Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Dominika Székelyföldön is sikerrel mesélt

A Kárpát-medence legjobb mesemondói találkoztak Kézdivásárhelyen. A Benedek Elek emlékére rendezett verseny gálaestjén az enesei Francia Dominika is szerepelt.

Első helyezést ért el az ˝Elek apó˝ születésének 150., halálának 80. évfordulója alkalmából rendezett Kárpát-medencei mesemondó verseny magyarországi döntőjén Francia Dominika. A hatodik osztályos enesei kislány jutalma – az oklevél és a CD mellett – egy erdélyi, székelyföldi utazás volt, amelynek élményeiről portálunknak is beszámolt.

– Sok szépet, felejthetetlent láttunk. Alsócsernátban például a falumúzeumot, ahol rácsodálkozhattunk a régi házakra, székely kapukra. Kisbaconban megnéztük Benedek Elek emlékházát. Megható volt megérinteni a nagy mesemondó íróasztalát, ahol dolgozott, alkotott, ahol a meséi születtek. Megkoszorúztuk a sírját is.

A Kárpát-medence legjobb mesemondói találkoztak Kézdivásárhelyen, a gálaesten az enesei Francia Dominika is szerepelt. Fotó: H. B. E
A Kárpát-medence legjobb mesemondói találkoztak Kézdivásárhelyen, a gálaesten az enesei Francia Dominika is szerepelt. Fotó: H. B. E.

Az utazás legemlékezetesebb programjaként Dominika a Kárpát-medencei mesemondó verseny gálaestjét említette, amit Kézdivásárhelyen rendeztek, ahová tizennyolc győztes érkezett a Vajdaságból, Kárpátaljáról, Felvidékről és Erdélyből. Magyarországot öten képviselték. Az ünnepi műsorban az enesei kislány Csukás István Mirr-Murr kandúrjáról mesélt a hallgatóságnak. Másfél óra ˝elbűvölt˝ mesehallgatás után a szervezők a Kárpát-medence legjobb mesemondóit emléklappal ajándékozták meg. A gálaest hangulatos zárásaként a Makám együttes lépett színpadra lendületes világzenével és mesés dallamokkal.

– Óvodáskorom óta szeretem a meséket, főleg Benedek Elek feldolgozásait. Amikor mondom, gyakran, ahogy a régiek is tették, saját fordulatokat, rögtönzéseket csempészek az eredeti történetbe. Az iskolai színjátszó csoportba is járok, most úgy gondolom, színész szeretnék lenni, de ez még változhat. Ami biztos, Székelyföldre bármikor visszamennék – mondta lelkesen Dominika.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az önkormányzati cég fűtött be a városnak

Kedden reggel elindult a távfűtés Kapuváron is. A szolgáltatást egy önkormányzati tulajdonú cég… Tovább olvasom