Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

A Rábát is érinti az uniós jogszabály

Rába mente - A Rába-szennyezés ügyében is pozitív változást hozhat az új európai uniós vízminőségi jogszabály. Az ipari érdekek helyett a folyó élővilágának érdekeit helyezi előtérbe. Harminchárom anyag esetében vezet be szigorúbb határértéket.
Megszavazta az Európai Parlament plenáris ülése Strasbourgban a vizekre vonatkozó környezetminőségi normákkal foglalkozó jelentést. Olajos Péter MDF-es EP-képviselő úgy véli, ez a folyók vízminőségének szempontjából történelmi pillanat. „Évtizedek óta húzódó problémákat old meg az új jogszabály, új szemlélettel" – fogalmazott a Kisalföldnek a politikus.

– Eddig az ipari létesítmények számára volt meghatározva a kibocsátható szennyezés mennyisége. Most a folyók szemszögéből készült a jogszabály, azaz azt mondja ki, hogy mennyi terhelést bírnak el – mondta Olajos Péter.

– A Rába esetében is az egyik gondot az okozza, hogy hiába tartják be az egyes osztrák üzemek az előírásokat, ha túl sok gyár van a folyó mentén. Ezek összesen már túl sok szennyezést juttatnak a Rábába.

Ezentúl már úgy adják ki az engedélyeket, hogy a folyó, az élővilága és a vízminősége elbír-e további szennyezést.

A vízminőségi jogszabály – melyet még a tagországoknak jóvá kell hagyniuk – újra tartalmazza a határon átnyúló vizek esetén a tagállamok közötti szabályozás és felelősség alapelvét. Harminchárom anyagra, főleg rovarirtó szerekre, vegyipari anyagokra, nehézfémekre vezet be szigorúbb határértékeket. A direktíva továbbá új anyagokra is kiterjeszti a korlátozást, és figyelembe veszi az egyes folyók nagyságát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Harmadszor is apáttá választották

Csorna - Dr. Horváth Lóránt Ödön, az újraválasztott prépost-prelátus Csornán folytatni kívánja a… Tovább olvasom