Kisalföld logö

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 13°C | 22°C Még több cikk.

Van mit tenni a környezetvédelem terén

Az utak meglehetősen rossz állapotára hívja fel a figyelmet a város környezetvédelmi programjának most elkészült felülvizsgálata. Nagy előrelépés történt viszont a városi csatornázottság terén is.

Noha nem rossz a helyzet, van bőven tennivaló a környezetvédelem terén Mosonmagyaróváron. Összességében ez olvasható ki a város környezetvédelmi programja most elkészült kétéves felülvizsgálatából.

Az anyag részletesen taglalja a város útjainak állapotát. A vizsgálat szerint az elmúlt időszakban lakossági és pályázati támogatással megvalósult útépítések ellenére nagymértékben romlott az utak állapota. Ennek egyik oka, hogy az állami útkezelő nem végzett el olyan karbantartásokat, javításokat, amelyek az általuk üzemeltetett utak fenntarthatóságát biztosították volna. A város sem fordított elegendő forrást aszfaltos útjainak felújítására. Ezek kopórétege már úgy elhasználódott, hogy a rekonstrukció elodázása egyes esetekben az út tönkremenetelét okozhatja. Továbbra sem történt előrelépés az elkerülő és tehermentesítő utak megépítésében, mint ahogy a Kiserdő utcai Lajta-híd szélesítésében sem. Viszont eredményeket ért el a város a lakossági önerős utak építésében. Sőt, a mennyiségi szemléletet felváltotta a minőségi. Jelentősen bővült a kerékpárút-hálózat, ugyanakkor még lényeges elemek hiányoznak ahhoz, hogy teljessé váljon a város kerékpárút-hálózata.

Számos útra ráférne a felújítás a városban, köztük a Kórház utcára is. Fotó: Méhes Ákos
Számos útra ráférne a felújítás a városban, köztük a Kórház utcára is. Fotó: Méhes Ákos


A vizsgálat szerint az elmúlt időszakban lakossági és pályázati támogatással megvalósult útépítések ellenére nagymértékben romlott az utak állapota.
Továbbra is kiemelt feladat a városi belső tehermentesítő út megépítése. Ennek húsz éve megrajzolt nyomvonala városszerkezetileg elavulttá vált, ugyanis egyrészt kettévágná az Ipartelepet, másrészt pedig nem szolgálná ki az azóta megépült Mowinparkot. Hosszú távon a tehermentesítő és elkerülő utak megépítésével lehetővé válna a Fő utca, valamint a Szent István király út „visszaadása" a városnak, a turizmusnak. A program készítői fontos feladatként említik még a sétálóutca kiterjesztését a vár és a Wittmann park irányába.

A környezetvédelmi program kitér a város romló levegőminőségére, aminek fő oka, hogy sokan a gáz helyett visszatértek a hagyományos fűtési módokhoz és sajnos gyakori a hulladékégetés is. Javítani kell viszont a közlekedés okozta légszennyezésen is.

Lényeges a javulás a csatornára kötések terén. A települési folyékony hulladék kezeléséről szóló rendelet életbelépésével az önkormányzat 440 olyan ingatlan tulajdonosának küldött ki felszólítást, ahol még nem kötöttek rá a csatornára. Mindezek hatására az elmúlt évben felére csökkent a csatornázatlan ingatlanok száma. Néhány nagyobb vízfogyasztó kibocsátása jelent még problémát, köztük a MTE 1904 sportegyesület, mivel a focisták sok vizet használnak, de nincs csatornára kötve az építmény és nem zárt a tározó, így a talajvízszennyezés kockázata fennáll.

Olvasóink írták

 • 10. Biciklista 2012. január 03. 20:43
  „Nagyon szeretném, ha az Illetékesek reggel 6 órakor végig kerékpároznának a Kórház utcán a gyér közvilágítás és a számtalan gödör mellett. A kerékpárjavítóhoz bérletem van, remélem az ambulanciára nem lesz!”
 • 9. 01010 2012. január 02. 22:16
  „nem Mo élsz? /és nem az elmúlt 2 évre gondolok!! /
  S.Pál idejében is voltak lassan megoldódó munkák ... és előtte is és utána is
  itt a pénz beszél és az a biztosítónál van..
  De tényleg nem jó a megdőlt lámpa se városképileg SE biztonságilag se
  Ja és arra is gondoljunk h valószínűleg közbeszerzés is kell a cseréhez ami megint nem egy hónap :( :(”
 • 8. dorombolok 2012. január 02. 13:50
  „7. 01010 2012.01.01. 17:21
  Valakinek azért kellene foglalkozni abban a nagy házban azzal , hogy a biztosító tekintse meg már azt a kifizetendő terméket.Egy- kettő telefonnal el kellene tudni intézni! Feltéve persze ha valakik nem csak szavakban , hanem tettekben is gazdájai a városnak.
  Nagy Pistánk meg hívja meg a Posta vezérét egy jó szigetközi halászléra és közben dumálják meg , hogy a postát, postákat rázzák már egy kicsit gatyába , mert a legrondább középületek Óváron,de még Mosonban is(majdnem).
  Nem csak dumálni kéne hanem intézni a dolgokat.
  Nem haragszom ám a közalkalmazottakra , csak naívan azt gondolom, hogy ilyen dolgokat rutinból , balkézzel el kell tudni intézni!”
 • 7. 01010 2012. január 01. 17:21
  „"Lassan 1 éves lesz az Erkel utcai lámpás kereszteződés majdnem kidöntött kandelábere"
  Inkább lehet hogy 2011 augusztusában mentek neki ....
  Igaz hogy minnél előbb célszerű lenne javítani
  de eltudom képzelni hogy a biztosító még nem tekintette meg a kifizetendő terméket :(”
 • 6. dorombolok 2011. december 31. 09:56
  „Trehányság nemtörődömség jellemzi a várost.
  Mert:Lassan 1 éves lesz az Erkel utcai lámpás kereszteződés majdnem kidöntött kandelábere.
  - A szelektív hulladékgyűjtők cigány lovának sorsára jutottak ( mire megszokta az éhezést megdöglött), nem ürítik őket rendszeresen , környékük rendetlen ( mire rászoktunk használatukra a szolgáltató cég leszokott az ürítésükről).
  Tele van a város , ferde majdnem kidöntött lámpákkal , világítótestek oszlopainak ajtaja sok helyen hiányzik, áramütés veszélye áll fenn!
  Az utak állapota különösen a városközpontban gyalázatos.”
 • 5. cezarka 2011. december 30. 20:39
  „Az utak állapota igaz!Tudom sok pénzbe kerül ,de a javításokat el kellene végezi mert később még többe kerül.Sok új lakópark ,övezet szétterítette a várost.Sok eladatlan lakás és terület van a belvároshoz közel eső részeken.Az új lakóparkok építése esetén a vállalkozókkal közösen kellett volna az utakat is megépíteni.Így sosem lesz képes a város erre!A lakók hozzájárulásával épített utak száma nem sok, nagyon vontatottan halad.Nincs igazán felvállalva a képviselők részéről.Nagy tervek voltak az elkerülő utakra ,semmi nem lett belőle!Tudom pénz hiány!De azért a tervszerűbb, átgondoltabb munka is kellene!Összefogás szerintem már ismeretlen fogalom,nincs is igény rá!”
 • 4. KoPi 2011. december 30. 17:41
  „Jani_Móvar: mielőtt leírsz valamit, legalább tájékozódjál, ugyanis a híd a várnál a megyei közútkezelő tulajdona, úgy hogy a számlát aztán viheted az önkormányzathoz! :-)”
 • 3. Jani_Móvar 2011. december 30. 12:23
  „Teljes mértékben egyet értek az előttem szólóval!
  Katasztrófa ami a városi úthálózatot jellemzi, és az is, hogy a várnál a hidat kétszer!!! csinálták már meg és megint rossz. Nem kellene kilopni belőle az anyagot, vagy már ideje lenne normálisan megcsináltatni!
  De az biztos, hogy ha az autómba kár keletkezik, a javítási "cekket" beviszem az önkormányzathoz! Mert van ott 1-2 olyan ember aki lenézi az ezzel foglalkozókat!”
 • 2. RUDI 2011. december 30. 12:21
  „Már alakulóban az utak állapota, de mégsem tökéletesek, fogalmazhatnék így is.Az igazi hivatkozás meg van,vajon kinek is a hibája.Ha mindig ezt keressük,nem sokra megyünk.Mosonmagyaróváron már végre rendet kellene tenni.Az tény, hogy átláthatóan kellene elébe nézni mindennek.Erősebb összefogás kell,hisz szép ez a város,csak tudni kell jól kezelni a megoldásra váró feladatokat.”
 • 1. Alex64 2011. december 29. 19:45
  „A város úthálózatának minősége nem rossz hanem katasztrofális. A kerékpárút városon belül egy szóval tudnám jellemezni nincs. Ahol valami hasonló van ott átláthatatlan gubancok festve járdára. Ahol kellene hogy legyen (és valamikor volt is a nyomai még most is látszanak) főúton ott nincs mindent onnan lehet elérni. A rossz minőségű út kerékpárosokat még inkább veszélyezteti. De pénz nélkül sajnos nem igazán lehet és vannak utak amire nem lehet pluszba fosztogatni a lakósságot bár ezt csak halkan mondom mert majd kitalálnak erre is valamit”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Önállóságuk megőrzésében bíznak

Az előttünk álló év a kihívásokról, az ezekre adandó megfontolt önkormányzati válaszokról, valamint… Tovább olvasom