Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Csatornázás: háztartásonként 230 ezer forintos hozzájárulással

A tervek szerint 2011-ben kezdhetik el a szakemberek a bősárkányi szennyvízcsatorna-rendszer kiépítését.

Jelenleg az előkészítésnél tartanak, a beruházás másfél milliárd forintba kerül.

A bősárkányiak kilencven százaléka jelezte szándékát, hogy rákötne a község szennyvízcsatorna-rendszerére. A település uniós forrásból valósíthatja meg a másfél milliárd forintos beruházást.

Szalay Imre polgármester portálunknak elmondta: a csatornarendszer kiépítésének tervével 1995-ben foglalkozott először az önkormányzat. Akkor Csornához szerettek volna csatlakozni, de a jogszabályok ezt nem tették lehetővé. A helybeliek hetven százaléka már akkor igényelte volna a közművet. 2000-ben nyolc tóközi községgel együtt készítettek terveket és pályázatokat, amiket hat éven át rendre elutasítottak a hatóságok. 2008-ban aztán önálló pályázattal indult a falu, de szintén sikertelenül. Tavaly aztán, visszatérve az eredeti ötlethez, a csornai tisztítóra való csatlakozással készítettek pályázatot, uniós forrásban bízva.

A szennyvízcsatorna-hálózat térképen már létezik. Szalay Imre polgármester bízik benne, hogy a megvalósítás sem ütközik akadályokba.
A szennyvízcsatorna-hálózat térképen már létezik. Szalay Imre polgármester bízik benne, hogy a megvalósítás sem ütközik akadályokba.

Törekvéseiket most már támogatták a döntéshozók. A Környezet és Energia Operatív Program keretében az előkészítő munkákra 55,8 millió forintot nyert Bősárkány. A teljes beruházás közel másfél milliárd forintba kerül, amiből 15 százalékot biztosít a község, a többit az Európai Unió és az állam állja. Háztartásonként 230 ezer forintos hozzájárulást kell fizetniük a helyieknek. Hogy a terheket könnyítsék, kétezer forintos részletekben, száz hónapon keresztül kell a csekkeket feladni. Megalakult már a víziközmű-társulás és előkészítették a Csornával kötendő társulási megállapodást is.

Orbán Gábor projektmenedzser hozzátette: a pályázat első fordulója 2010 decemberében fejeződik be. Ennek jóváhagyása után kezdhetik majd el a közbeszerzéseket a kiviteli munkákra. Ha minden a tervek szerint alakul, 2011-ben kezdhetik a rendszer munkálatait.

Olvasóink írták

  • 1. janika 2010. április 08. 19:12
    „Működik a maffia? Itt is bevették az áramszolgáltatót is a cartellbe? Ide is búvárszivattyús rendszert szerelnek hordóstól, mint Bágyogszovátra? Miért nem a szolgáltat építi a saját pénzén a hálózatot, úgy mint a kábel Tv-sek? Könnyebb a lakósságot megvágni kötelezni azért, hogy a szolgáltató meg gátlástalanúl emelje majd a szolgáltatási díjait? Mennyi mutyi lesz így a képviselőknek,vagy nemértenek hozzá?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bérbeadnák a strandot Csornán

A csornai önkormányzat pályázatot ír ki a termálfürdő üzemeltetésére. Tovább olvasom