Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Félszáz esztendő a premontreiekkel

Ötven éve szentelték pappá dr. Horváth Lóránt Ödön premontrei apátot, csornai prépost-prelátust. Június 12-én (mely dátum végigkíséri életének döntő pillanatait) hat évre ismét megválasztották tisztségének ellátására.
Dr. Horváth Lóránt Ödön
Dr. Horváth Lóránt Ödön az utolsó premontrei osztály tanulója volt Szombathelyen. A ballagó diákok nevében 1948-ban ő búcsúzott el a gimnáziumtól. Negyvenhat évvel később pedig ugyanazt az oktatási intézményt nyithatta meg, immár prépost-prelátusként, amelyiktől diákként elbúcsúzott.
– Igen nagy öröm számomra, hogy annak a középiskolának lehetek a fenntartója, ahol egykor diák voltam – kezdtük jubileumi beszélgetésünket az apát úrral. – Szombathelyen születtem, édesapám ott volt városi tisztviselő. Kitüntetéssel érettségiztem a szombathelyi premontrei gimnáziumban 1948. június 12-én azután beléptem a premontrei rendbe és két évig voltam Csornán novícius. Az elöljáróink azonban 1950-ben hazaküldtek, hogy ne hurcoljanak el bennünket, mint a többi szerzetest. Utána a szombathelyi egyházmegye teológiai főiskoláján töltöttem két évet.

Visszatérő dátum

1952. június 12-én – gyakran visszatér ez a dátum – , tehát ötven évvel ezelőtt a szombathelyi székesegyházban pappá szenteltek. Már öt évtizede pap vagyok a jó Isten kegyelméből. Majd mivel a Szombathelyi Egyházmegye Főiskolájának működését is betiltották, három évre Budapestre kerültem a Hittudományi Akadémiára. 1955-ben kápláni diszpozíciót kaptam, 1957-ben pedig doktoráltam. Aztán különböző helyeken és beosztásokban tevékenykedtem a szombathelyi egyházmegyében. 1972-től tizenkilenc éven át a győri Hittudományi Főiskolán tanítottam erkölcsteológiát, lelkipásztorkodás-tant. 1990. június 12-én rendtársaim tizenkét évre apátjukká, csornai prépost-prelátussá választottak. Mandátumom az idén járt le és most június 12-én hat évre ismét megválasztottak.

A gondviselés irányított

– Hogyan élte meg a rend feloszlatásától az újraszervezéséig eltelt évtizedeket ?
– Nehéz évek jártak az ötvenes évektől, mert bizonytalan volt az egyház létezése. Az viszont valóságos csoda, hogy visszatérhettem ide. A történelemnek az ura maga az Isten, a Gondviselő, aki az embert megtartja önmaga és a kijelölt cél számára. Az én útjaimat a gondviselés irányította. Akkor is, amikor az egyik helyről a másikra kellett menni, és akkor is, amikor az egyházat elnyomták, üldözték, a hitoktatást megnehezítették. De a papi hivatásom megmaradt és a lelkipásztori munkában is örömet találtam.

Ingatlanok felújítása

– Milyen munkát adott a rendszerváltás után a rend újraszervezése ?
– 1990 után a legfontosabb feladataim közé tartozott az ingatlanjaink visszaszerzése, hogy megkezdhessük a közösségi életet. Visszakaptuk a csornai anyaházunkat, amely kívül-belül felújításra szorult, hisz nagyon lelakott, kifosztott állapotban volt. Néhány bútorgarnitúrát az egykori prelatúrából, a vidéki plébániákról hoztam vissza, ahová szerencsésen kimenekítették azokat. Visszakaptuk a szombathelyi gimnáziumot, a rendházat, a keszthelyi rendházat, s ezeket renováltattuk. Amit lehetett, a külföldi rendtársak segítségével igyekeztünk rendbe tenni. Azt szoktam mondani: „ Adják vissza a rendnek, ami a rendé volt, és a rend mindent rendbe tesz. "
– A látványos, nagy munkák befejeztével hogy telnek a napjai ?
– Újraválasztott apátként folytatom a munkámat. Csornán a rendhez tartozó fiatalokkal foglalkozom, akik ugyan nincsenek sokan, de igénylik a törődést. Majdnem minden héten Szombathelyre utazom, s a gimnáziumban belátogatok az órákra. Szeretem a diákjainkat és azt hiszem, ők ugyanígy éreznek irányomba, s jól érzem magamat közöttük.
– Azokon a településeken, ahol jelen vannak a premontreiek, elismerik-e az ön tevékenységét ?
– Csornán kitüntetést kaptam, amiért rendbe tetettük a rendházat. Szombathelyen is szép elismerésben részesültem, a pedagógusnapon „ Szombathely város oktatásügyéért " díjat vehettem át.
– Hogyan képzeli a jövőt, vannak-e olyan elképzelései, amelyeket mindenképpen szeretne megvalósítani ?
– Szeretném, ha a fiatalok, akik befejezik tanulmányaikat, előbb- utóbb átvennék a rend vezetését. Pk ugyanis jobban értenek kortársaik nyelvén és jobban részt tudnak venni – főleg a szombathelyi premontrei gimnáziumban – a nevelésükben.

Ünnepi szentmise

Csornán június 29-én délelőtt tíz órakor kezdődő szentmisét tartanak dr. Horváth Lóránt Ödön pappá szentelésének ötvenedik évfordulója alkalmából, amelynek ő lesz a főcelebránsa. Az ünnepségen részt vesz a győri, a székesfehérvári megyés püspök, s a tervek szerint Szennay András nyugalmazott pannonhalmi főapát is, valamint a nagyváradi prépost-prelátus, a rendtársak, a csornai kerület papjai, rokonok, jó ismerősök és hívek. A szónok a jászóvári premontrei apát lesz.
„ Már gyerekkoromtól kezdve

vonzott a papi hivatás. Ugyanakkor szerettem az irodalmat, a

nyelveket és tanár is szerettem volna lenni. Végül ez is sikerült, hisz főiskolai tanár lettem. "

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Akár a hődíj is csökkenhet

Fűtőerőművé alakítják a csornai fűtőművet, s a beruházás kedvező hatásaként akár tíz százalékkal is… Tovább olvasom