Kisalföld logö

2017. 01. 20. péntek - Fábián, Sebestyén -9°C | 0°C Még több cikk.

Bősárkányi indulatok a földkérdésben

Bősárkányban továbbra sincs béke és megegyezés a termőföldek körül. A témában szót kértek az osztatlan közös területek téeszdolgozó tulajdonosai is. Azt állítják, egykori kollégáik eljárása nyomán most ők rosszul járnának.
A Kisalföld november 14-i számában hírt adtunk arról, hogy Bősárkányban forrnak az indulatok. A vita a helyi termelőszövetkezet vezetője és néhány gazda között van, mégpedig a földek művelése kapcsán. A termelők azt állítják, hogy az általuk megvásárolt, majd az osztatlan közösből saját pénzükön kiméretett földet a téesz használja továbbra is. Döbrössy Csaba elnök szerint viszont a területek eredeti tulajdonosával kötött bérleti szerződések ma is élnek, csak éppen az új birtokosok felé fizeti a bérleti díjat. A szövetkezet vezetője azt mondja, 2004-ig fogják használni a földeket a bérleti megállapodások értelmében.
Az ügyben megkeresték szerkesztőségünket és szót kértek azok a földtulajdonosok is, akik szintén az osztatlan közösben vannak, de nem adták el a földet. Nevét sajnos egyikük sem vállalta, mert mint mondják, így is elég feszült a hangulat a faluban, nem akarják még ezzel is szítani a kedélyeket. Azt azért elárulták, hogy mindannyian a Hanság-szövetkezet dolgozói.
– Egyben mérették ki a földjei-

ket, de a csak a javát, a gyengébbet hagyták meg nekünk – mondta az egyik tulajdonos. – A törvény értelmében mi is kértük a földhivataltól az osztatlan közös megszüntetését, de erre idáig nem került sor. Mi várunk türelemmel a kimérésre, majd csak ideérnek. Igaz, annak idején már volt sorsolás, hogy kinek hova kerüljön a birtoka, de azok, akik most veszekednek az elnökkel, ezt figyelmen kívül hagyták. Összevonták például a 2-es, 3-as, vagy 15-ös és 28-as részeket, és ezeket egyben mérették ki a soproni mérnökökkel.
A panaszosok szerint erről ők semmit nem tudtak, csak miután a karók megjelentek a földeken, akkor gondolkodtak el, hogy rosszul jártak. Mint mondják, ők nem akarnak pereskedni, bíróságra járni, de úgy vélték, ez is az igazsághoz tartozik. Békétlenséget sem szeretnének, hiszen azokkal, akik most szemben állnak, egykor mind együtt dolgoztak a szövetkezetben.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszavennék az Arany-iskolát

A csornai önkormányzat élni kíván az Arany János Általános Iskola és Speciális Szakiskola… Tovább olvasom