Kisalföld logö

2017. 01. 16. hétfő - Gusztáv -6°C | -1°C

A neheze még csak most jön

Csorna - Dr. Vargha András radiológust nevezték ki a csornai Margit Kórház igazgató főorvosává. Tudja, milyen nehézségek várnak rá, de egy modern és rentábilisan működő intézményt szeretne kialakítani.
A csornai Margit Kórház új igazgatója úgy véli: az intézmény számára még csak most következik az igazán nehéz időszak. Dr. Vargha András az intézmény egészének modernizálását tervezi, mely a kornak megfelelő szakmai színvonalon képes a régió egészségügyi igényeit kiszolgálni. Olyan fejlesztéseket tervez, melyek kis beruházással megvalósíthatók, és már kezdettől fogva gazdaságosabb működést eredményeznek. Elsősorban az emberi értékekre épít: a tudásra, a jó szervezésre.


– Főorvos úr öt évet töltött már el a csornai kórházban. Ismeri a jelenlegi helyzetet, a nehézségeket, mégis vállalta a feladatot.

– Jó szívvel emlékszem vissza az itt töltött évekre, mind szakmai, mind emberi szempontból. Tudom, hogy a helyzet nem könnyű, sőt. Azt hiszem, a neheze még csak most következik. Éppen ettől érzem nagy kihívásnak a feladatot. Ismerem az egészségügyet érintő problémákat, melyek bizonyos szempontokból a csornai intézményt még jobban érintették. Mivel a megye valamennyi kórházában dolgoztam vagy dolgozom, van rálátásom a régió helyzetére.

Dr. Vargha András
Dr. Vargha András

– Már az önt megválasztó képviselő-testületi ülésen is két tervezett beruházásról beszélt. Az egyik havi 500 ezer forintot igényel, a másik 35 millió forintos tétel. Gondolja, hogy a mostani gazdasági körülmények között futja majd ezekre?

– Az egyik nem beruházás. A kórházban jelenleg még az alapvető működési feltételek is alig teljesülnek, ennyit „engednek" a gazdasági lehetőségek.

Ahhoz, hogy egy strukturális átalakítást eredményesen véghezvigyünk, a meglévő humán erőforrás felkészítése, fejlesztése elengedhetetlen.

Ezt pedig a kórház jelenlegi költségvetése nem teszi lehetővé, ehhez mindenképpen külső forrás szükséges. Semmit nem adnak ingyen. Egy internetes adatbázis-hozzáférés is pénzbe kerül. Egy továbbképzés megszervezése sem ingyenes. A szakmai támogatást nyújtó partnerek bevonása ingyenesen csak baráti alapon lehetséges. Ez viszont ide már kevés. A csornai kórház gondjainak megoldásához nagyon kemény és következetes programra van szükség. Azt hiszem, a havi 500 ezer forint nem akkora összeg, amit ne lehetne ehhez a célhoz hozzárendelni.


– Nagyobb falatnak tűnik a 35 millió forintos beszerzés. Mire gondolt?

– A képalkotó diagnosztika digitalizációjára. Tudni kell, hogy a megye nagyobb intézeteihez képest körülbelül tizenöt évvel vagyunk lemaradva. A röntgenosztályon sötétkamrás előhívó rendszer működik, amit például Sopronban közel másfél évtizede cseréltünk ki. Egy asszisztens gyakorlatilag a munkaideje felét egy sötét szobában tölti és ez csak az egyik negatív vonzata az elmaradott technológiának. Ez pazarlás és a humán erőforrás elpocsékolása. Ráadásul ez a befektetés öt-hat éven belül megtérül, részleteiben fizethető. A másik gond, hogy a radiológia hiányszakma, a mostani szervezési feltételek mellett nem biztosítható a szükséges orvosi jelenlét. Ezt a beruházást példaként említettem, ami nemcsak egy szakmát érint, hanem a működés egészét, és elősegítené a magasabb színvonalú, gazdaságosabb működést. Hangsúlyozom viszont, hogy a modern technika önmagában nem minden, a lényeg az, hogyan működtetjük. Természetesen előbb tisztán szeretném látni a fejlődés, az átalakítás lehetséges módjait és javaslataimat a konkrét beruházásokról azután készítem el.

Németh Márta, a röntgenosztály vezetőasszisztense és munkatársai olyan technikával kénytelenek dolgozni, melyet már csak a csornai kórházban használnak a megyében.
Németh Márta, a röntgenosztály vezetőasszisztense és munkatársai olyan technikával kénytelenek dolgozni, melyet már csak a csornai kórházban használnak a megyében.

– Az igazgató főorvos hatáskörébe nemcsak a szakmai kérdések tartoznak, hanem gazdasági döntések is. Ráadásul ezekben együtt kell működnie az önkormányzati biztossal.

– Az Integra Consulting jelenléte megköti az intézményvezető kezét, hiszen jóváhagyásuk nélkül nem léphetünk, de segítséget is jelenthet munkájuk. Szakembereik külső szemlélőként objektíven látják a helyzetet. Ez jó hatással lehet a döntések előkészítésére, amennyiben gazdasági javaslataik a szakmai eredményességet szolgálják.


– Milyennek látja a Margit Kórház jövőjét?

– Mindamellett, hogy a jelenlegi gazdasági környezet nem kedvező, biztos vagyok benne, hogy van jövője az intézménynek. Úgy gondolom, hogy más struktúrában ugyan, de megújulva, egy modern és rentábilisan működő intézmény létrehozható és működtethető, amely biztosítja a mainál lényegesen magasabb színvonalon a térség betegeinek ellátását.

Olvasóink írták

 • 2. nahor 2009. február 11. 07:10
  „Ki mondta hogy van a Korháznak kinevezett igazgatója.
  Ez a képviselő testület képtelen erre a feladatra.
  Csak okoskodásra tellik nekik nem döntés hozatalra.”
 • 1. nahor 2009. február 11. 07:10
  „Ki mondta hogy van a Korháznak kinevezett igazgatója.
  Ez a képviselő testület képtelen erre a feladatra.
  Csak okoskodásra tellik nekik nem döntés hozatalra.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kanyarodhatnak a gazdák a főútra

Csorna - Szabad az út a gazdák előtt Csornán a 85-ös és 86-os főút közös szakaszán. Persze nem az… Tovább olvasom