Kisalföld logö

2018. 11. 18. vasárnap - Jenő -1°C | 5°C Még több cikk.

A tüzelővásárlás (is) pénztárcafüggő

Rábaköz - Ma már a tüzelővásárlást is a pénztárca határozza meg. Szezon elején nagyobb a kereslet, aztán fokozatosan visszaesik az érdeklődés. Sokan annak ellenére fával fűtenek, hogy a gáz is be van kötve a házban.

A szeptember eleji hűvös időjárás idején nőtt a Tüzépek forgalma Csornán. Azóta a kereslet visszaesett. A tüzépesek arra számítanak, hogy a szezon végére el is fogy a vásárlói „kedv", azaz, a tüzelőre költendő pénz a fogyasztóknál. Már ez is pénztárcafüggő.

– Amikor szeptember elején rosszabb idő volt, mi is több tüzelőt adtunk el – számolt be tapasztalatairól a Kisalföldnek Bognár Sándor, az egyik csornai Tüzép munkatársa. – Azt vettem egyébként észre, hogy az emberek nyáron spóroltak és nagyobb mennyiségben vásárolták a tüzelőt. A daraszenet például 20–30–50 mázsánként vitték. Az elmúlt hetek enyhe időjárása miatt visszaesett az értékesítés. Akadnak persze olyanok is, akik nem engedhetik meg maguknak a nagyobb beszerzést. Ők utánfutóval, esetleg zsákban viszik el a tüzelőt. Sokéves tapasztalatom már, hogy az őszi, tél eleji „nagy lelkesedés" sajnos a szezon közepére, végére elfogy. Ma már a tüzelővásárlást is a pénztárca befolyásolja. Decemberben, januárban egyre többen lesznek, akik tényleg csak néhány kiló fát, vagy néhány mázsa szenet tudnak megfizetni.

A bágyogszováti Németh Zoltánné annak ellenére fával fűt, hogy családi házukba néhány éve beköttették a gázt.
– Kényelmes megoldás volt a gázfűtés, de sajnos a nyugdíjam nem bírja a kifizetést – indokolta, miért is tért vissza a fatüzelésre. – Fám van bőven. Igaz, az is pénzbe kerül, mire hazahozatom az udvarra és felvágatom. A nappaliban van a kályha, az befűti azokat a helyiségeket is, ahol napközben tartózkodom. Az ismeretségi körömből is sokan döntöttek hozzám hasonlóan, főleg aki egyedül van. A gáz ára annyira megemelkedett, hogy muszáj volt visszaállítani a régi rendet.

Tüzelőanyag-árak

A rábaközi Tüzép-telepeken a kugliakácot 2380 forintért kínálják mázsánként, hasítva az akác 100–150 forinttal többe kerül. A cser ára kugliban 2180 forint körül mozog, hasítva ez is valamivel drágább, 2430. Szénárak: oroszlányi dió: 2200, oroszlányi dara 2100 forint mázsánként. A ledvicei dió 2720 forintért kerülhet a széntárolóba, az orosz dara mázsája 2480, a cseh daráé 2450 forint. A jiri kockát 1980 forintért lehet megvásárolni.

Cs. Kovács Attila

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Leader Fejlesztési Csoport: Arculat-megőrzés és turisztika

A nemrég megalakult Rábaköz Leader Fejlesztési Csoport legutóbbi ülésén véglegesítették a belépett… Tovább olvasom