Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Büszkék Andrisra, de féltik is

A bősárkányi Szabó Andris általános iskolai tanítói, osztálytársai büszkék a vak kisfiúra, ugyanakkor féltik is.
Szabó Andris önálló CD készítésére készül a Kisalföld segítségével, énektanárhoz jár és ezek mellett iskolai tanulmányait sem hanyagolja el. A bősárkányi vak kisfiú – a csornai Ki mit tud? vetélkedőn tűnt ki hangjával – a szilsárkányi általános iskola harmadik osztályos tanulója. Az intézmény legnépszerűbb diákja. Osztályfőnöke és igazgatója büszkék rá, ahogy társai is. Andrisra az egész iskola büszke, követik pályafutását, televíziós szerepléseit pedig közösen izgulják végig. „Jó barát Andris, lehet rá számítani" – mondják róla a gyerekek.


Az életre készülnek

Andris szeret iskolába járni, annyira, hogy egy-egy fárasztó fellépés vagy próba helyett is inkább a tanulást választaná. „Sokszor, ha nagyon elfáradok a szerepléseken, arra gondolok, hogy inkább iskolába kellett volna mennem" – állítja a tízéves kisfiú.
Osztályfőnöke, Lengyel Pálné szerint gyorsan beilleszkedett a közösségbe.

– Tavaly találkoztunk először, és rögtön jó kapcsolatba kerültünk – beszélt tanítványáról.

– Érdeklődő, nyitott, tájékozott, mindenhez hozzá tud szólni, minden érdekli. Társai elfogadják, kölcsönösen segítik egymást. András jelenléte a többiekre is jó hatással van. Az életre készülnek, és olyan dolgokat tanulnak általa, amelyek később mindenképpen hasznukra válnak. András minden foglalkozáson részt vesz az osztályban. Olyan tankönyveket kapott Braille-írással, amilyenekből a többiek is tanulnak. P egyébként jó tanuló, igaz, egy kis lustaság „szorult" belé, azaz egy kicsit lehetne szorgalmasabb.

Benne van a mókában

Andrisra az egész iskola büszke, követik pályafutását, televíziós szerepléseit pedig közösen izgulják végig. A tanórák közti szünetben osztálytársait énekkel szórakoztatja és viccekkel, hiszen jó humora van. A napokban volt az iskolai farsang, ahol az egész alsó tagozat együtt lépett fel a Hungária Csavard fel a szőnyeget dalára, miközben Andris énekelt. „Jó barát Andris, lehet rá számítani" – mondják róla a gyerekek.
– Ez az első közös tanévünk, és örülünk, hogy Andris az osztálytársunk – jegyezte meg Varga Kristóf. – Sokat szórakoztatja az osztályt, jó társ. P reggelente előbb érkezik az iskolába, mint mi, és már mindig vár bennünket. Herczeg Krisztina szerint Andrásból igazi „sztár" lehet és ők nagyon büszkék rá.

– Fellép az iskolai rendezvényeken, de akkor az igazi, amikor a szünetekben csak nekünk énekel – tette hozzá a kislány. Pandur Imre azt mondja Andrisról, hogy „jó haver", aki benne van a mókában és aki mindig segítőkész.

Élvezi a gyakorlást

Szabó András a Kisalföld támogatásával most énektanárhoz jár, a kezdeti idegenkedés után már nagyon élvezi a gyakorlást.
– Legutóbb a Háry Jánosból tanultunk dalokat, az A jó lovas katonának, meg a Nagyabonyban kezdetűt. Itt az iskolában nem énekelek népdalokat a gyerekeknek, csak vicceseket, olyat, hogy „szereti a »tik« a meggyet...". De a verseket is nagyon szeretem, legutóbb a Mátyás anyja címűt tanultuk – újságolta.

Örömmel fogadták

Németh Szabolcs, a szilsárkányi iskola igazgatója a kezdetektől a család mellett áll, és örömmel fogadta a kisfiút három évvel ezelőtt. Meglátása az, hogy a hirtelen jött népszerűség mindenképpen befolyásolja Szabó Andris személyiségét, de a szülőkkel együtt megpróbálják „kezelni" a helyzetet.

– Nagyon sok segítséget kapunk a vakok intézetétől, ahonnan fejlesztő jár rendszeresen Andráshoz, de mi is fogadtunk szakpedagógust – mondta a Kisalföldnek az igazgató. – Idekerülésekor új helyzet állt elő, fel kellett készülnünk, de úgy érzem, hogy kollégáim sikeresen megoldották a feladatot. András minden foglalkozáson részt vesz, ugyanúgy olvas, számol, mint a többiek. Nekem és egy kollégámnak is van gyógytestnevelési végzettségünk, tehát a tornaórákon sincs gond, együtt végzi a gyakorlatokat társaival, és ehhez a speciális eszközök, mint például a csörgőlabda is rendelkezésünkre állnak. Nagyon jó közösségbe került a kisfiú, segítenek neki, és ő is segít másokon. Ez olyan pluszt ad a személyiségfejlődés szempontjából, amit máshol nem, csak az integrált oktatásban lehet megvalósítani.


Kapcsolódó anyagok >>

A zenén át látja a világot (2005-12-12) >>
Andris a tévében (2006-01-20) >>
Andris első zeneórája a Bartókban (2006-02-01) >>
Benkőékkel készül a vak fiú CD-je (2006-01-17) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Van erőszak családon belül is

A kónyi Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálatot Ellátó Társulás illetékességi területén jelenleg… Tovább olvasom