Kisalföld logö

2017. 08. 19. szombat - Huba 19°C | 31°C Még több cikk.

Betelepülőkkel tartják a létszámot

A szeptemberi iskolakezdésre most beíratott elsősök létszáma a falvakban és városban eltérő tendenciát mutat a Kapuvári járásban. Igazi csökkenés sehol sincs.

Országos tendencia évek óta, hogy a csökkenő születésszám miatt kevesebb kisgyerek kezdi meg tanulmányait. Ezalól talán csak a nyugati országrész egyes városai, falvai kivételek. Itt a gyermeklétszám csökkenése még nem szembetűnő, köszönhető vélhetően a beköltöző családoknak, akik gyermekeiket már a határhoz közeli városok, falvak iskoláiba íratják. A Kapuvári járás három iskolájában (tagiskola több helyszínen is van), Kapuváron, Mihályiban és Beledben komolyabb létszámcsökkenés nem mutatkozik. Sőt, a szeptemberi iskolakezdéskor utóbbi intézmények némi létszámnövekedést is fel tudnak mutatni. Ez alátámasztja azt a vélekedést, hogy a beköltözők az olcsóbb, vidéki ingatlanokat keresik letelepedés céljából.

PSZV – A rábaközi kisváros iskoláiban lényegében nem változott az iskolát kezdő gyerekek létszáma az utóbbi három évben.
PSZV – A rábaközi kisváros iskoláiban lényegében nem változott az iskolát kezdő gyerekek létszáma az utóbbi három évben.

Szigorúan a statisztikákat nézve például a Kapuvári Térségi Általános Iskola (KTI) 2012-ben 109 elsőst fogadott, míg tavaly 114-et. Idén szeptemberben pedig 98-an kezdik majd a tanévet. Ám az osli tagintézményben 2012-ben 10, majd 5, idén pedig csak 3 elsőst írattak be. Ezen években a KTI gartai tagiskolájában is hullámzó volt a létszámadat. Előbb 19, majd 23, végül idén szeptemberben 18 elsőssel. Érdekesség, hogy KTI-n belül mindegyik létszám magasabb, mint a lakótelepi, Széchenyi- tagiskoláé. A KTI tagintézményei közül a három év alatt például jobbára stagnáló létszámot mutat a veszkényi (7–7–5) és a babóti (7–8–8) tagiskola.

– Kapuváron a Páli Szent Vince Katolikus Általános Iskola (PSZV) elsős létszáma évek óta a 42 és a 45 között mozog.

Viszont a statisztikák szerint a falusi iskolák folyamatos létszámnövekedést regisztrálhatnak az első osztályokban. Beleden 2012-ben 31, az idei tanévre 32, idén pedig már 33 elsőst írattak be a szülők (Beled a környező települések gyermekeit is „felveszi"). Nem panaszkodhat ebből a szempontból Mihályi sem. A 2012-es 15-ös létszám egy év múlva 18-ra, idén pedig 21-re emelkedett. Ebből a ciráki tagiskola 4–5–7-es emelkedést „produkált".

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kamerákkal kevesebb a bűn

Azokon a településeken, melyeken működik térfigyelő kamerarendszer, csökken a bűncselekmények száma.… Tovább olvasom