Kisalföld logö

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 12°C | 23°C Még több cikk.

Alul- vagy felüljáró a 86-os úton Csornán? - Gond van a nyilvánossággal?

Turi György polgármester beszámolója szerint, 86-os főúton lévő vasúti átjáró gondjairól egyeztetett a GYSEV vezetőivel, akik elmondták, hogy alul- vagy felüljárót építenek.

Csak a Fidesz? - avagy mi a helyzet a nyilvánosság biztosításával?

16.30 - A nyílt napirendi témák végére értek. Gecsényi András Csak a Fidesz? címmel interpellál, mint a Korona egyesület elnöke.

Az önkormányzat szerződést kötött a Molnár TV kft-vel a nyilvánosság biztosítására. Ennek értelmében minden testületi szervezet élhet megszólalási joggal. A Korona eddig nem élt ezzel a lehetőséggel, mert ezzel is jelezni akarta, hogy nem ért egyet a szerződéssel. A Fidesz és egyéb megszólalók azonban folyamatosan támadják a polgármestert és a Koronát tévében és az újságban.

Az egyik lapszámban azonban fideszes képviselők olyan kijelentéseket tettek, melyeket nem fogadhatnak el. Egy közleményt juttattak el a szerkesztőségbe, amely nem jelent meg, mondja az alpolgármester.

Kérdezi a polgármester: a vállalkozó szerződés szerint teljesít-e? Szerintük nem, ezért kéri, hogy a polgármester ne igazolja le a novemberi teljesítést és szólítsa fel a szerződésre.

Háncs Károly: ha megvizsgálja a polgármester, legyen egy bizottság. Az alpolgármester bejelentése ugyanis csúsztatásokat tartalmaz, és a tények nem ismeretét bizonyítja. A levél, melyet elküldtek a tévéhez, nem tartalmazza, hogy jelentessék meg. "Eddig bármit kértetek, mindent teljesített" - mondja Háncs Károly.

Turi György: én vizsgálom meg, mivel nekem kell igazolni a teljesítést.

Kenesei Gáborné: kerestem Molnár urat, nem értem el, a főszerkesztő asszony elmondta: lapzárta van. Kértem, hogy a következő számban jelenjen meg. Főszerkesztő közölte: majd Molnár úr elolvassa és eldönti, megjelenhet-e?

A nyílt ülés véget ért, zárt ülés következik.

Nem támogatják a Leader-pályázatot

16.25 - Véget ért az egyeztetés, jönnek vissza a képviselők.

Turi György: szavazás lesz a Leader-pályázat ügyében. Ki támogatja a pályázatot: 6 igen, 6 tartózkodás, azaz a javaslat nem kapott támogatást.

Hamarosan megvizsgálja a GYSEV a tolatás kérdését

16.15 -
Tíz perc szünetet rendelt a polgármester Háncs Károly kérésére, a képviselők a kisteremben egyeztetnek jelenleg.

A szünetben kiderült: a GYSEV vezetői konkrét ígéretet nem tettek a felül-, vagy aluljáró építésére, ez ugyanis nagyon hosszú távú terv lehet. Az viszont a közelebbi a tervek között van, hogy a tolatás kérdését megoldják a Bartók Béla úti vasúti átjáróban.

A Csornai SE és a tantusz

16.00 -
Következő napirendi pont: a csornai sportegyesület Leader-pályázata. Az egyesület elnöke tájékoztatta a hivatalt: az öltözőt szeretnék átalakítani, klubhelyiséget kialakítani. A polgármester elmondja: a város a parkszínpad felújítására pályázott a közösségi terek megújítsa címszóval. Annak kicsi az esélye, hogy egy településről két pályázat is sikeres legyen. "Melyik a fontosabb?" - kérdezi Turi György.

Balogh Csaba: a parkszínpadnak mekkora esélye van a sikerre?

Turi György: annak kicsi az esélye, hogy két pályázat is sikeres lesz. Családi úrnál későn esett le a tantusz - teszi hozzá a polgármester. Kiütheti a két pályázat egymást.

Horváth Péter jegyző: ez a kiírás a legnépszerűbb a Rábaközben, nagy a túljelentkezés. Egy-egy településről több pályázat is van. Az önkormányzat mérlegelje: a két pályázat kiütheti egymást. Ha az egyik nyer, a város vagyona növekszik, és jobb lehetősége lesz az itt élőknek.

Dr. Bónáné dr. Németh Katalin: polgármester úr több évig Leader-közelben. Mi volt a gyakorlat, ha egy település több pályázatot nyújtott be, esélytelen volt? Nem inkább erősítik egymást és a kettőből egy nyerhet legalább?

Szélerőmű tervek Csornán

15.41
- Most már a szélerőművek telepítéséről van szó. A cégtől közérdekű kötelezettségvállalást kért volna az önkormányzat. A befektető egyelőre konkrét ajánlatot nem tud adni.

Több lehetőség is van. Például, ha az iparűzési adót nem a város kapja majd meg, a beruházó ugyanakkora összeget fizet a városnak. Ez 6-7 millió forint lehet. Turi György elmondja: szó volt róla, hogy a város is szálljon be az üzletbe. Egy torony felállítása azonban 1 milliárd forint körül van, a városnak ennyi pénze nincs. Ha csak 500 milliót fektetne be, elesnének az adótól, mert osztalékot kapna. Ennyi pénzzel nagyon kicsi lenne a tulajdoni hányada, nem lenne beleszólása az üzletmenetbe, ráadásul tíz év alatt térülne ez meg. Ezért a polgármester azt mondja, hogy legjobb megoldás, ha az iparűzési adóval megelégednek. A beruházás a most már álló szélkerék közelében lenne. Kéri, hogy támogassák a beruházás megvalósulását.

Háncs Károly: Mekkora területről van szó? Melyik a pontos terület?

Horváth Péter, jegyző: a rendezési tervben közel 15 hektár van kijelölve ilyen célra, a mostani szélerőmű környékén.

A befektető kéri, hogy újabb területet jelöljenek ki a rendezési tervben, ahol telepítheti az erőműveket. Ez nem jelenti azt, hogy más épületet nem lehet oda építeni, vagy a földet művelni. Az önkormányzat kizárólagosságot nem tud adni. A rendezési terv módosításának költségét ők vállalják.

Kiss Ottó: bizottsági ülésen is felmerült a probléma, kevés az információ a beruházásról, hiszen a befektető nem jött el még semmilyen ülésre. Nem tudják feltenni neki a kérdéseket, pedig vannak olyan kérdések, melyekre kíváncsiak a képviselők is. Turi György elmondja: többször hívták már, eddig nem fogadta el. Javasolja, most ne határozzanak, hanem hívják meg a beruházót. A képviselők elfogadták a javaslatot, a döntést elnapolják, decemberre meghívják a cég képviselőjét.

Margit kórház és a biztos

15.35 -
Következő napirend: Margit kórház önkormányzati biztosának jelentése. A képvselők elfogadják, és abban is megegyeznek, hogy az Integra Consulting Zrt. működésére a továbbiakban is szükség van

Negyedik napirendi pont: gyermeküdülők hasznosítása. A bérlő felmondta a szerződést a két nyaralóra, és összesen 877 ezer forintos bérleti díj tartozást hagyott hátra. Turi György elmondta: felszólították, és ha nem fizet, peres úton hajtják be a pénzt. Gondolkodtak az üdülők sorsán és arra jutottak, hogy az egyiket el kellene adni és a pénzből elfogadható állapotba kell hozni a másikat.

A javaslatot elfogadják a képviselők.

15.25 - Háncs Károly kérdez: amik a lakossági fórumon felmerültek, mindet átvezetik a szerkezeti tervbe?

Horváth Péter: ami a közösség érdekével, a jogi előírásokkal nem ellentétesek, azokat beépítik. Van néhány olyan javaslat, melyeket meg kell vizsgálni.

A jegyző megjegyzi: még legalább kétszer a testület elé kerül a téma, így valamennyi javaslatot át tudnak tekinteni.

86-os főút: épülhet alul- vagy felüljáró

15.20 - Második napirendi pont: a településszerkezeti tervet megalapozó koncepció és tervezési program elfogadása.

Turi György: körülbelül 800 vállalkozás figyelmét hívták fel, hogy felülvizsgálják a tervet. Kérték, hogy adjanak ötleteket, a nagyobb gazdasági társaságokkal szóban is tárgyaltak.

Megemlíti: a GYSEV-el is tárgyalt, és a 86-os főúton lévő vasúti átjáró gondjairól is beszéltek. A GYSEV vezetői arról beszéltek, hogy alul-,vagy felüljárót építenek, hogy mikor, azt nem tudni. Azt azonban ígérték, hogy a tolatást, vagonrendezést állomáson belül intézik és nem akadályozzák a főút forgalmát.

15.12 - Első napirendi pont: az önkormányzat gazdálkodásáról szól.

Szó van a 2012-es költségvetési koncepcióról is. Turi György elmondja: az ország nehéz gazdasági helyzete, a városi intézmények sorsának bizonytalansága miatt nehéz költségvetési koncepciót készíteni a jövő esztendőre.

Kiss Ottó szól hozzá: szerinte, ha a költségvetés úgy alakul, hogy kialakulnak a számok, amelyek mentén mozogni lehet, sajnos feladatokat kell elhagyni.

15.11 - Turi György újabb témákat vetet fel a napirendre: a CSSE Leader-pályázat támogatása, korengedményes nyugdíjhoz hozzájárulás, hátrányos helyzetű tanulók tehetséggondozó pályázatában való részvétel, illetve leveszik az ipari parki terület értékesítésével foglalkozó napirendi pontot.

A polgármester szerint azért nem tudnak érdemben tárgyalni az ingatlan eladásáról, mert még mindig tárgyalnak a befektetővel.

15.00 óra: három órakor elkezdődött a csornai képviselő-testületülése. Jelenleg Turi György polgármester számol be az elmúlt időszak intézékedéseiről. Őt az alpolgármesterek követik.

Előzmények - November 28-án, hétfőn délután három órától ülésezik a város képviselő-testülete a városháza nagytermében. A tanácskozás nyilvános, várják az érdeklődő helyieket is.

Tárgyalnak a képviselők az önkormányzat idei gazdálkodásáról, és áttekintik a településfejlesztési koncepciót és a tervezési programot. Ezek alapozzák meg a későbbi településszerkezeti tervet Csornán.

Beszámol munkájáról a Margit Kórház önkormányzati biztosa, az Integra Consulting zrt., a cég jelentést tesz az elmúlt időszak történéseiről. Döntenek az önkormányzati üdülők hasznosításáról és szó lesz az iparterületen, önkormányzati tulajdonban lévő ingatlan értékesítéséről.

Ismét napirenden szerepel a tervezett szélerőműparkokkal kapcsolatos határozatok elfogadása.

Zárt ülésen tárgyalnak a Rekultív kft.-vel szembeni per jogi képviseletéről és elbírálják a Bursa Hungarica felsőoktatási pályázatra beérkezett igényeket.

Szintén zárt ülésen módosítják várhatóan a Vilmos Park Egészségturisztikai Kft. alapító okiratát is.

Olvasóink írták

 • 12. Reel 2011. december 01. 11:11
  „"a MOFÉM mely legjobban volt érintett ebben,/a dolgozói elkésteka sorompó miatt/ azóta megszünt"
  nos jelentem a Mofém mint "iparűzésre alkalmas hely" MŰKÖDIK és igen PROBLÉMA a vasúti átjáró,
  jelenleg 3 piros/átjutás és ~27 perc a saját rekordom az elmúlt két hónapban.
  Ha közutat tüntetés céljából le lehet zárni akkor vasútvonalakat is? - lenne megint országos hír”
 • 11. merzsebet 2011. november 30. 16:47
  „Köszörűs -nek képviselődtől érdeklődj,vagy miért nem voltál a lakossági fórumon?
  Ha megtudsz valamit tedd közzé!!!!”
 • 10. Goldman 2011. november 30. 08:32
  „omm: az igazsághoz hozzátartozik, hogy nagyon észre lehet venni, hogy aznap ki a forgalmista. Minden harmadik nap jelentkezik ez a probléma, pedig a vonatok ugyanazokat a műveleteket végzik. Nem kellene felülvizsgálni annak a bizonyos forgalmistának az alkalmasságát? Öt perc felesleges állás anélkül, hogy bármi is elhaladjon azért az már nonszensz. Érdekes módon a többiek rugalmasan kezelik a helyzetet.
  Az elkerülő elkészülésével csodát ne várjatok. Még hosszabb ideig lesz zárva.”
 • 9. Köszörűs 2011. november 29. 19:35
  „Napelem gyár??”
 • 8. merzsebet 2011. november 29. 14:57
  „Én úgy tudom a kórházak, iskolák,tűzoltóság állami tulajdonba kerülnek.Nem csak itt hanem mindenhol országszerte.Előbb vagy utóbb.Sok beleszólás nincs.A tűzoltóság a katasztrófavédelemhez kerül.Mindenhol.
  A város vajmi keveset tehet.
  Nem kell ide sem alul sem felüljáró! A vasút rugalmasabb hozzáállással ,megoldhatná a vagonok rendezését,úgy hogy nem kellene lezárni a sorompót.Van elég hely az állomás környékén,csak síneket kellene lefektetni.Nem ígérgetni pénz nélkül.
  Ha nem a kevésbé fontos Enesei elkerülő út épült volna meg először, hanem a Csornát elkerülő ,nem volna miről beszélnünk.Ki is bólintott ere az eszement tervre,illetve ki döntött arról hogy mi a fontosabb?”
 • 7. TLF 2011. november 29. 12:19
  „A tűzoltóságról akkor tárgyalnak ha már késő lesz.”
 • 6. TGX 2011. november 29. 06:11
  „Mi újság a Tűzoltósággal? Úgy hallottuk,hogy a rábaköz biztonsága tűzvédelmi szempontból megszűnni látszik.”
 • 5. blaze 2011. november 28. 23:11
  „Ma is csak a tűzoltóságnál volt a sor vége. Még szerencse hogy nem tolatgatnak. Nem, nem . Semmi se változik, a képviselők csak beszélnek, az idő meg múlik.”
 • 4. omm 2011. november 28. 20:43
  „"a tolatás kérdését megoldják a Bartók Béla úti vasúti átjáróban."
  Mai napon délután 4-től gyenge 15 percet állt a sor, a vége bőven a 85-86-os körforgalmáig ért.

  Több mint 15 éve létezik ez a PROBLÉMA, mi változott hogy ezt MOST megoldják?
  Persze eltelik max 1 hónap és megint ugyan ott leszünk mint most.”
 • 3. Köszörűs 2011. november 28. 18:23
  „Napelem gyár?”
 • 2. Jerry 2011. november 28. 16:15
  „Az alul felül járó ötletét már akkor elveteték.Az aluljáró megépítése a talajszerkezet miatt nem lehetsélges.Felüljáró megépítése elképzelhető, de az út vonalvezetése miatt nagy arányú átépítés szükséges,aminek sorána vasút és közút forgqalmát le kell állítani, elterelni.A közúti forgalom elterelésére nincs lehetőség, arra egy elkerülő utat kell építeni.Azonban az elekrülő úttal megoldóna a probléma, és nem kell felüljárót csinálni.Ezt már anno akkor eldöntötték, és el is készült az elkerülő út tervezete,mely délről megkerüli a várost, elvezeti a városból a 86-os és 85-ös főút forgalmát, tehermemtesítve a várus utjait.A mevalósítás pénzhiány miatt húzodott, ésa város akkori képviselői kihasználták ezt, felvásárolták a nyomvonalon lévő telkeket.Az úk városvezetés ezért lesöpörte a régi terveket, és új nyomvonalat terveztetett észuak felé ami viszont nem oldotta volna meg a város problémáját.Ezért vissza kellett térni mégis csak a régi tervekhez.Közben eltelet 20 év,a város nyög a forgalomtól.Most ott tartunk megint,hogy alul vagy felüljáró?Hát a talajszerkezet nem változott, az út nyomvonala sem,és az épületek is a helyükön vannak.Igaz,aanyi történt azóta, hogy a MOFÉM mely legjobban volt érintett ebben,/a dolgozói elkésteka sorompó miatt/ azóta megszünt.Így nem áll már kerékpárosok sora a sorompónál.Változnak az idők, de ugy látszik, van akinek ízlika lerágott csont,vagy csak egyszerűen ujabb időhúzás várható a hivataltól a problémák tényleges megoldása helyett?”
 • 1. boltos 2011. november 28. 15:30
  „Ha jól emléxem már Búzás polgármester úr is tárgyalt ebben az ügyben cca. 20 éve.....
  Akkor is ezt ígérték... de miért nem az elkerülőt hajtják, akkor nem kellene felül-alul-oldal-elöljáró :(”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adventi gyertygyújtás Kapuváron - Galéria

Nézze meg fotós összeállításunkat a kapuvári adventi gyertyagyújtásról! Tovább olvasom