Kisalföld logö

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 11°C | 21°C Még több cikk.

Gyűjti és meg is írja a múlt emlékeit

Komoly gyűjteménnyel rendelkezik a bősárkányi Marics Alajos. Hogy pontosan mit is gyűjt, azt nehéz meghatározni, mert gyakorlatilag mindent. És emellett még ír is, például munkahelyei történetét.

Csaknem fél évszázad gyűjtő- szenvedélyének eredményét mutatja be a bősárkányi Háziipari Szövetkezet igazgatója munkahelyén. Marics Alajos régiségeket gyűjt elsősorban, most két irodahelyiséget töltött meg kedves tárgyaival. Több ezer darabos kollekciójának minden egyes darabja egyformán a szívéhez nőtt és „nincs az a pénz, amiért csak egytől is megválna".

Marics Alajos hosszú pályafutást tudhat maga mögött. Kereskedelmi végzettséget szerzett, közel hatvanéves munkaviszonnyal rendelkezik. Dolgozott ÁFÉSZ-nál, a járási pártbizottságon, 1977-től pedig az élelmiszeriparban. Bármerre is tevékenykedett azonban, mindenhol kereste, kutatta a múlt emlékeit is. Így került ki több dolgozat is a keze alól. A Győri Keksz- és Ostyagyárban töltött évek alatt megírta a Frank-gyár történetét. Kiállítást is összeállított, melyet a Frank család Svájcban élő leszármazottai is megtekintettek. Részt vett a szadai édesipari múzeum létrehozásában. Marics Alajos 2007-től vezeti a bősárkányi Háziipari Szövetkezetet. Azóta százhúsz, kézzel írt oldalon feldolgozta a szövetkezet múltját. Azt mondja, amint összejön a hatvanéves munkaviszony – már nem kell sokat várnia, csak három évet –, félrevonul és öt könyvvel a tarsolyában lép a nagyközönség elé. Annyira való összegyűjtött anyag birtokában van ugyanis. Azt is papírra veti majd, ami az elmúlt hat évtizedben történt vele.

Marics Alajos  gyűjtőszenvedélyének eredményét mutatja be a Háziipari Szövetkezet irodáiban.
Marics Alajos gyűjtőszenvedélyének eredményét mutatja be a Háziipari Szövetkezet irodáiban.


– Hogy pontosan mikor és hogyan kezdődött a gyűjtés, már nem is tudom – mondta a Kisalföldnek Marics Alajos. – Egyre csak bővült a készlet és bővül folyamatosan, hiszen nem tudom abbahagyni. Gyűjtöm a bélyegeket, a pénzeket. Nincs a világnak olyan országa, ahonnan ne lenne legalább egy érmém. A történelmi papírpénzek is a kedvenceim, például az Osztrák–Magyar Monarchia pénzei is a birtokomban vannak. Különösen szívesen rendezgetem pipagyűjteményemet, ami jelenleg százharminc darabos. Van hongkongi, indián, román, szlovák, cigány, magyar pipám és vízipipák is. Festményem is van negyven darab, azokat szeptemberben szeretném bemutatni, szintén a szövetkezetnél. Hetven mezőgazdasági eszközt tartok otthon és emléket állítok a bősárkányi háziiparosoknak, a gyékényfonóknak is.

Marics Alajos rendszeresen járja a piacokat újabb darabok után kutatva. Barátai is gyakran küldenek neki egy-egy tárgyat vagy éppen bélyeget. Győrben pedig lomtalanítással foglalkozó barátja hívja fel figyelmét a másnak lomnak tűnő, de neki értéket jelentő holmikra.

– Gyakorlatilag az összes szabadidőmet lefoglalja a gyűjtemény rendezgetése. Szívesen töltöm ezzel az időmet, hiszen csaknem ötven éve a hobbim. Emellett még a kert, a kerti munka, amitől nem tudok szabadulni. E két tevékenység teszi teljessé az életemet – jegyezte meg Marics Alajos.

Az igazgató gyűjteménye e héten péntekig lesz látható a bősárkányi Háziipari Szövetkezet irodaházában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tartalékaik is kellenek a talpon maradáshoz

Ha fejlesztünk is, csak pályázati támogatásból tehetjük, saját forrásunk ugyanis nincs beruházásra – mondja Kenesei Ferenc, Bodonhely polgármestere. Tovább olvasom