Kisalföld logö

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -11°C | -2°C Még több cikk.

Sikeres volt a vállalkozásfejlesztési pályázat

Közel 600 millió forint talált gazdára a Nyugat-dunántúli régió vállalkozásai között a Vállalat Tanácsadás Program pályázatán. A több mint négyszáz nyertes cég elsősorban a vállalati tervezés, a marketing, és az e-kereskedelem területén kapott szakértői segítséget.

A Vállalati Tanácsadás Program az ország négy régiójában indult el 2011-ben, hogy Európai Uniós pályázati források bevonásával segítse a helyi mikro-, kis- és közép vállalkozásokat. A Nyugat-dunántúli régióban összesen 586 millió forintra pályázhattak a jelentkezők, s az öt év alatt ennek kétszeresére érkezett igény.A program lényege az volt, hogy fejlődésük érdekében a vállalkozások magas szintű szakmai tanácsadói segítséget vehessenek igénybe, melyet előzetesen akkreditált tanácsadó szervezetek nyújtották, összesen 12 témában.

A legnépszerűbb témakör a vállalati stratégia tervezése és a marketingterv készítése volt, de a pályázók közül sokakat érdekelt az e-kereskedelembe történő belépés is. A tapasztalatok azt mutatják, hogy számos pályázó a fenti területekkel korábban egyáltalán nem foglalkozott, annak felismerése azonban, hogy a fejlődéshez elengedhetetlenül szükséges a tervezés és az üzleti tudatosság, megteremtette a lehetőséget a továbblépésre.A Vállalati Tanácsadás Program egy konzorcium koordinálásával jött létre, melynek tagjai – az OTP Bank Nyrt., az OTP Hungaro-Projekt Kft., a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány, a Kisalföldi Vállalkozásfejlesztési Alapítvány, valamint a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége (KISOSZ) – régiónkban több mint félezer pályázatot bírált el, közülük 432-en szerepeltek eredményesen.

A pályázat iránti érdeklődés akkor élénkült meg, amikor – felismerve a pályázók igényeit és motivációját – a konzorcium az első év elteltével elérte, hogy megváltozzanak a pályázati feltételek,és akár 50 százalékos vissza nem térítendő támogatást is elérhessenek a vállalkozások.A legaktívabb pályázók a mikro- és kivállalkozások voltak, hozzájuk került az odaítélt támogatás 60%-a. Győr-Moson-Sopron megye különösen jól szerepelt: a régió három megyéje közül messze a legtöbb támogatás, a keretösszeg 54%-a került e megyébe – Zala 31%, Vas megye 15%-kal részesedett –, s a pályázatok eredményessége is kiemelkedő, 37% volt.

És nemcsak a városokban, hiszen számos kistelepülés vállalkozói is sikerrel indultak, érkezett nyertes pályázat többek között Lébényből, Écsről, Halásziból is. A vállalkozások átlagosan 2,3 millió forintra pályáztak, s nagyjából ennyi volt az átlagosan megítélt összeg is.

Jelenleg a program az utolsó fázisánál tart – zárórendezvényét tegnap tartották a megyeszékhelyen –, a Nyugat-Dunántúli Régióban június végénig befejeződnek a kifizetések.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszüntethető-e tartósan az életünket megkeserítő ízületi fájdalom?

A felnőtt lakosság meghatározó hányada küzd kisebb-nagyobb mozgásszervi nehézséggel. (x) Tovább olvasom