Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Elhúzódó kivitelezés, de hamarosan próbaüzem

A korábbi tervektől eltérően, várhatóan szeptember végére fejeződik be a csatornázás hat tóközi és rábaközi településen, Bágyogszováton, Bodonhelyen, Enesén, Kónyban, Mérgesen és Rábacsécsényben. Aller Imre, a gesztor község, Kóny polgármestere úgy vélte, a legfőbb gondot az áfa előfinanszírozása okozta.
Az eredeti tervek szerint ez év júniusának végére kellett volna befejeződni a tavaly márciusban megkezdett csatornázásnak hat tóközi és rábaközi településen. Értesülésünk szerint azonban „valami közbejött", a beruházás jócskán elhúzódik, a lakosság körében olyan vélemények is keringenek, hogy akár decemberig is eltartanak a munkálatok.

95 százalékos a készültségi fok

A „ csúszást " Aller Imre, a gesztor község, Kóny polgármestere nem tagadja, ám azt fontosnak tartja megemlíteni, hogy a beruházás készültségi foka jelenleg mintegy 95 százalékos. A tisztítótelep február végére elkészült, április elején megtörtént a műszaki átadása, tehát alkalmas a szennyvíz fogadására. A csatornahálózat készültségi foka – bár településenként változó – összességében 94 százalékos. Az úgynevezett nagyátemelőket mindenütt ellenőrizték és júliusban azokon a területeken megkezdődik a próbaüzem, ahol kész a csatorna. Először nyolc átemelő körzetében kap zöld utat a próbaüzem e hét végén és a jövő héten. Azt követően az érintett lakosság megkezdheti a „ rákötést " a csatornahálózatra.

Pénzügyi nehézségek támadtak

– A kivitelezés elhúzódásának számos összetevője van – állítja Aller Imre. – A legfőbb gondot az áfa előfinanszírozása okozta, s ezért az önkormányzatok pénzügyi nehézségekkel küzdöttek. Mivel a kivitelező nem a számlázás rendje szerint jutott a pénzéhez, tavasszal lassította a munkát. Szerencsére mostanra ezek a problémák elhárultak, az önkormányzatok teljesítették fizetési kötelezettségüket és kezdődhet a hátralévő, újabb szakaszok építése és a próbaüzem bonyolítása. Emellett a kivitelezők mind a hat településen kötelesek elvégezni a helyreállítást.
Kóny polgármestere elmondta, hogy Bágyogszováton pótmunkák vannak hátra, újabb csatornaszakaszok lefektetését Bodonhelyen, Kónyban és Enesén kell elvégezni. A két utóbbi községben a héten hozzálátnak a munkához.
Arra a kérdésünkre, hogy valóban nézeteltérés van-e a beruházásban részt vevő települések vezetői között, Aller Imre ekképpen válaszolt:

Nem fognak egymásra mutogatni

– Még a jó házasságban is előfordul, hogy a felek nem mindenben értenek egyet. A kezdet kezdetén hatan egymás közt tisztáztuk az alapvető kérdéseket, együttműködési megállapodást kötöttünk. Azonban a munka hevében, főleg a késedelmes számlakiegyenlítés miatt voltak nézeteltéréseink. De ez a beruházásra nem nyomta rá a bélyegét. Most pedig már a befejezéshez közelítve biztos, hogy nem fognak az önkormányzatok egymásra mutogatni.
Aller Imre megjegyezte: a csaknem 1,8 milliárd forintos beruházás pénzügyeinek bonyolítása a gesztor község polgármesteri hivatalában zajlik, ami igen nagy terhet jelent a hivatali dolgozók számára. A munkálatok teljes befejezésének új határideje szeptember vége. A polgármester a lakosság türelmét kéri a kivitelezés elhúzódása miatt. Kijelentette, hogy mindent megtesznek azért, hogy mielőbb – akár szeptember vége előtt – befejezzék a munkát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Temetetlen emberi csontok

A látvány elképesztő a csornai Szent Antal-temetőben. Az egyik síron egy félbetört emberi koponya,… Tovább olvasom