Kisalföld logö

2017. 06. 25. vasárnap - Vilmos 22°C | 32°C Még több cikk.

Zöldre festik a Koronát

Szerdán érkezett meg a jogerős építési engedély az egykori Korona Szálló felújítására. Így az ígért augusztus 20-ra nem, de szeptember végére elkészül a homlokzat teljes rekonstrukciója. Eredeti színére, zöldre festik majd az épületet.

Még tavasszal került le a ponyva az egykori Korona Szálló lepusztult homlokzatáról. Moson egyik legmeghatározóbb épületét ugyanis az önkormányzati tulajdonú Movinnov Kft. vette meg és nekilátott a felújítás előkészítésének.

Az egykori Korona Szálló a Fehér Ló Fogadóval és a magtárral az 1700-as évek második felétől Moson legjelentősebb, a dunai gabonaforgalommal összefüggő épületegyüttese volt. A szállót eredetileg Zsidanics István építtette családi kúriaként 1727-ben. Az épület később a mezőváros Moson tulajdonába került és átalakították beszálló vendéglővé. Egészen 1939-ig működött így. Az épület az elmúlt évtizedekben állami tulajdonban volt és az erdészet használta, valamint bérlakások is voltak benne. Ez idő alatt az állaga folyamatosan romlott, az utolsó felújítási munkálatokat több mint fél évszázada végezték el rajta. Az épületet a kilencvenes évek végén értékesítette a város, akkor került egy helyi vállalkozás tulajdonába. Az elmúlt évek alatt a tulajdonos az állagmegóvás mellett számos felújítást elvégzett.

Tegnap felállványozták a szakemberek a Korona Szálló homlokzatát, aztán a vakolat leverésével kezdődik a felújítás.
Tegnap felállványozták a szakemberek a Korona Szálló homlokzatát, aztán a vakolat leverésével kezdődik a felújítás.

Az ingatlan hasznosítása azonban elmaradt. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal hat éve határozatban kötelezte a tulajdonost az épület homlokzatának rendbetételére. Erre azonban nem került sor, csupán az önkormányzat egy óriási ponyvával takartatta el a járókelők szeme elől az omladozó épületet.

A Movinnov Kft. tavaly vásárolta meg az ingatlant, ami egyébként már az egyik bank tulajdonában volt, miután egy hitel fedezetéül szolgált.

A megvásárláskor már tudták, hogy a műemlékhatóság kötelezést írt elő a homlokzat felújítására. Ennek határideje akkor már lejárt, ezért hosszabbítást kértek. E szerint legkésőbb szeptember végéig rendbe kell tenni a külső homlokzatot. Eredetileg úgy tervezték, hogy augusztus 20-ra felújítják az utcafronti részt, ám az engedélyek beszerzésének elhúzódása miatt addigra nem készül el – tudtuk meg Kocsis Attilától, a Movinnov Kft. munkatársától.

Elmondta: új építési engedélyt kellett kérni a felújításhoz, ám az épület védettsége miatt ez a folyamat mostanáig húzódott. Kedden kapták meg a jogerős építési engedélyt. Az előkészítő munkálatok viszont már zajlottak az elmúlt hónapokban. Elvégezték például a falak sótalanítását is.

Az épületet tegnap állványozták fel a szakemberek. Ezután leverik a vakolatot, majd homokfúvóval megtisztítják a falat. A Szent István Napok idejére elbontják az állványzatot, majd a rendezvényt követően ismét felállványozzák és folytatják a munkát. Az ablakokat kicserélik, a meglévő nagykaput pedig a farestaurátori tervek alapján állítják helyre. A kapu felett lévő Zsidanics-címer helyreállítását a címerkutatás és a Hansági Múzeumtól kapott dokumentumok alapján végzik el. Az előzetes vizsgálatok során a restaurátor több korábbi színt is talált a homlokzaton. A tervtanács javaslata alapján eredeti színére, zöldre festik majd az egykori Korona Szállót.

A tervek szerint szeptember végére elkészül a homlokzat teljes felújítása. A munkálatok több tízmillió forintba kerülnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közösségi szolgálat a tűzoltás jegyében

Vizsgával zárult a hét elején az önkéntes közösségi szolgálatot teljesítő fiatalok negyvenórás… Tovább olvasom