Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 4°C Még több cikk.

Visszaállítanák a nádori kihallgatási termet

Közel negyven éve végezték az utolsó nagyobb felújítást a magyaróvári váron. A most elkészült rekonstrukciós terv nem csupán a felújításáról, hanem megfelelő kihasználásáról is szól.
Amint arról a Kisalföldben már beszámoltunk, teljes rekonstrukciós terv készült a vár és környéke rendbetételére. A mintegy másfél milliárdos beruházást pályázati támogatással valósítaná meg a helyi egyetemi kar és a város. Lapunkban sorra vesszük az egyes elemekre készült elképzeléseket. Ezúttal a vár épületének felújítási terveit.
A vár állapota mára igencsak leromlott. Ez nem is csoda, hiszen az utolsó nagyobb felújítást közel negyven éve végezték az épületen.

A homlokzatok nagy átalakításon estek át az 1976–78-as rekonstrukció alatt. Az akkori felújítással az addig a várra jellemző késő barokk, klasszicizáló homlokzati karaktert megszüntetve teljesen leverték a vakolatot és részleges falszövetkutatás után adtak neki új külsőt – mondja dr. Vér András, a rekonstrukciós program kari felelőse. A több mint harmincéves vakolatok mára felújításra szorultak.
Az 1978-as munkálatok idején készült el a várat körülvevő talajsüllyesztés. Akkor kerültek elő azok a középkori maradványok – várkápolna, várfalak, középkori kapu –, amiket ma is látni az épület körül. A terepsüllyesztést a fal szárításának egy módjaként képzelték el. Mára azonban a vár körül kialakított árok a csapadékot összegyűjti a falak tövében. Míg a belső udvari falak alapvetően jók, bár kisebb felújítás itt is szükséges, addig a külső homlokzat több felülete erősen leromlott. A nyílászárók szintén javításra, cserére szorulnak több helyen.

A rekonstrukciós munkálatok során az épület teljes belső-külső homlokzati felújítását tervezik. Emellett ahol szükséges, a tetőhéjazat-cserét, -javítást is elvégzik. A kőkeretek a külső és a belső homlokzaton egyaránt felújítandók, továbbá a bádogos szerkezetek túlnyomó része is cserére szorul. A várépületet körbevevő árok aljáról a kőburkolatot elbontanák, ezeket a köveket az udvar burkolásánál fel lehet használni. Az árok alján megoldanák a szivárgó vizek összegyűjtését és elvezetését.

A vár falainak több mint harmincéves vakolata mára igencsak megérett a felújításra.
A vár falainak több mint harmincéves vakolata mára igencsak megérett a felújításra.

A vár többször átépített terei a XIX. századi nagy átalakítások óta folyamatosan követik az éppen aktuális igényeket. A földszint jelenleg főként oktatási funkciókat lát el. Ezen a szinten jelentős építészettörténeti értékek, terek vannak, emiatt itt nem csak állagmegóvásra van szükség. Az épület északi szárnyában egykor kialakított nádori kihallgatási terem térsora gyakorlatilag visszaállítható. Itt van jelenleg a kari kiállítás és múzeum, amelynek fejlesztése szintén szerepel a tervben.

A nádori nagyterem önmagában is érdekes, ám rendezvényhelyszínként is működhetne. Bemutatható itt a késő reneszánsz térkialakítás, mely önmagában is idegenforgalmi látványosság lehet.

Dr. Vér András kiemelte: a vár a város első számú épülete, jelképe. Környezetével együtt történő megújulásával kiemelt turisztikai célponttá válhat. Emellett az épület méltó teret ad a 200 éves felsőoktatási intézménynek is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százkét kérelmet bíráltak el

Döntött az önkormányzat társadalmi kapcsolatok bizottsága az idei közművelődési alapra beérkezett… Tovább olvasom