Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

Elkerülőutat szeretnének

Szalay Imrével, Bősárkány polgármesterével az elvégzett és még hátralévő közösségi feladatokat tekintettük át.
„ Elsődleges célunknak az intézmények biztonságos működtetését tekintettük az elmúlt évben. Ezt a feladatot különösebb nehézség nélkül megoldottuk, kisebb fejtörést a közalkalmazotti és a köztisztviselői bértábla módosítása, a megemelt minimálbér bevezetése okozott. A törvény által előírt juttatást minden évben megadtuk a dolgozóinknak, sőt, némi többlettel is megtoldottuk azt. Ezúttal azonban a pluszforintok elmaradnak, hogy a megemelt bért mindenki megkaphassa ” – mondta a pőolgármester.

Huszonötből húsz

Az intézmények működtetésén túl a bősárkányiak sok mindent megoldottak a különböző pályázatokon nyert pénzek segítségével. A tavaly beadott huszonöt kandidálásuk közül húsz sikeres volt, ami nyolcvanszázalékos eredményességet jelent. A sikeres pályázatok révén 24,5 millió forinthoz jutott az önkormányzat. Így az egyéb támogatásokkal és az önrésszel együtt összesen 30 millió forintot tudtak fejlesztésre, felhalmozásra, karbantartásra fordítani. Korábban a település fejlődésének egyik gátja a rendezési terv hiánya volt, azonban 2001 szeptemberében ez a nehézség is megoldódott, s elhárult az akadály az üdülőövezet kialakítása és az ipari terület fejlesztése elől.

Egymillió eszközökre

– Földterületet vásároltunk építési telkek és az ipari terület céljára – taglalta az elvégzett munkát Szalay Imre. – Tavaly és tavalyelőtt két-két új buszvárót állítottunk fel a régiek helyett. Korszerűsítettük az általános iskola és a művelődési ház fűtési rendszerét, kicseréltük az óvodai konyha főzőüstjét, a mozi épületét külsőleg tataroztuk. Intézményi eszközbeszerzésre több mint egymillió forintot költöttünk. A csatornázás előtt – ami a reményeink szerint jövő ősszel kezdődik – az úthálózat teljes felújítását nem célozzuk meg.
Tervezik viszont az általános iskola régi épületszárnyán a nyílászárók cseréjét, a polgármesteri hivatal külső-belső felújítását, ami nyolc éve húzódik – tudtuk meg a település vezetőjétől. – Rekonstrukcióra szorul a régi orvosi rendelő épülete is, amely a falu dísze lehet, ha sikerül rendbe tenni. Nem várhat tovább az önkormányzati tulajdonú rendőrségi épület renoválása sem.

Naponta 5500 jármű

Feladatot ró a helyi vezetőkre a Búcsú tér további fejlesztése. Itt már négy éve elkezdődött a munka a terület feltöltésével és hozzáláttak egy úgynevezett látványtó kialakításához. A tennivalók sorát gyarapítja a könyvtár és a tűzoltóság épületének rendbetétele, a közvilágítás korszerűsítése. A szerződést már megkötötték az áramszolgáltatóval. Napirenden szerepel a belterületi csapadékvíz-elvezető rendszer megépítése, egyelőre a tervezésnél tartanak. Belátható időn belül elkészül a bősárkányi központú, tíz községet tömörítő Tóköz Térségfejlesztési Társulás gazdasági programja, azt pedig minden fórumon szorgalmazzák, hogy mielőbb épüljön meg a 86-os főút elkerülőszakasza. Ugyanis naponta 5500 jármű közlekedik a község főutcáján.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

2002 a kutyások éve

A közelmúltban számoltunk be lapunk hasábjain a kapuvári ebtenyésztők elmúlt évi… Tovább olvasom