Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Vihar után szállt fel a szemét

Műanyag-, papírhulladék röpköd napok óta Mosonmagyaróvár határában, Levél irányában, a hulladéklerakó közelében. A munkálatokat végző vállalkozás ígérete szerint hamarosan megoldják a helyzetet.

A Kisalföld szerkesztőségében is jelezték olvasóink, de a városházára is több bejelentés érkezett arról, hogy jelentős mennyiségű papír- és műanyaghulladék szálldos Mosonmagyaróvár határában, a hulladéklerakó közelében.

Megkerestük Sólyom Tibort, a Mosonmagyaróvár Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás projekt végrehajtási szervezetvezetőjét, aki elmondta: – A társulás tagjai és a munkálatokat végző vállalkozás kéthetente tart megbeszélést.
A problémát jeleztük a kivitelezőnek, ám már annak munkatársai is észlelték azt. A vállalkozás ígéretet tett, hogy mielőbb "orvosolja" a helyzetet.

Mint megtudtuk, a mosonmagyaróvári lerakónál átmenetileg levették a korábbi földtakarást, hogy formázhassák a hulladéktestet. Azonban akkor még számítani sem lehetett a napokban keletkezett, szinte orkánerejű szélre, mely szertefújta a főként műanyag- és papírhulladékot.

Ottjártunkkor az ipari területet is beborította a szemét, melynek néhol csak a kerítések jelentettek akadályt.

Sólyom Tibor elmondta továbbá, hogy a leformázott hulladéktestet – melynek kialakítására a mosonmagyaróvári önkormányzat további területet biztosított – lefóliázzák. Erre a továbbiakban növényt telepítenek.

Úgy tudjuk, hogy a nagytérségi hulladékgazdálkodási társulás területén a huszonnégy lerakóból eddig már tizenhatnál befejeződtek a rekultiválási munkálatok. A projekt során egyébként jövő év júniusáig tizenhárom lerakót teljesen felszámolnak, míg kilenc esetében a hulladék helyben marad, de megfelelő vízzáró réteggel veszik körbe és lefedik.

A mosonmagyaróvári lerakó mellett nemrég kezdődtek a munkálatok Mecséren, Rajkán, Pásztoriban és Enesén. Ezek esetében is helyben történik a rekultiváció. Kimle, Kóny, Lébény és Szil térségében már befejezték a munkát.

Olvasóink írták

 • 3. Contar 2011. december 15. 13:46
  „"A problémát jeleztük a kivitelezőnek, ám már annak munkatársai is észlelték azt."
  Hmm, meglepő! Azt gondoltam, majd csak innen kapnak fülest, hogy valamit elszúrtak!
  Mellesleg, ha valakinek holnap permeteznie kell, akkor permetezni is fog, akkor is, ha orkán erejű szél lesz? (Én nem tudom, mert nem vagyok kertész, csak kérdezem!)”
 • 2. pampapam 2011. december 14. 14:50
  „Hehe!
  Azért épülnek a szélmalmok is. Nem egy szélcsendes környék ez. Az időjárás jelentésben is szó volt a nagy szélről, biztos nem nézték...”
 • 1. permanganat 2011. december 14. 14:07
  „Nem számítottak nagy szélre ? Hát nem Móváron dolgoznak ??”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elkészült az egészségház Halászin - fotó

A minap adták át a pályázati támogatással épült új egészségházat Halászin. A mintegy 73,9 milliós… Tovább olvasom