Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 13°C | 20°C Még több cikk.

A megye első biogáz üzeme

Kapuvár-Miklósmajor - A Kisalföldi Mezőgazdasági Zrt. Kapuvár-Miklósmajori szarvasmarhatelepén hamarosan átadják a megye első biogáz erőművét. A beruházók szerint az üzem kétszeresen is védi a környezetet.


– A telepen a trágyakezelést a környezetvédelmi szabályoknak megfelelően kellett megoldani, hogy se a talajt, se a talajvizet ne szennyezze – kezdte az ismertetést Szajkó Lóránt vezérigazgató.
Megtudtuk, a projekt megvalósítását csaknem három éves előkészítés előzte meg. Ezalatt megismertek számos, biogáz technológiával foglalkozó - a német és az osztrák piacon komolyabb referenciával rendelkező - céget.

Augusztusban már üzemel a biogáz erőmű

– Kapuvár-Miklósmajori telepünkön ezer tehén és legalább ugyanannyi növendékállat lesz, így annyi a trágya, hogy arra már érdemes biogáz üzemet építeni – hangsúlyozta a vezérigazgató.

Hozzátette: Tavaly elnyerték az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program támogatását a beruházás megvalósítására. Az augusztustól már működő erőmű évente 25 ezer tonna híg-, 5200 tonna almos trágya, 500 tonna takarmányhulladék és 2200 tonna kukorica-szilázs felhasználásával állít elő villamos- és hőenergiát. Az 526 kilowatt teljesítményű konténeres gázmotorral termelt villamos energiát a közhálózatba táplálják, a hulladék hő jelentős részével pedig az új építésű fejőházban fűtenek, illetve a tejet hűtik. A beruházással kétszeresen is védik a klímát: egyrészt megújuló energiát hasznosítanak, másrészt ártalmatlanítják az állattenyésztő telep által kibocsátott gázokat.

Galéria! Fotók: Pyll


Megyei tej a megyeieknek

A cég új profilja a házi tej forgalmazása automatákból. A megyeszékhely öt üzletében forgalmaznak már friss, hő kezelés nélküli tejet.

– Idáig csak dicséretet kaptunk ezért... Az adatok is azt mutatják, hogy van kereslet a házi tejre. Akad olyan bolt, amelyben naponta százhúsz liter nyerstej is elfogy – büszkélkedett Szajkó Lóránt.

A mezőgazdasági nagyüzemnek Kapuvár-Miklósmajorban, Nagyszentjánoson, Bőnyben, és Rétalapon is van telephelye. Mintegy 3600 hektár föld, 4000 szarvasmarha tartozik a gazdasághoz. A közel 170 dolgozó pedig 16 millió liter tejet állít elő évente.

Galéria! Fotók: Pyll

 Biogáz: szerves anyagok baktériumok által anaerob (levegőtől elzárt) körülmények között történő lebontása során képződik, 45-70 százalék közötti metánt (CH4), 30-55 százaléknyi szén-dioxidot (CO2), nitrogént (N2), hidrogént (H2), kénhidrogént (H2S) és egyéb maradványgázokat tartalmaz. Biogáz képződik például a mocsarakban (lásd: "lidércfény"), de a kérődzők bélrendszerében is.


Olvasóink írták

  • 2. Baradlay 2009. augusztus 02. 00:34
    „Remellem a kovetkezo TOZEGGYAR!!!!!!!!!!”
  • 1. kisföld 2009. augusztus 01. 23:15
    „Gratulálok!
    Ez már a jövő építése,így tovább!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mi tetszik és mi nem Csornán Szabó Istvánnak?

Csorna - Szívesen látogatja a zenés rendezvényeket, nem örül azonban annak, hogy Csornán a politika… Tovább olvasom