a függesztett munkaeszközök például fennakadnak az ilyen akadályokon.

Terepjáróval is gondot okoz a közlekedés számos külterületi úton. Van, ahol összefogással karbantartják a területeket. Fotó: illusztráció
Terepjáróval is gondot okoz a közlekedés számos külterületi úton. Van, ahol összefogással karbantartják a területeket. Fotó: illusztráció

Jól jönne a vadászok pénze

A polgármester elmondta: a felsőszeri határban a pálmajori útra tud az önkormányzat gondot fordítani, az alsó területeken pedig a Kisperjéstől a pásztori erdőig vezető szakaszon végzik el a szükséges munkákat. Szerinte jó megoldás lenne, ha a földek vadászati joga után fizetendő bérleti díjat az utakra költhetnék. Ehhez valamennyi földtulajdonos hozzájárulására szükség lenne, amit képtelenség beszerezni.

– Csorna határában négy társaság is rendelkezik területtel. Sok tulajdonos fel sem veszi a bérleti díjat, hiszen minimális összegről van szó. Egyben azonban már jelentős eredményeket lehetne elérni – tette hozzá Turi György. Mint mondta, a gazdákat sem lehet rávenni arra, hogy saját maguk költsenek erre a célra. – Sok esetben a tulajdonos bérbe adja a földjét, így őt nem érdekli, milyen az út odakint. A bérlő viszont, mivel nem a sajátjáról van szó, szintén bezárja a pénztárcáját.


Szanyban segítenek a gazdák is

Amíg viszont nincs összefogás a határban, marad az évi önkormányzati egymillió. És a járhatatlan utak. Jó példaként lehet említeni viszont Szanyt. Németh Gergely polgármestertől megtudtuk: a gazdák együttműködnek a karbantartásban, mert tudják, ez nekik is érdekük.

– A hitelre vásárolt, nagy értékű gépek megóvása miatt is fontos, hogy odafigyeljünk útjainkra. Ebben partner a vadásztársaság is. Az öt év után elévülő bérleti díjakat ajánlja fel erre a célra – mondta Németh Gergely. A szervezettel persze könnyen tárgyal a községvezető, hiszen a társaságnak ő az elnöke. – Tavaly ezzel az összefogással összesen 5 millió forintot fordítottunk a kinti utakra. Egy vállalkozó körülbelül 7–8 ezer köbméter kavicsot adott erre a célra. Felét már tavaly kivitték a gazdák, a másik felét ebben az évben tervezzük. A gréderezést, hengerezést is ők vállalták ingyen.

Szanyban ily módon a külterületi utak nagy része járható, jó állapotban van. A faluban egyébként útbizottságot is létrehoztak, tagjai a gazdák, helyi vállalkozók, illetve az önkormányzat delegáltja. Közösen döntenek a munkák sorrendjéről és az útjaik jók.

Olvasóink írták

  • 2. Goldman 2009. március 06. 20:20
    „Minek költenének a gazdák ilyenre pénzt és időt amikor a belvároson keresztül is lehet közlekedni?....egyébként meg ragadnának bele a saját szarukba...hiszen nem a személykocsis tehet erről hanem ők......csornaiak...mindig csak a másikra várnak, hogy majd az ingyen mindent megcsinál nekik”
  • 1. belvarosi 2009. március 06. 17:36
    „szerintem a csatarimajori fo utca nem kulteruleti ut de oda is terejaro kell lassan ha a hazakhoz akarunk bejutni ... erre van valami otlete a polgarmester urnak ?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Harmonikázni tanulnak a fiatalok

Csorna - Több mint három éve tanítja harmonikázni a csornai fiatalokat Biky Ottó. Jelenleg… Tovább olvasom