Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Világítás lesz zebra helyett Jánossomorján

A minap gyalogost ért halálos közúti baleset a 86-os főúton, Jánossomorjánál. A városka külterületén két gyár és két buszmegálló van, szinte egymással szemben. Gyalogátkelőhely viszont nincs. Valószínűleg nem is lesz. Hat lámpatest viszont igen.
Szabály – Nem lehet belterület, így átkelőt sem kaphat az útszakasz

Múlt szerdán este életét vesztette egy 46 éves férfi, aki autó elé lépett a 86-os főúton az AMB-gyár előtti kereszteződésnél. Három emberéletet követelt ez a csomópont az elmúlt 10 évben.

Az út egyik oldalán az AMB Components Hungary Bt., míg a másik oldalon a PEZ Production Europe Kft. gyártelepei vannak. Az útnak mind a két oldalán van buszmegálló, amit a dolgozók jelentős része igénybe is vesz. Százhúsz AMB-dolgozónak van buszbérlete, s nekik naponta át kell kelniük a 86-os főúton a nap bármely szakaszában, mivel a munka három műszakos.

Megkeresésünkre a Magyar Közút Nonprofit Zrt. arról tájékoztatott, hogy november közepéig lassító harántcsíkokat festenek fel az útra, a lassítójelek láthatóságát prizmákkal erősítik. Kiemelt hátterű táblákat helyeznek el ezen a szakaszon; s mindehhez az érintett üzemek segítséget nyújtanak.

Vida János, az AMB Components Hungary Bt. cégvezetője szerint fontos, hogy a fáradt dolgozók biztonságban kelhessenek át az úttesten.

Síremlék a buszmegállónál – egy régebbi balesetben elhunytnak állít emléket.
Síremlék a buszmegállónál – egy régebbi balesetben elhunytnak állít emléket.

Az autóval dolgozni járók sem érezhetik magukat teljesen biztonságban, mivel itt nincs kanyarodósáv sem. Hetven kilométer a megengedett legnagyobb óránkénti sebesség. Korlátozott látási körülmények között az út kis ívű kanyarulata miatt itt könnyen alakulhat ki balesetveszély.

A megoldás az autósok számára a kanyarodósáv lenne, a gyalogosoknak pedig a közvilágítás kiépítése. Erre azonban a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-nek nincs pénze. Viszont a gyárak és a város közösen talán ki tudná világíttatni ezt a csomópontot. A jogszabályok betartásával ez lehet ugyanis az egyetlen biztonságos megoldás. Mivel a helység nevét jelző táblát nem lehet „kivinni", azaz lakott területté nyilváníttatni a szakaszt, így gyalogosátkelőt sem lehet ott létrehozni, mivel az csak lakott területen létesíthető.

A világítás kiépítéséhez hat lámpatestre lenne szükség. Ezeket az úttest mindkét oldalán helyeznék el. Dr. Kurunczi Károly polgármester tájékoztatása szerint tárgyalnak a megoldási lehetőségekről.

Olvasóink írták

  • 2. enzso 2013. november 15. 20:17
    „Inkább egy alul vagy felüljáró kellene, nem lámpa illetve különböző lassítások. Ezeket sokan figyelmen kívül hagyják. Esetleg mind a két cég előtt a belső parkolót úgy kellene kialakítani hogy a járatos buszok betudjanak menni és ne kelljen az embereknek az úttesten átmenni! Ahogyan az előttem hozzászóló is mondta az emberéletet nem lehet pénzben kifejezni!”
  • 1. Alex64 2013. november 13. 11:13
    „Fel vagyok háborodva! Pontosabban már akkor fel voltam mikor a lassító haránt csíkokat festették, prizmákkal erősítik fel az útra hétfői napon. Nem értettem ugyan is, hogy egy ilyen veszélyes helyen (mint a cikkből is kiderül) egy este (éjszaka) sötét főút szakaszon mit ér ez. Inkább már akkor ennek a költségét lámpák telepítésére fordították volna. Meg kellet halni egy embernek megint ott, hogy valami történjen. Felhívnám a Magyar Közút Nonprofit Zrt. nyilatkozójának a figyelmét arra a nem jelentéktelen tényre, hogy az emberi élet nem mérhető pénzel. Érdekes mégis találtak megoldást nem lehetett volna hamarabb. Arra van pénzük, hogy útmegfigyelés címén átlag 30-al botorkáljanak az embereik az út szélén autójukkal. Felfordul az ember gyomra. Zebrát csak lakott területen lehet felfesteni ez vicc vagy egy értelmetlen szabály? Lakott terület táblát kivinni odáig tényleg értelmetlen mivel miután a járművek elhagyják a városka utolsó házát amitől a tábla még elég messze van már letolják az útról aki sebességet betartva halad a tábláig.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fákat és bokrokat ültetnek városszerte

Összesen 228 lombos fát és százötven tuját ültetnek ki az idei őszi fásítás keretében Mosonmagyaróváron. A növények a korábban kivágott fák helyére, illetve az újonnan kialakított utcákba kerülnek. Tovább olvasom