Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

Idén nincs forrás a kikötőkre

A Rába-parti önkormányzatok idén biztosan nem építenek kikötőket a folyó mentén. Elképzelések és tervek ugyan lennének, ám a regionális források elapadtak ebben az évben.
A Rába-parti települések vezetői régóta szeretnék a folyó közelségét kihasználni, általa a térséget fejleszteni. Leggyakrabban a turizmust emlegetik, mint kitörési pontot, ám előrelépés az utóbbi években ezen a területen sem volt. A helyiek most nagyon bíznak a folyógazdálkodási mintaprogramban, illetve a regionális idegenforgalmi bizottságban, amitől a kikötőprogram támogatását remélik.

Pályázatok nélkül

Ahhoz ugyanis, hogy a vízi turistákat megállítsák, mindenképpen szükséges olyan szakaszokat kialakítani, ahol a kajakosok, kenusok szívesen szállnak partra, egy vagy több napot töltve a településen. A kikötők építése viszont több millió forintba kerül, amelyre a települési önkormányzatoknak pénze nincs és egyelőre a pályázatokban sem reménykedhetnek. Idén ilyen célra nincs elkülönített összeg.

Tavaly még a Nyugat-dunántúli Regionális Idegenforgalmi Bizottság (RIB) a regionális forrásokra alapozva dolgozta ki a kikötőprogramot és készíttetett tanulmányterveket, amelyek tartalmazzák többek között a kikötőépületek terveit is.

A turisztikai célelőirányzat keretéből Szentgotthárd nyert el ötmillió forintot, ahol a táborhely már el is készült. Egy évvel ezelőtt azonban még senki sem tudta, hogy idén bedugulnak a régiós források, tehát a pályázati kiírás sem készülhetett el. Ilyenformán áll az egész kikötőprogram. Azaz, lenne még egy lehetősége a településeknek: a területfejlesztési célelőirányzat, amely a területfejlesztési tanácsokon keresztül érhető el.

Ennek azonban teljesen mások a feltételei, így ezeknek a falvak egyáltalán nem tudnak megfelelni. A lehívható legkisebb összeg például tízmillió forint, és a projektnek munkahelyeket, legalább tizenhármat kellene teremtenie. Ez a szakemberek szerint is lehetetlen. Megold ás lehetne még az uniós Regionális Operatív Program, csakhogy ennek a kikötőépítést érintő pontjai a Rábára nem vonatkoznak.

Felháborodott tagok

A települések vezetői bíznak benne, hogy jövőre ismét elérhető lesz számukra a turisztikai célelőirányzat és akkor végre elkezdhetik a régóta dédelgetett ötletek megvalósítását: épülhetnek kikötők a Rábán. Ezt szorgalmazná a Rába Szövetség is, melynek tagjai felháborodva fogadták, hogy ebben az évben nem fejleszthetik a folyó partját. Nemes László, a szervezet elnöke, Sobor polgármestere szerint a vízi és ökoturizmusban óriási lehetőségek vannak, és ezeket az értékeket vétek veszni hagyni.

Egységként kezeljék

– A Rába Szövetség azt szeretné elérni, hogy az egész Rába völgyét egységként kezeljék, így fejlesztve például a kikötőhálózatot is – nyilatkozta Nemes László. – A táborhelyeket is úgy kell megépíteni, hogy azok ne „üssék", hanem inkább segítsék egymást.

Ehhez kapcsolódik a szövetség vonzerőleltára is, amelyben mindazon szolgáltatásokat, turisztikai lehetőségeket, programokat összegyűjtjük, amik az ideutazók érdeklődésére számot tarthatnak. Sajnálatos, hogy éppen erre nincs pénz ebben az évben. A területfejlesztési tanács pályázatára érdeklődő települések voltak ugyan, de a feltételek mindenkit elriasztottak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Külföldiekkel osztoznak a nagyvadakon

Április 15. óta tart az őzbak-, szeptember eleje óta pedig a szarvasidény a Rábaközben is. A… Tovább olvasom