Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Böllérmáj fesztivál Kapuváron: Orbán József-emlékdíjat terveznek

Nagyobb sátorral, több alapanyaggal és több csapattal várja a vendégeit az idei kapuvári Böllérmájfesztivál. A szervezők ismét a neves vendéglős, Orbán József lányait is meghívták a második Böllérmájfesztiválra.
Újabb helyszín, a városi sportcsarnok mellett nyitja meg kapuit február 11-én a második alkalommal megrendezendő kapuvári Böllérmájfesztivál. A megnyitóra nem sokkal dél előtt kerül sor, ám a nevező csapatokat már reggel héttől várják a főzőverseny helyszínére.

– Idén a tavalyinál nagyobb sátorral várjuk a csapatokat, akik szemben a tavalyi két tucattal, várhatóan ebben az évben jóval többen lesznek – mondta a rendezvény ötletgazdája, Tóth István. Akárcsak az elsőre, most februárban is a fesztiválra várják a böllérmáj atyjának tartott Orbán József két lányát, dr. Havasiné dr. Orbán Máriát és dr. Havasiné Orbán Annát is.

A város idei, 850 éves évfordulójának ünneplését a Böllérmájfesztivállal kezdi a város, hiszen ahogy a polgármester a minap elmondta, a 2012-es rendezvényeket ezen jubileumra fűzik fel. A főzőverseny népszerűségét jelzi, hogy a tavaly jelentkezett cégek közül többen két csapattal is indulnak. Jelentkezni február 7-ig lehet és a bollermaj.hu internetes oldalról a részleteket és a nevezési lapot is le lehet tölteni.

Tóth István: A kapuvári böllérmáj elkészítéséhez csakis friss alapanyagok használhatók. Fotó: T. A.
Tóth István: A kapuvári böllérmáj elkészítéséhez csakis friss alapanyagok használhatók. Fotó: T. A.


A verseny szervezői idén nemcsak a város nevezetességének számító böllérmáj elkészítésére biztatják a csapatokat, hanem esetleg tájjellegű ételek készítésében is jeleskedhetnek a nevezők. A zsűri ismét neves tagokkal áll fel, Bezovics Judit és Horváth Zsolt világbajnok szakácsok személyében, ám mellettük a helyi szakemberek is képviseltetik magukat. A fesztivál érdekessége lesz, hogy a szervezők alapítanak egy Orbán József-emlékdíjat, melyet a közönség szavazatai alapján ítélnek oda a legfinomabb böllérmáj készítőjének. Az egész napos program során megpróbálják feleleveníteni az egykori, Orbán József által vezetett Gulyás étterem hangulatát is.

A híres kapuvári böllérmáj receptje. Alapanyagok: 15 deka máj, 7–8 deka velő, 10 deka hagyma, majd ezt a mennyiséget felszorozzuk annyival, ahány emberre főzünk. Hagymát pirítunk, ráugrik a máj, és amikor már ez is pirul, jöhet a velő, meg a három-négy perces összerotyogtatás. Fűszernek majoránnát teszünk bele, épp annyit, amennyit az avatatlan szem már túl soknak találna, meg frissen őrölt borsot, a legvégén pedig egy kis pirospaprikát – beszélt az elkészítésről Tóth István. Hozzátette, a legfontosabb az, hogy a legfrissebb alapanyagokat használjuk, hatalmas serpenyőre vagy némi türelemre van szüksége a szakácsnak, a böllérmáj ugyanis akkor finom, ha az összetevőkből csak egy vékonyka réteg rotyog egyszerre.

Olvasóink írták

  • 3. Guci01 2012. február 02. 11:52
    „Horváth Zsolt világbajnok szakács. No Kolo! Nem is tudtam! Gratula! :)”
  • 2. Ikvafalvy 2012. január 29. 01:10
    „A Jozsiba az egy franko csavo volt!!!!!”
  • 1. alekínyó 2012. január 25. 20:14
    „Azt a betyár mindenit...Már meg is kívántam!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szany Kupa szanyi győzelemmel

Szombaton rendezték a szanyi tornacsarnokban a Szany Kupa labdarúgó teremtornát. Tovább olvasom