Kisalföld logö

2016. 10. 26. szerda - Dömötör 8°C | 16°C

Egykoron kisbuszokkal jártak a nőnapi virágért

Napjainkban – hála a megváltozott gondolkodásmódnak – már nem tarolják le nőnapi virágokért a hóvirág- és tőzikemezőket. Egykor a férfiak kisbuszokkal is jártak a Hanság és a Répce mente egyes területeire.
– Úgy gondolom, nincs szebb dolog, mint a környezetünkben lévő szebbik nem képviselőit egy-egy csokor virággal felköszönteni, melyre jó alkalom kínálkozott és kínálkozik évről évre, ám azt is hozzá kell tenni, e szép szokást eleink néha túlzásba vitték – kezdte nőnapi megemlékezését Nagy László, a Fertő–Hanság Nemzeti Park egykori munkatársa, civilben is lelkes természetbúvár.

A Hanságban és a csáfordi mezőkön már csak a virágmező látványával kedveskednek az urak a hölgyeknek.

– A lébényi, észak-hansági részeken a hóvirág, a csáfordjánosfai mezőkön pedig a tőzike bontogatja virágait ezekben a hetekben, melyek évtizedekig kedvelt virágai voltak a nőnapoknak – mondta Nagy László. Azokban az időkben egy nagyobb gyár vagy cég férfi tagjai nem egy alkalommal szervezetten jártak ki többek közt a Hanságba a nőnapi ajándékokért. Nagy László elbeszélése szerint volt, hogy komplett brigádok a céges kisbusszal mentek virágot szedni. – Ezekben az akciókban aztán nemcsak a tőzikét vagy a hóvirágot szedték az erősebb nem képviselői, hanem jobbára letiporták a le nem tépett virágok leveleit, a környezetet is, tetézve a természetben esett kárt – tette hozzá a természetvédő.

Nagy László: Megváltozott a gondolkodás, a tőzike háborítatlanul virágzik a hölgyek örömére.
Nagy László: Megváltozott a gondolkodás, a tőzike háborítatlanul virágzik a hölgyek örömére.


– A rendszerváltás idején az alakuló nemzeti park akkori igazgatója, dr. Kárpáti László kezdeményezésére mind a Hanságban, mind a csáfordi lelőhelyeken védetté nyilvánították ezeket a kedves virágokat, megmentve őket napjaink hölgyeinek is – mondta Nagy László. A védekezés természetesen nem ment egyik napról a másikra, sok-sok önkéntes – Linter Tibor, Linter Csaba, Fehér István és többek közt Pregán Ferenc és Ivánkovics Szabolcs – munkája kellett ahhoz, hogy napjainkra megváltozott gondolkodásmóddal látogassuk ezeket a helyeket. Nagy László elmondta, a csáfordjánosfai tőzikelelőhelyen még a csáfordi kántor, Titkovics Ferenc is kivette részét a munkákból.

A csáfordi és észak-hansági viráglelőhelyek környékén napjainkban sétautak, pihenőpadok és tájékoztató táblák várják a turistákat. Ki kell jelenteni, az emberek gondolkodása megváltozott, a Hanságban és a csáfordi mezőkön már csak a virágmező látványával kedveskednek az urak a hölgyeknek, a védett virágok eredeti helyükön pompáznak a következő generációknak is – tette hozzá Nagy László.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ha táncolsz élsz, ha élsz táncolsz: 25 éves a Kapuvár Néptáncegyüttes

Tovább olvasom