Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

A bezárt szeméttelep helyett máris újakat ˝nyitottak˝ a határban

A régiek 170 millió forintos, most lezárt rekultivációja után máris újabb szeméttelepek létesülnek a csornai határban. Pénz nincs megszüntetésükre, a polgármester szigorúbb ellenőrzést, büntetést ígér.
Európai uniós forrásból rekultiválnak két nagy szemétlerakót Csorna területén. Az Őrangyal-temető mögötti területre és a gyöngyösmajori telepre összesen 170 millió forintot költenek el. Utóbbi tereprendezésével már végeztek a szakemberek. Közben, nem is olyan messze Gyöngyösmajortól, már újabb szeméthalmok gyülekeznek.

Miután a Kisalföldben megjelent (2011. december 6.) a rekultivációról szóló beszámoló, határba kijáró emberek, vadászok keresték meg szerkesztőségünket. Arra hívták fel a figyelmet, hogy a „leleményes" helybeliek már kijelölték az új hulladéklerakókat. Terepszemlére indultunk.

a
Elképesztő a látvány: Az új „Gyöngyösmajorok" már alakulnak a csornai határban: a vasút mentén és az egykori Csillag-bakterház területén.


Nem messze a 85-ös főutat Dörrel összekötő úttól, a Csorna–Pápa vasútvonal mentén, az egykori Csillag-bakterház területén tényleg az új Gyöngyösmajor alakul. Építési törmelék, műanyag flakonok, háztartási hulladék az út mellett. A lomisok is megtalálták a környéket. Kibelezett televíziókészülékek, hűtők hevernek itt. Aztán fémtől és a réztől megfosztott műanyag kábelek, használhatatlan autógumik, bútorelemek. Nem hiányzik a szerves hulladék sem. Faágak, kivágott tuják és lótrágya, több kocsira való.

„Ide olyanok hozzák a szemetet, akiknek lovuk van, de földjük nincs. Különben odavinnék a ganét" – mondják kísérőink. A terület egyébként néhány méterre van a leendő csornai elkerülőút nyomvonalától.
Továbbindulunk és a szépen gondozott diófás közelében a Győr–Csorna vasútvonalat keresztezzük. A sínek északi oldalán valóban elképesztő a látvány. Aki vonattal érkezik a városba, ezzel a képpel találkozik először. A terület nincs messze a várostól, a Petőfi utca szép, új házai idelátszanak. Itt is van minden. Ugyanúgy az építési törmelék, a lótrágya, a műanyag bútorok, tévék, háztartási gépek.Sok millió forintba kerülne, mire ezt a területet is megtisztítanák. Az önkormányzatnak azonban erre pénze nincs. De ezt már Turi Györgytől tudjuk meg. A város polgármestere elmondta: régi problémáról van szó, melyet egyelőre nem tudtak megoldani. Nem csak Csornán persze, hiszen szinte valamennyi település küzd az illegális szemétlerakókkal.

– Tavaly szerettünk volna forrást szerezni az illegális lerakók felszámolására. Sajnos nem nyertünk a pályázaton. Önerőből nem tudunk annyi pénzt erre a célra költeni, amennyire szükség lenne – fogalmazott Turi György. – A hatékony ellenőrzést és a szigorú büntetést tartom jelenleg az egyetlen megoldásnak, amivel a jelenséget kezelni lehet. Leginkább ezért is gondolkozunk a mezőőri szolgálat elindításán. Ha a költségvetési helyzetünk megengedi, intézkedünk. Természetesen továbbra is figyeljük a pályázatokat, talán sikerül pénzt szerezni a lerakók megszüntetésére.

Olvasóink írták

 • 6. kroly 2011. december 18. 18:03
  „Szerintem a mezőőri szolgálat visszaállítása volna a megoldás,Farádon már működik.Véleményem szerint még ez volna az olcsobb megoldás mint más szemetét milliokért takaritani. Nameg ha valakit elkapnak példássan megkéne büntetni mindegy hogy kinek a valakije vagy milyen etnikumu,mert soha nem lesz vége a szemetelésnek.Szép tiszta környezetünk mindennél fontosabb kéne hogy legyen. A lomosokkal is kéne kezdeni valamit mert ök a fö szemetelök,amit nem tudnak értékesíteni kidobják.”
 • 5. Naads 2011. december 16. 21:54
  „Én ezen a környéken élek, mióta az eszemet tudom azóta van ez a szeméttelep, csak erre 20 évet kellett várni ,h felfedezzék? :/ amugy nagyon egyszerű lenne lebuktatni őket, mert felpakolják a lovas szekeret szeméttel és arra tesznek lótrágyát, csak mindenki úgyhiszi róluk milyen rendesek trágyázzák a határt....”
 • 4. anuvuk 2011. december 15. 21:03
  „A hangjelzéssel ellátott, lomis autó a megoldás, - itt a bizonyíték, hogy az emberi gyarlóságot, csak építő szándékú kezdeményezéssel lehet korrigálni!!
  Az emberek hamar meg szoknák az új feltűnő hangot, - sőt a tisztaság végett, még igényelnék is!!!!”
 • 3. Köszörűs 2011. december 15. 18:30
  „Nem is tudom hány éve látjuk ezt a vonatból?
  Nem is tudom hányszor tettem már szóvá?
  Takarítsák el a szemetet,szüntessék meg a további lerakás lehetőségét azok,akiknek ez a dolga,ezért kapják a fizetésüket!”
 • 2. Goldman 2011. december 15. 18:05
  „A döri út mellett autógumik hevernek az árokban. A napokban tették oda.
  miro132: nem az önkéntességre kellene alapozni. Meg kellene szüntetni a lomizást. Az önkéntesség évében az ilyeneknek felajánlanám szemétszedés helyett az önkéntes kézlevágást.”
 • 1. miro132 2011. december 15. 12:55
  „Mi lenne ha az önkéntesség évét kihasználva meghirdetnék az önkéntes szemétszedést. Konténerrel rendelkező vállalkozások pedig valamennyi adókedvezményért cserébe szívesen el is szállítanak a szemetet Jánossomorjára.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Túl vannak a háromezredik műtéten

A kapuvári kórház egynapos sebészete a napokban már túl van a háromezredik műtéten. Tovább olvasom