Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 8°C Még több cikk.

Igazi gazdára várnak a Rábaköz kastélyai

Talán Krúdy Gyula tolla nyomán tudhatunk a legtöbbet a múlt századi magyar kastélyok és gazdáik világáról. Azóta rezsimek jöttek, mentek. A gazdák eltűntek, házaik meg azóta is igazi arcukat keresik.
A Rábaközben egymást érik az egykori kúriák, kastélyok. Körsétánk nyomán úgy tűnik, mostanság koloncok gazdáik nyakán.

Beleden iskola működik a kastélyban

Beleden, a falu közepén áll a valamikori Barthodelszky-kastély, mely a rendszerváltás óta önkormányzati tulajdonban van. A környék csökkent értelmi képességű tanulóinak napközi otthona kapott helyet az emeleten, az alagsorban pedig a jó hírű beledi erőemelők tréningeznek. Szintén a kastélyban alakították ki a községi múzeumot. Néhány éve víztelenítették az épületet és kívülről is felújították, ám lassanként újra renoválásra szorul. A belsejében az osztálytermeket rendszeresen karbantartják, így azokkal nincs probléma.

Magyarkeresztúr: kihasználatlanul

Magyarkeresztúr főutcáján a Baditz-kastély készteti megállásra az arra járókat. Itt született Baditz Ottó festőművész, akit a falu díszpolgárául fogadott, sőt, címerében festőpalettával is megemlékezett róla a hálás falu.
Az államosítás után szegényházat alakítottak itt ki, majd sokáig az önkormányzat tulajdonában volt, ám pénzhiány miatt kénytelenek voltak értékesíteni mintegy tíz évvel ezelőtt. A település önerőből ugyanis nem tudta vállalni rendbetételét. Azóta magántulajdonban van a kastély, az új tulajdonos a tatarozását még a kilencvenes évek közepén elkezdte. Elvégezték a nyílászárók cseréjét és külsőleg helyrehozták az épületet. Ám a belsejére már nem került sor, valamilyen okból leállt a felújítás.
Azóta üresen áll a Baditz-kastély, tulajdonosa egyelőre nem mutatja annak jelét, hogy bármilyen tervei is lennének vele. A község vezetői elképzelhetőnek tartanák, hogy vadászkastélyt alakítsanak ki benne, értesüléseik szerint egy vadásztársaság már meg is kereste az új birtokost, ám hogy a tárgyalásoknak mi lett a vége, nem tudni. A település addig is várakozó állásponton van, hiszen érdemben nem tudnak beleszólni a kastély sorsába, pedig adottságai és méretei révén igazi ékszerdoboza lehetne Magyarkeresztúrnak.

Rábasebesen még reménykednek

Rábasebesen, a Rába partján a Széchenyi család vadászkastélya áll. A XIX–XX. század fordulóján épült ház sorsa viszontagságos volt az elmúlt rendszerben: működött iskolaként, de hasznosították gabonaraktárként is. A rendszerváltás után a helyi önkormányzat próbálta a tulajdonjogát megszerezni, sikertelenül. Maradt állami tulajdonban. Azóta aztán a sokadik tulajdonos és befektető próbálja felvirágoztatni a kastélyt, szállóként üzemeltetve. Néhány éve úgy tűnt, sikeresek lesznek a próbálkozások, hiszen 1995- ben szépen rendbe hozták az ingatlant és a parkosítást is elvégezték. A település polgármestere szerint most mégis stagnál a beruházás és szállóvendégeket csak ritkán látni a környéken, így a helyi adó is elmarad. A rábasebesiek mindezek és a korábbi ígéretek, tervek ellenére is reménykednek, a falu fejlődését látnák a kastélyban, hiszen az elmúlt évszázadban is biztos pontot jelentett az életükben.

Mihályi: a Dőryek fészke haladékot kapott

Mihályiban a Dőry grófok ősi fészke található, igazán patinás, tekintélyt parancsoló épületegyüttes a Kis-Rába partján. A legenda szerint még a magyar Szent Koronát is őrizték a kastélyban.
Az államosítás után az akkori vezetés többféle funkciót jelölt ki számára, így telepítettek oda lakókat, de egy ideig iskola is működött a kastélyban. Állaga romlott, egyre szomorúbb képet mutatott, mígnem 1969-ben kezdték el felújítását, mellyel 1975-ben végeztek. A kívül-belül megszépült épület a megyei tanács továbbképző intézménye lett. Ebben a formában a rendszerváltásig működött.
Ezután többször cserélt gazdát az ingatlan, volt a megyei közgyűlés, a köztársasági megbízott hivatala és a közigazgatási hivatal kezelésében is, de mindig az oktatást szolgálta. Az egyre magasabb követelményeknek azonban a kastély már nem tudott megfelelni. Az elmúlt években kapui zárva voltak és kihasználatlanul állt az épület a falu közepén. Tavaly a Miniszterelnöki Hivatal felújíttatta és üdülési, oktatási központot alakítottak ki az ódon falak között. A beruházástól gazdasági fellendülést vártak Mihályiban. Néhány hete azonban váratlan hírt kapott a falu önkormányzata arról, hogy mivel nem gazdaságos a Dőry-kastély működése, ismét lakat kerül kapujára. Erről a Kisalföld is beszámolt. Néhány napon belül viszont arról tájékoztatták a falu vezetését, hogy decemberig haladékot kap az üzemeltető, így most a remény időszakát élik a mihályiak és abban bíznak, hogy kastélyuk jövőre is fogadja vendégeit.

Püspöki kastély, önkormányzati gondozás

Szanyban a tizennyolcadik században épült a püspöki kastély, mely azóta is meghatározza a település panorámáját. Nemrégiben felújították az épületet, melyhez az önkormányzat is hozzájárult, noha az a Kincstári Vagyonkezelő Szervezet kezelésében van, kizárólagos állami tulajdon.
Tavalyelőtt elkészült a kovácsoltvas kerítés, az elmúlt évben pedig a külső felújítás fejeződött be. Persze az is a teljességhez tartozik, hogy a kastély 95 százalékát az önkormányzat használja ingyenesen – itt működik például a községi könyvtár és a helytörténeti gyűjtemény is –, de a napi karbantartásról a falunak kell gondoskodnia.

Korábban:

Mihályi újra kastélyszálló nélkül (2002-08-26) >>
Mihályi mégsem marad szálló nélkül? (2002-08-29) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az ősz hozza az igazi változást

Közel három év telt el azóta, hogy bezárta kapuit a nagy sárga épület a Fő téren. Szeptembertől… Tovább olvasom