Kisalföld logö

2018. 09. 19. szerda - Vilhelmina 13°C | 27°C Még több cikk.

A Tóközben, Hanságban beindult a természet

Fehértó - Az elmúlt héten berobbant szokatlan melegre azonnal „válaszolt" a Tóköz, a Hanság állat- és növényvilága. Az egyre zöldebb, színesebb vidék szinte szüntelen madár- és békakoncerttől hangos.
Mintha csak a napokban, minden átmenet nélkül berobbant, nyáridőre várt volna a természet. A növelő-éltető melegre szinte azonnal „válaszolt" a tóközi, hansági vidék növény- és állatvilága. Fülöp Tibor, a Fertő–Hanság Nemzeti Park tóközi őrkerületének vezetője szerint: minden mozgásba lendült, alig múlik el óra anélkül, hogy például egy-egy új „vendéggel", egy-egy messzi útról visszaérkezett madárfajjal ne találkozna.

Igazi zsongás van. A vizenyős, tocsogós réteken tömegesen virít a mocsári gólyahír, az erdős területeken megjelent a bogláros szellőrózsa, az odvas keltike és a pettyegetett tüdőfű. Már kint ágaskodik a gyöngyvirág levele, a nádas szomszédjában, a rétek mellett a füzek mutatják zöldjüket. A pintyek, a citromsármányok nászruhában repdesnek, a nagykócsagok – nagy pillanatot várva – szorgosan tatarozzák a tónál fészkeiket, a nádas felett már tart a barna rétihéják nászrepülése.

Fülöp Tibor, rögtönzött leltárban megemlítette azt is, hogy a nyári ludak két héttel ezelőtt még laza csapatban, vagy párban jártak, viszont az elmúlt napokban – a fészkelés miatt – már csak egyesével „mozognak", legelnek a környékben. A kontyos-, a barát- és a böjtirécék, a búbos vöcsök is megjött. Énekelnek a fülemülék, a nádi sármányok, szól a guvat, napközben az unkák, este pedig a leveli békák alkalmi koncertje hangzik. Az utóbbiakról érdekességként Fülöp Tibor megjegyezte: rövid időn belül környezetük színéhez alkalmazkodnak. Vagyis a fűben zöldre, a magasles barnára festett deszkáin barnára „váltanak".

Fülöp Tibor örömmel szemléli a tocsogós réteken tömegesen virító mocsári gólyahírt. Fotó: Krizsán Csaba
– Találkoztam vonuló halászsasokkal és darvakkal is, illetve a tóra járnak táplálékért a már költésben lévő rétisasok. A sárga billegető is rendszeresen mutatkozik, de költésre készülnek a bíbicek is. A napokban várhatók a kakukkok, a sárgarigók és a gébicsek. Ettől, a szinte tökéletes tavaszi állapottól április végére teljes gazdagságában fog pompázni a tóközi táj – vélekedett végül a nemezeti park őrkerület-vezetője.


Leveli béka

Sárga billegető

Bíbic

Nagykócsag

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A tatárszentgyörgyi gyilkosság után a Rábaközbe menekülnének

Tatárszentgyörgy - A Rábaközbe költöztetné családját a tatárszentgyörgyi kettős gyilkosság… Tovább olvasom