Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Várjátékok fáklyás felvonulással

Mosonmagyaróvár - A hétvégén megelevenedett a középkor a mosonmagyaróvári Várkertben: az arra látogatók páncélos lovagokkal és süveges ősmagyar íjászokkal találkozhattak. A nyolcadik alkalommal megszervezett hagyományőrző, történelmi napok és várjátékok célja a Kárpát-medencei múlt jelentősebb fejezeteinek bemutatása.
Az óvári várban a Tengri Íjász és Hagyományőrző Egyesület által megrendezett program bizonyíték arra: a legkisebbek is fogékonyak hagyományainkra, történelmi múltunkra. A Kard Rendje Lovagi Kör tagjainak segítségével többen is – köztük sok gyerek – kipróbálhatták a kardforgatás örömeit. Az íjászok közt sok ügyes kezű apróság ragadott íjat.

Az érdeklődők hagyományos kézműves-foglalkozásokba is bepillantást nyerhettek. A többnyire Szlovákiából érkező kézművesek az üvegfújás, fazekasság, drótfonás csínjába-bínjába avatták be az egybegyűlteket, de volt itt hagyományos keleti édesség, kézzel vert csipke, fából faragott nyakék és karkötő, népi hangszer, de gyógytea, lufifigura is.

Szombat délután a helyi civil szervezetek tagjai találkoztak: megvitatták a felmerült gondokat, problémákat. Az este 9 órától kezdődő fáklyás felvonulást nagy érdeklődés kísérte: a szervező Tengri Íjász és Hagyományőrző Egyesület ősmagyar, a Kard Rendje Lovagi Kör a lovagok jellegzetes öltözékében, a kézművesek népviseletben vonultak végig a Magyar utcán. Megkoszorúzták a Trianon-emlékművet és „kikiáltották" a másnapi eseményeket, majd a Várkertben hajnalig tartó bál vette kezdetét.

– A történelmi íjászversenyre a legtöbben az igen elterjedt ősmagyar (nomád) típusú íjak mellett angol (long-bow) íjakkal neveztek be – világosított fel Bognár Árpád, a rendezvény főszervezője, a Tengri egyesület vezetője. A civil szervezet fő célkitűzése, hogy a Kárpát-medence népeinek történelmét, hagyományait és ezáltal viseletét, fegyverzetét és kulturális értékeit bemutassa a népvándorlástól a XIII–XIV. századig.

Vasárnap délután a „Fűzfafalvi Fűzfák" népzenekar magyar, szlovák és német népdalokkal szórakoztatta a közönséget, a Vinedi Hagyományőrző Íjászegyesület bemutatót tartott. Bognár Árpád a magyarság származáselméletébe avatta be az egybegyűlteket, a Kard Rendje Lovagi Kör a XI–XII. századi lovagok erkölcséről, szokásairól, fegyverzetéről nyújtott ízelítőt.

A továbbiakban a Caravan néptáncegyüttes hölgyei kápráztatták el a közönséget roma hastánccal és ősi keleti tánccal, a budapesti Tűzmadarak törzsi táncokkal egybekötött tűzzsonglőr-produkcióval jelentkeztek.

Mészely Réka

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egész évben ünnepel a hatszázötven éves falu

Máriakálnok - Lovaséletére méltán lehet büszke az idén hatszázötven éves Máriakálnok, mely az utóbbi… Tovább olvasom