Kisalföld logö

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 9°C | 14°C Még több cikk.

Esterházy-huszárok parádéznak Kapuváron

Kismarton–Kapuvár - A 2000-ben alapított Esterházy-huszárok egyesülete – méltóan a nagy hírű elődökhöz – a hagyományőrzésen túl jótékonysági rendezvényeken is részt vesz. Jövő héten Kapuvárra látogatnak.

Az Esterházy-huszárok regimentjét 1741-ben Esterházy Pál Antal herceg alapította. Feladatuk Mária Terézia támogatása volt a „hétéves" és az „osztrák örökösödési háborúban". Az eredeti regiment – ugyanúgy, mint késői utódai, a mai Esterházy-huszárok – szinte egész Európát bejárták. A Kismartonban (Eisenstadt) alapított csapatok az egész környékről kapták az utánpótlást, az új huszárokat.

– Az Esterházy-huszárok egyesületét herceg Esterházy Antal és jómagam alapítottuk – mesélt a kezdetekről Kickinger Zoltán. Az egyesület kezdettől fogva célul tűzte ki a csapat és lovak magas szintű kiképzését. Színes lovasprogramokkal népszerűsítik a hagyományőrzés eme új ágát, valamint a történelmi-katonai lovas művészetet. Az eredetit híven követő egyenruhákban mutatják be előadásaikat, a lovas harctól a magyar csikósgyakorlatig.


Esterházy-huszárok: Kapuváron is parádézik a regiment, a Sás utcai fesztiválon augusztus 9-én.
Esterházy-huszárok: Kapuváron is parádézik a regiment, a Sás utcai fesztiválon augusztus 9-én.

Kickinger Zoltán szerint az Esterházy-huszárok szívesen látott vendégek Európa országaiban. Így többek közt jártak Francia-, Német-, Olasz- és Csehországban.

– Az Esterházy-huszárok egyesületének tagjai szívesen támogatnak szociális rendezvényeket, ilyen például az évenként megrendezett wimpassingi rokkantak napja – mondta Kickinger Zoltán. Fellépnek több egyházi felekezet rendezvényein is, valamint baráti kapcsolatokat ápolnak a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetséggel. Ez utóbbinak legjobb példája volt a tavalyi évben közösen végrehajtott Hadik-emléktúra Berlinbe. Kickinger Zoltán a Kisalföldnek elmondta, legközelebbi „vendégszereplésük" Kapuváron a Sás utcai fesztiválon lesz augusztus 9-én.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erdei tábor – internet és televízió nélkül

Vitnyéd-Göbösmajor - Hat turnusban, mintegy kilencven gyermek nyaral a vitnyéd-göbösmajori erdei… Tovább olvasom