Kisalföld logö

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 9°C | 14°C Még több cikk.

A szeretetterápia gyógyító ereje

Tizenöt tagja van a kapuvári Széchenyi-iskola korai fejlesztő csoportjának.
Degovics Zsuzsa egyik tanítványával.
A kapuvári Széchenyi István Általános Iskolában négy éve működik a korai fejlesztő csoport. Degovics Zsuzsa és Németh Orsolya gyógypedagógusok feladata a rehabilitáció keretében a gyerekek mozgásos, szocializációs képességének fejlesztése, valamint a szülőkkel való kapcsolattartás és tanácsadás.

Az első lépések

A korai fejlesztőben mindig a fő fogyatékosságon igyekeznek segíteni, ezáltal a gyerekek egyéb képességei is javulhatnak.
Degovics Zsuzsa tevékenységük közvetett hatásaként megemlítette, hogy a mozgás fejlesztése során gyakorta elindul a beszédkészség fejlődése és megtörténhet a finom mozgások kialakulása is.

Sikerek

– A célzott ingerek hatására az idegrendszer egyéb területei is működni kezdenek. Az elmúlt négy évben volt már három olyan gyerekem, aki jelenleg normál általános iskolába jár, képeslapokat írnak nekem, s ez kimondhatatlan boldogsággal tölt el. Több olyan tanítványom van, aki nem tudott járni, amikor hozzám került, s a foglalkozások eredményeként vált járóképessé – mondta Degovics Zsuzsa.

Jobb korábban

Jelenleg tizenöten járnak a csoportba, a pedagógusok valamennyi gyermekkel egyénileg foglalkoznak.
A szülők nagyon kevés információval rendelkeznek a korai fejlesztő csoportról, ezért néha csak akkor kerülnek ide a gyerekek, amikor iskolakötelesek lesznek, pedig a korai fejlesztés már a legkisebbeknek is lehetséges.
A gyógypedagógus legfontosabb feladata, hogy a gyerekek megismerhessék önmagukat, s azt is, hogy hogyan lehetnek boldogok életük keretein belül, mivel korlátaik bizonyos mértékben ledönthetők. Az egyéni személyiségfejlesztésről szólva Degovics Zsuzsa kiemelte, ő nem „terápiaelkötelezett". Igyekszik minden olyan elemet beépíteni munkájába, melyet hasznosnak vél a személyiségfejlesztésben.
„Egyetlen gyógymód van, melyet valamennyi gyermek esetében lehet

és kell is alkalmazni: ez a szeretetterápia."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A futball és a gyógyítás a szenvedélye

Miután hazatért a hadifogságból, felvették az orvosi egyetemre. Ötven éve gyógyít, hetven éve futballozik. Az első munkahelye szülővárosához, Budapesthez kötötte, aztán vidékre költözött. Dr. Sipos József ma már csornainak vallja magát. Nemrég szép jubileumhoz érkezett. Fél évszázad telt el azóta, hogy átvette diplomáját a Budapesti Orvostudományi Egyetemen. Tovább olvasom