Kisalföld logö

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 9°C | 18°C Még több cikk.

Art mozik a Rábaközben

Csorna–Kapuvár - A Rábaközben három mozi működött korábban: Csornán, Kapuváron és Bősárkányban. Ma már ez utóbbi nem üzemel. Az aktuális film a forgalmazótól függ, a jegyárak viszonylag olcsók és az intézmények a megyei plázákhoz képest közelebb is vannak.
Sok vidéki látogatja

A csornai mozi megszűnését követően a helyi Boxi vendéglő gondoskodott a filmnézési lehetőségekről, ám később a helyszín megváltozott. Napjainkban – egyéb lehetőség nem lévén – a művelődési központ kiállítótermében működik a csornai filmszínház. Ez a megoldás megfelel a helybélieknek is, hiszen tágasabb a korábbinál és a város minden pontjáról könnyebben elérhető. A Nemzeti Filmiroda szerint az intézmény úgynevezett art mozi, ezért a lejátszott filmek hetven százalékának ilyen besorolásúnak kell lenni (az összes magyar filmet ide sorolják).

– A moziban hetven-nyolcvan ember is elfér, azonban a látogatottság – jobbára a tíz és negyven év közötti korosztályból – nagyban függ a film jellegétől – mondta Volentér Tamás, a csornai mozi üzemeltetője, a Felkelő Nap Háza Kulturális Egyesület alelnöke. Hozzátette, olyan filmeket játszanak, melyeket az internetről nem tudnak letölteni a fiatalok, hiszen nem tömegalkotások. Naponta két előadásuk van, este hét és kilenc órakor mozizhatnak az érdeklődők. Az üzemeltető szerint sok vidéki látogatja a csornai mozit, Pápáról, Fertőszentmiklósról és néha Kapuvárról is érkeznek filmbarátok.


Egy vállalkozó megvenné

Kapuváron a Petőfi mozi gondoskodik a szórakozás ezen formájáról. Az épület a hetvenes években épült. A filmek fajtája változó, mese-, akció- és horrorfilmekből, vígjátékokból válogathatnak az érdeklődők.

– Négy éve üzemeltetjük a mozit. Kapuvár nagyságára való tekintettel sem várhatjuk el, hogy a látogatottság azonos legyen egy nagyvárosi moziéval. A filmektől függően változik a nézőszámunk, vannak tervezett előadásaink, amikor iskolai csoportok nézhetnek meg egy-egy filmet, illetve minden pénteken játszóházzal egybekötött filmvetítést szervezünk, ami a kisebbeket vonzza. Nyáron a kempingből külföldi turisták is átlátogatnak hozzánk, ilyenkor feliratos filmet vetítünk. A csornai mozihoz hasonlóan mi is art moziként működünk, közösen végezzük a filmszállítást és a program-összeállítást – ismertette Magyar Attila, a kapuvári Petőfi mozi üzemeltetője. Információink szerint egy helyi vállalkozó ajánlatot tett a kapuvári mozi megvételére, ám az önkormányzatnak nincs szándékában eladni az intézmény épületét.

Kiss János gépész
Kiss János gépész


Már nem üzemel

Bősárkányban péntek esténként volt előadás, napjainkban a mozi azonban már nem üzemel.

– Nem volt látogató, így a vetítéseket decemberben megszüntettük – mondta Kokas József, a helyi mozi egykori üzemeltetője. A forgalmazónak ráfizetéses volt, hiszen gyér volt a látogatottsága. Ezenkívül már nincs gépész a faluban, más faluból pedig nem érné meg a bejárás. – A fiatalok inkább nagyobb és korszerűbb helyekre mennek, nem egy kisebb falusi moziba – tette hozzá szomorúan Kokas József.

A kisvárosi intézmények mellett szól(na) a közelségük és az olcsóságuk is, hiszen míg a győri plázában egy diákjegy ezer forint körül van, addig ezekben a mozikban a fiatalok ennek feléért meg tudják-tudnák tekinteni a kiválasztott filmeket.

Olvasóink írták

 • 10. orchidea79 2008. július 07. 16:30
  „Matriné!
  Roppant humoros :P :P Ennyit érdemelsz :P”
 • 9. defcon 2008. július 07. 14:17
  „mat(r)iné

  nézzél majd tükörbe, köszi!”
 • 8. matriné 2008. július 07. 09:51
  „ne mozizzatok a lábaközében!”
 • 7. orchidea79 2008. július 04. 09:26
  „DDRF!
  Lehet, hogy a plázákban 1 500,-Ft a jegy, de Kapuváron csak 450,-Ft, diákoknak 300,-Ft .... ajánlom figyelmetekbe a www.hansag.hu honlapot!
  Ja, és Szia Manó! Jó látni Téged!”
 • 6. Hm 2008. július 04. 08:24
  „Kedves P.mester. Én bizony pont azért mozizom itthon, mert az általad emlegetett közösség itt Csornán sem bír magával és a "filmre adott reakcióik" miatt nem bírtam élvezni azt, amiért fizettem. Abban igazad van, hogy ezek a reakciók befolyásoltak engem......... rövid úton abba hagytam a mozi látogatását.”
 • 5. DDRF 2008. július 03. 17:56
  „P.mester, a közösség rendben, de hol van a moziban manapság közösség? Egyáltalán ember van még, aki beül egy-kér filmre? Mert nem ez derül ki...”
 • 4. P. mester 2008. július 03. 16:17
  „Mozizni és otthon filmezni azért más dolog. A különbség a közösség, vagyis a közeg. A mozi olyan, mint a templom vagy a kocsma, egy közösségi tér, ahol emberekkel találkozhatsz (isemerős vagy idegen), hallod a a filnmre adott reakcióikat, ami befolyásol téged. És ez nem marginális különbség.

  Egyébként, kedves DDR(F), már hiányzott úgyis a fórumokról egy kis zsidózás, de hát Te pótoltad a hiányt, köszönet, nagyon. Hogy téged idézzelek, ez a "mocskos magyar mentalitás."”
 • 3. DDRF 2008. július 03. 15:16
  „Remélem Kapitány úr, te is ingyen mész moziba! :)
  Amúgy a mozik nem élnek meg, egyrészt azért, mert manapság minden háztartásban van internet, és egy film lletöltése a leglasabb szélessávú nettel is kb 4,5 óra, ezt követően felhőtlen a szórakozás. Tudom, ezzel nem lehet fenntartani a filmgyártást, de úgy gondolom, ez nem a mi dolgunk!

  Otthon szívesebben megnéz mindenki egy filmet INGYEN, mint pl. Pláza moziban 1500 FT-ért! Nem is értem, ha azt akarják, hogy a Cinemát nezárják be, akkor miért kell egy jegyet 1500-ért adni?? Egyből akar mindenki kaszálni, hogy rohadjanak meg a zsidók.... Mocsok magyar mentalitás!”
 • 2. kaptány úr :P 2008. július 03. 13:49
  „Jaj, olyan vagy aquila, én is ezt akartam :D, csak azért is : HELLÓ MANÓ!!!
  És köszönjük h a gyerekekkel mehetünk hozzátok mozifilmet nézni :9, és kézműveskedni :)!”
 • 1. aquila 2008. július 03. 05:39
  „Helló Manó! :) :D”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iskolából közösségi ház Pálin

Páli - A dalkör próbahelyiségét, a könyvtárat és a gyerekek szakköri termét alakították ki az… Tovább olvasom