Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

A polgármester csalódott a LEADER-ben, pedig nagyon számított rá

Fogytán a mérgesi polgármester türelme. Egy éve számít LEADER-es pályázatuk elbírálására és négy és fél millió forintra. Balázs Vincének még egy darabig mégis várnia kell. Lassan őrölnek a falumegújító malmok.
A faluközpont szépítésére nyújtott be pályázatot a LEADER-csoporthoz a mérgesi önkormányzat. Egy éve várnak az eredményre és a pénzre. Nem sokra, négy és fél millió forintra. A ravatalozót, a helyi bolt és kocsma épületét, a falubusz garázsát szeretnék felújítani. Sokat költöttek a pályázat előkészítésére, de eredmény még mindig nincs. A polgármesternek lassan elmegy a kedve „az egésztől". A Pannónia Kincse LEADER Egyesületnél megtudtuk: egy darabig még türelemmel kell lennie a községvezetőnek.

A mérgesi polgármester alig várja, hogy elkezdhessék a fejlesztést. Egy éve számít LEADER-es pályázatuk elbírálására és négy és fél millió forintra. Balázs Vincének szüksége lesz még a türelemre.
A mérgesi polgármester alig várja, hogy elkezdhessék a fejlesztést. Egy éve számít LEADER-es pályázatuk elbírálására és négy és fél millió forintra. Balázs Vincének szüksége lesz még a türelemre.


Balázs Vince, Mérges fiatal polgármestere alapvetően optimista és bizakodó községével kapcsolatban. Ezt az időhúzást azonban már ő sem érti, és mint fogalmaz, belefárad a bürokráciába. A Kisalföldnek arról beszélt, a hasonló ügyek veszik el az amúgy agilis, tettre kész településvezetők kedvét.

 A mérgesiek egy éve nyújtották be a pályázatukat. Sokat költöttek az előkészítésre. A dokumentumok összeállítása, a terveztetés, az egyéb költségek több százezer forintba kerültek.
– Mérges kicsi település, alig száz lakossal. Mégis a megye kis ékszerdobozának nevezem, és az értékeinket szeretnénk megőrizni – fogalmazott Balázs Vince. – Az elmúlt években rendbe tettük a polgármesteri hivatalt, a kultúrházat, szépítettük környezetünket. Pályázunk, amire tudunk és eddig eredményesek is voltunk. Persze, mi nem bírunk több tízmillió forintos beruházásokat végrehajtani, de öröm minden apró fejlesztés. Örültünk a LEADER-programnak, mert ez tényleg alulról építkező és nem Budapesten döntik el, mire is van szükségünk.

Nagyon bíztunk benne, hogy azokat az apró lépéseket, amiket mi megtehetünk, segíti az egyesület. Sajnos, nem így történt. A négy és fél millió forint persze nem sok pénz, de nekünk óriási lehetőség lenne.

Olyan beruházásokat valósíthatnánk meg, melyekre évek óta készülünk és amikkel tényleg megszépülne kis falunk. Mi nem tudunk munkahelyteremtő fejlesztéseket végrehajtani, nem is a mi dolgunk. De legalább ezekhez a kis terveinkhez kapnánk meg a támogatást. Ahhoz képest, ahogy elindult ez a dolog, nagy a csalódásunk.

A mérgesiek egy éve nyújtották be a pályázatukat. Sokat költöttek az előkészítésre. A dokumentumok összeállítása, a terveztetés, az egyéb költségek több százezer forintba kerültek. Ez a pénz hiányzik a községi kasszából.

– Bosszantó, hogy hiába reménykedünk már egy éve, semmi nem történik. Nekünk nincs pályázatfigyelőnk, pályázatírónk, nem futná rá. Magunkra vagyunk utalva, ezért vagyok mérges, hogy nem kapjuk meg a segítséget, amiben bíztunk eddig – tette hozzá a polgármester. – A Kisalföldben legutóbb elmondtam, letelepedési támogatással várjuk a településre költözőket. Rengetegen érdeklődtek a cikk után, úgy néz ki, egy család ide is költözik. Őket szeretnénk normális körülmények között fogadni. A kistelepülések lehetőségei csorbulnak megint.

Gönczi Zsolt, a Pannónia Kincse LEADER Egyesület munkaszervezet vezetője a Kisalföldnek elmondta: a falumegújító pályázat lezárult, a bírálat elkészült, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal jóváhagyta a projekteket. Az irányító hatóság ellenőrzi most a kérelmeket. Ha ezzel végeznek, az egyesület elnöksége határozza meg a minimális ponthatárt. Amikor ez is készen van, a jegyzőkönyvek Budapestre kerülnek, ahol két héten belül átnézik a dokumentumokat. Több lépcső után az államtitkár elé kerülnek az iratok. Miután ő aláírta, megtörténik a kötelezettségvállalás. A minisztérium honlapján közlik a minimális ponthatárokat. Ekkor írják alá az egyesületnél a határozatokat és értesítik a nyerteseket.

– Március közepéig reményeink szerint ki tudjuk hirdetni a nyerteseket – tájékoztatott Gönczi Zsolt. – A pályázat utófinanszírozású, a megvalósításra két évük van a nyerteseknek. Évente kétszer lehet kifizetési kérelmet benyújtani.

Megtudtuk: a kérelem benyújtása után újabb fél év telhet el, mire pénzükhöz jutnak az eredményesen pályázók.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Betörtek a páli italboltba

Hétfőn éjjel betörtek a helyi italboltba. Az elkövető cigarettát és készpénzt tulajdonított el. Tovább olvasom