Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Álom marad az állandó tárlat

Évek óta szeretne állandó kiállítást lakóhelyén az általa összegyűjtött tárgyakból egy nyugalmazott csornai kereskedő.
Kovács Károly nyugalmazott kereskedő, magángyűjtő nyitott kiállítást a szilsárkányi általános iskolában. Az érdeklődők három évtizedes gyűjtőmunkája eredményét tekinthetik meg.

Kovács Károly hosszú pályafutása során a boltvezetői poszttól az előadói, osztály-, illetve főosztály-vezetői beosztáson keresztül egészen az elnökhelyettesi pozícióig jutott a Rábaközi ÁFÉSZ-nál. A kereskedelemtől nyugdíjasként sem szakadt el.

– Hatvankét éve, 1944-ben kezdtem a tanulóéveket, jó munkám eredményeként 1946-ban „segéd úr" lettem – emlékezett Kovács Károly.

– Ezután Pestre mentem dolgozni, ahonnan 1950-ben jöttem haza, aztán bevonultam katonának. Miután 1954-ben leszereltem, 1955. január elsejével léptem be Csornán a földműves-szövetkezetbe. Összesen negyvenkét évet dolgoztam a kereskedelemben.

– Még aktív koromban Budapesten megtekintettem a Kereskedelmi és Vendéglátó-ipari Múzeumot, s nagyon megtetszett – fűzte hozzá. – Hazajöttem és elkezdtem a gyűjtést, amely már több mint három évtizede tart. Az első gyűjteményemet odaadtam a Csornai Múzeumnak, ennek egy része most is szerepel az állandó kiállításban. Ismét hozzáláttam a gyűjtéshez, a munka eredménye ezen a kiállításon látható. Többek között a XIX–XX. század kereskedelmének, vendéglátásának eszközei, emlékei, katonai emléktárgyak, Csorna kultúrájával, a csornai zsidósággal kapcsolatos iratok, emléktárgyak tekinthetők meg.

– Régi vágyam, hogy egy állandó kiállításom legyen Csornán, sajnos ezt helyhiány miatt évek óta nem sikerül megvalósítani – panaszolta. – Ezért elhatároztam, hogy befejezem. Több kiállítást nem rendezek. Úgy tűnik, nincs rá igény, hogy ezt a több mint kétezer tárgyat így együtt megőrizzük az utókor számára. Hogy a plázákhoz, bevásárlóközpontokhoz szokott fiatalok megismerjék a régi „emberbarát" kereskedelmet. A tárgyakat pedig eladom vagy elajándékozom, még nem tudom, mit teszek.

A kiállítás november 12-ig, vasárnap délutánonként 14–17 óráig
látogatható. Iskolai csoportokat előzetes bejelentés esetén
hétköznapokon is fogadnak. Telefon: 96/261-399.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árkorrekció csak jövőre

Az előzővel szemben olcsóbban fűt az új kapuvári szolgáltató. A cégvezető szerint az augusztusi gázáremelés hatásait csak a jövő évtől érvényesítik. Novemberig elfogadják a rendszer rekonstrukciójáról szóló ütemtervet. – A helyi önkormányzat és cégünk ígéretéhez híven október 15-től megkezdjük a fűtést mondta Tóth Zoltán helyi fűtésszolgáltató Greenergy Kft. vezérigazgatója. Tovább olvasom