Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

Veszélyben a magyarok biztonsága

A Duna fogságába került két szlovákiai magyar településről a somorjai rendelőbe egy betegszállító vitte eddig a panaszosokat, ám a magánosítás miatt megszüntették a mentőautó állomáshelyét. A csallóközi Doborgaz és Vajka község több sebből vérzik.
Az egykoron kizárólag magyar ajkú községek lakóit a Duna elterelése óta elzárták a külvilágtól. A kapcsolatot jelenleg a kompbiztosítja a légvonalban közeli Somorjával és Pozsonnyal. A fiatalok elköltöznek innen, a lakosság fogyóban és öregedőben.

Most újabb csapás érte a két község lakóit és polgármesteri hivatalát: a körzeti orvosuk halála után az idős emberek biztonságát a Vajkán állomásozó mentőautó jelentette. Május elején azonban a somorjai körzetben magánosították a betegszállítást, s megszüntették a mentőautó állomáshelyét.


Minden a komptól függ

Az előre megtervezett szállítások költségeit is részarányosan a betegre, sőt, a kísérőikre is terhelnék. Különben itt minden kompfüggő: ha nem indul a járat, akkor 50 kilométeres kerülővel juthatnak el a doborgaziak és vajkaiak a somorjai rendelőbe, ami többletköltséget, mintegy kétszáz koronás viteldíjat jelent – a betegeknek. Érthető tehát, hogy a helyi polgármesterek tiltakoznak a döntés ellen.

Doborgaz (Dobrohost) polgármestere szerint a külvilágtól elzárt lakók biztonságát fenyegeti a privatizált mentőautó hiánya. A mentőkocsi sokszor segített – Orvos csak a szomszéd községben, Vajkán rendel – kezdte Boráros József polgármester. – A közelmúltig mindennap fogadta a betegeket a rendelőintézet, ám mára a Somorjáról kijáró doktor csak hetente kétszer praktizál.

Sőt, gyakran különböző okokra hivatkozva – kirándulás, egyéb elfoglaltság – még kétszer sem. Több vállalkozást is működtet, az az érzésem, nem nagyon törődik az egésszel. Eddig ha baj volt, az államtól kapott mentőautó segített. Vajkán él egy mentős, aki bármikor riasztható volt, s perceken belül vitte a rászorultat Somorjára. Emellett naponta gyűjtötte össze és vitte át a komp segítségével a kisebb-nagyobb panaszosokat.

Ezért fizetnie senkinek nem kellett, az állam állta a költségeket. Igaz, súlyosabb esetben meg kellett volna várni a rohamkocsi és az orvos érkezését. Azonban itt néhány perc alatt már a helyszínen volt a mentős, s sokszor saját felelősségére, nehéz helyzetben segített.

„ Harminc percnél előbb nem ér ide"

– Csakhogy nemrégiben az egészségügyben nagy változások mentek végbe. Privatizálták a betegszállítást, megszüntették az állomást és Somorjára vitték a mentőautót.

Most mindent előre meg kell tervezni: a nővérke egyeztetve a betegekkel reggel fél nyolcra rendeli ide a mentőt, aki két koronáért kilométerenként átviszi őket a túloldalra. Összesen negyven korona a tarifa, de ha többen mennek, akkor kevesebb a költség. A komp ingyenes, mivel a korábbi állami út helyén működik.

Gond csak akkor van, ha nem jár, mert akkor 104 kilométer az oda-vissza út, s 210 koronába (mintegy 1300 forintba) kerül, ha csak egy ember használja – teszi hozzá a polgármester. „ Éjszakai rosszullét esetén a kompost is fel kell kelteni, vagy napközben visszafordítani, hogy hozza át a mentőt. Egy infarktusnál most nincs esély arra, hogy harminc percnél előbb ideérjen a kocsi."

A két községben közel nyolcszáz embert érint a betegszállítás megszüntetése. Éppen ezért írtam is egy levelet az egészségügyi miniszternek, a helyzet normalizálására kérve, ám egyelőre még nem adtam postára.

Az azonban tény, hogy az itt élő emberek biztonsága veszélyben forog – mondta Boráros József. A polgármester szavait a nyugdíjasotthon lakói is megerősítették. Elmondásuk szerint gyakran használják a mentő- autót, ám nyugtalanok. Egyöntetűen azt állítják: félnek, hogy szükség esetén az elzárt településre késve érkezik a kocsi.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A biztonsági öv életet ment

Idén a megyénkben történt halálos közlekedési balesetek fele Mosonmagyaróvár és környéke útjain… Tovább olvasom