Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Foglalkozzunk a foglalkoztatással!

Foglalkoztat a jövőd? Foglalkozol a munkahelyteremtés és a fiatalkori munkanélküliség elleni küzdelem témáival? (x)
Foglalkoztat a jövőd? Foglalkozol a munkahelyteremtés és a fiatalkori munkanélküliség elleni küzdelem témáival? Szeretnéd megismerni az Európai Parlament munkáját?  Elgondolkoztál már azon, mivel segíthetnéd hátrányos helyzetű diáktársaid? Érdekel, hogy mit tehetsz azért, hogy megvalósíthasd álmaidat? Tudni akarod, hogy miért fontos az európai parlamenti választás?Ezekkel és hasonló kérdésekkel foglalkozik az a Határközi Állampolgári Fórum, amely idén november 11-én kerül megrendezésre az Európai Parlament három (Ausztria, Magyarország, Szlovákia) tájékoztatási irodájának szervezésében Győrben, a Széchenyi István Egyetemen. Az angol nyelven zajló fórum témája: "Európa jövője: Foglalkoztatás. Foglalkozzunk vele! Fókuszban a fiatal generáció".

Fotó a tavalyi rendezvényről
Fotó a tavalyi rendezvényről

A fórumon a szervezők a felsőoktatásban résztvevőkkel szeretnék megismertetni az Európai Parlament munkáját a munkahelyteremtés, illetve a fiatalkori munkanélküliség elleni küzdelem területén, kitérve a hátrányos helyzetűek foglalkoztatási helyzetére is. A kiemelt témakörök mellett különös figyelmet kapnak a jövő évi európai parlamenti választások is.

Négy európai parlamenti képviselő válaszol a hallgatóság kérdéseire: BAUER Edit (Európai Néppárt, Szlovákia), Heinz K. BECKER (Európai Néppárt, Ausztria), JÁRÓKA Lívia (Európai Néppárt, Magyarország), Katarina NEVEĎALOVÁ (Szocialisták és Demokraták képviselőcsoportja, Szlovákia). Az esemény moderátora Bakos Piroska, a 2011-es magyar EU-elnökség szóvivője, külpolitikai újságíró. A fórum angol nyelven zajlik, így a külföldi diákok és az angol nyelvet tanulók is sokat profitálhatnak belőle.

Az Európai Parlament tájékoztatási irodáinak közös fórumára a három ország középiskolásokból, egyetemistákból és kísérő tanáraikból álló csoportjai önállóan, de háttéranyag segítségével készültek fel. A felkészülés során egyszerű technikával (mobiltelefonnal, házi kamerával) rövid videókat rögzítettek, amelyeken a képviselőkhöz intézett kérdéseiket fogalmazták meg.

Ezek a kisfilmek a rendezvényen angol nyelvű felirattal kerülnek levetítésre, a képviselők válaszait élőben hallgathatja meg a közönség. A felvételek az EP Tájékoztatási Iroda közösségi oldalára is felkerülnek. A résztvevők természetesen a helyszínen is feltehetik a témával kapcsolatos, őket leginkább foglalkoztató kérdéseiket az előadóknak.

Az ideihez hasonló rendezvénynek adott otthont tavaly az ausztriai Hainburg. Az akkor első ízben megrendezett háromoldalú fórumon jellemzően győri középiskolások közül kerültek ki a magyar résztvevők, akiket már az odautazás alatt is hasznos bemelegítő feladatokkal láttak el a szervezők.

Tavaly az osztrák, szlovák és magyar diákok workshop-jellegűen, vegyes csoportokban dolgozták fel a különféle kérdésköröket.

Fókuszban a fiatal generáció
Fotó a tavalyi rendezvényről


Az EP Tájékoztatási Irodái által szervezett fórumokon az állampolgárok és az európai parlamenti képviselők, uniós szakértők közvetlenül találkozhatnak egymással és megvitathatják a hétköznapi életet leginkább érintő európai uniós kérdéseket.

Ezek a rendezvények ideális lehetőséget biztosítanak arra, hogy az állampolgárok a lakóhelyükhöz közel, közvetlen formában tájékozódhassanak az EP tevékenységéről. A vitafórumok elmélyítik a párbeszédet, különös tekintettel a résztvevők és a politikai intézmények közötti véleménycserére, valamint érzékeltetik az Európai Parlament munkájának nemzeti, regionális és helyi szintű hatásait.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Ford Focus-t idén sem tudták megszorítani

A tavalyi év azonos időszakához képest 2013 első félévében 20 százalékkal növekedett a Focus globális értékesítése. Tovább olvasom