Kisalföld logö

2018. 07. 18. szerda - Frigyes 18°C | 26°C Még több cikk.

Balták és vésők a bronzkorból: régészeti leletek Farádnál

A rábaközi közönség is láthatja majd a farádi régészeti leleteket. Az M85-ös nyomvonalán talált temető korának legnagyobb sírszámú urnamezős temetkezési helye.
Az M85-ös autóút nyomvonalán, Farádnál végzett ásatások során számos érdekességre bukkantak a régészek. A leletek már a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum régészeti raktárában vannak, ahol szakemberek dolgozzák fel az anyagot. Tisztításuk megtörtént, a különösen érzékeny fémtárgyak állagmegóvása, restaurálása is befejeződött. 

A részletekről Czigány Dávid ásatásvezető régész számolt be a Kisalföldnek. E szerint jelenleg a kerámiaedények restaurálása zajlik. Ez egy hosszú folyamat, apránként haladnak vele a restaurátorok. A leletek mellett az ásatáson készült dokumentumok rendszerezése is folyamatban van. A leletek száma ugyanakkor folyamatosan bő- vül, hiszen az egyben kiemelt edények, urnák némelyike még további tárgyakat rejt magában. A legtöbb fémtárgyat ki tudták mutatni röntgenes vizsgálattal, de a kisebb kerámiaedények csak a restaurálás során kerülnek elő. Éppen ezért a leletegyüttes végleges darabszámát is csak a teljes rendszerezés után lehet megállapítani. Most közel 300 fémtárgy és 40 kerámiaedény van készen.
A gyorsforgalmi nyomvonalán számos érdekes és ritka lelet került elő. Fotó: Kisalföld-archívum

A szakemberek végső célja az, hogy a restaurált, feldolgozott tárgyakat a közönség is láthassa. A tervek szerint az újjá- alakuló, győri állandó kiállításon is helyet kapnának, de nem mondtak le egy önálló, időszaki kiállítás lehetőségéről sem, akár Csornán vagy Farádon.

A farádi anyagra jellemző, hogy számos érdekes fémtárgy, ékszer került elő az urnákból a restaurálás közben is. „Talán a legfontosabb leletegyüttesünk egy fémdepó a bronzkori telep szélénél, amit a tulajdonos feltehetően elrejtett. Ebben balták, vésők, árak találhatóak, melyek nagyon jó állapotban maradtak meg. Maga a temető a legnagyobb sírszámú urnamezős korszakra tehető temető. Tudományos értéke a feldolgozás folyamán derül majd ki" – jegyezte meg Czigány Dávid.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy könyvvel pofozta fel 92 éves édesanyját egy rábaközi férfi

Egy könyvvel pofozta fel 92 éves édesanyját egy rábaközi férfi
Az idős asszony rendőrt hívott. Tovább olvasom