Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Vízi központot építenének Mosonmagyaróváron

Csaknem egymillió euróból építenének vízi turisztikai központot Mosonmagyaróváron.

A beruházás támogatására az önkormányzat és a Mosonmagyaróvári Vízisport Egyesület közösen pályázik. Az önrészt a város biztosítja.

A Lajta idegenforgalmi hasznosítására és a vízi turizmushoz kapcsolódó fejlesztésre pályázik támogatásért az önkormányzat a vízisport-egyesülettel közösen, az osztrák Regionalverband Leithaauen Neusiedler See (Lajta-ágrendszer Fertő Tó Turisztikai Szövetség) partnerségével. Az Ausztria–Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében a tervezett magyar oldali költségvetés 850 ezer euró. Ebből 813 esik az önkormányzatra, míg a fennmaradó 37 ezer az egyesületre.

A pályázati kiírás szerint a teljes költségvetés tizenöt százalékát kell közpénzből biztosítani. Ennek tíz százaléka hazai társfinanszírozásból, míg a fennmaradó öt a partnerek önerejéből áll össze. Ennek megfelelően a város három év alatt a teljes összeg öt százalékát, azaz 40.650 euró önerőt biztosít. Erről legutóbbi ülésén határozott a képviselő-testület.

A tervek szerint 850 ezer euróból 620 négyzetméteres központ épülne fel.
A tervek szerint 850 ezer euróból 620 négyzetméteres központ épülne fel.

Tavaly februárban a képviselő-testület már támogatásáról biztosította a Mosonmagyaróvári Vízisport Egyesület pályázatát, ám akkor támogatást nem kaptak. Az előzetes vélemények szerint azonban most jó eséllyel indulhatnak a pályázaton.

A Mosonmagyaróvári Vízisport Egyesület jelenlegi telephelye az egyetlen még működő csónakház a városban. Az igényeket egyre nehezebben tudja kielégíteni. Az épületek fejlesztése műszaki állapotuk miatt nem lehetséges, így szükséges egy új, színvonalas létesítmény létrehozása.

Amennyiben az önkormányzat és az egyesület közös pályázata támogatást nyer, úgy az új létesítményt a jelenlegi csónakház helyén, a Strand utcában, a tervezett sport- és szabadidőközponttal szemben építenék fel. A vízparti területen a meglevő épületek bontása után épülne fel egy 620 négyzetméteres vízi turisztikai központ. Benne csónakházat, ökoturisztikai látogatóközpontot, közösségi helyet és szálláshelyeket alakítanának ki. Az elképzelések szerint az épület, illetve a vízi sporttelep nemcsak a városi igényeket elégítené ki, hanem a nemzetközi vízi turizmus hálózatának részévé válhat. Ezáltal a projekt a Lajta turisztikai fejlesztéséhez is kapcsolódik.

Olvasóink írták

  • 2. Boli 2010. április 13. 20:34
    „1-esnek. Gondolom te jobban tudod, hogyan kellene ezt csinálni... Miért nem mész oda és ajánlod fel a segítségedet??? Szerintem örülnének neki! De lehet jönni kavicsot rakni... meg még találunk egyéb dolgokat is. Szívesen látnak, ha segíteni akarsz!”
  • 1. tudo 2010. április 09. 08:57
    „"egyetlen műkődő vizisporttelep"-- nagyon helyes és önértékelő megállapítás.Helytelen lenne a jól működő kifejezés.Mellette ugyan ott van az egyetemi telep is,de az csak belső működésre fenntartott terület.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kulcsokkal teli övtáskát dobtak el igazoltatás közben

Jól fogott a közbiztonsági háló az elmúlt héten is Mosonmagyaróváron és a környékén. Tovább olvasom