Kisalföld logö

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 21°C | 32°C Még több cikk.

Van élet a lovasiskolában

Közel egy évtized szünet után ismét díjugrató versenyeket rendeznek a nagy múltú lovasiskolában Mosonmagyaróváron. A létesítmény új bérlője szeretné hosszú távon eredeti funkciójában működtetni a lovardát.

A csaknem fél évszázada működő mosonmagyaróvári lovasiskola pályáján az elmúlt években kevésbé lehetett hallani patadobogást. Míg a korábbi években rendszeresen tartottak itt minőségi nemzetközi díjugrató versenyeket népes közönség előtt, addig az utóbbi időben már nem lovagoltak a versenypályán. Talán ennek is köszönhető, hogy a városban időről időre felvetődik az a szóbeszéd, hogy ingatlanbefektetők szemet vetettek a területre. Ez akár igaz is lehetne, hiszen a lovarda rendkívül jó helyen, a belváros közelében, közvetlenül a Lajta partján fekszik. Ráadásul két éve az önkormányzat megemelte itt a területek beépíthetőségét, így vélhetően sokan látnak abban lehetőséget, hogy némi átminősítés után az ingatlanon akár több száz lakásos társasház is készüljön.

A lovasiskola azonban továbbra is működik. Ráadásul az új bérlő újra akarja éleszteni a már hét éve szünetelő díjugrató versenyeket a pályán. A lovastanodát a Lajta–Hanság Állami Gazdaság alapította 1963-ban, hogy segítséget nyújtson az akkori Mosonmagyaróvári Agrártudományi Főiskola hallgatóinak szakképzéséhez a lovaglásban, hajtásban és gyakorlati lóismeretben. A szinte semmiből induló lovasiskola néhány év alatt rendkívüli eredményeket ért el, az akkori területi versenyeken az óvári lovasok szinte minden alkalommal az elsők között végeztek. Számos kiváló képességű hátas szolgált itt. Az intézmény viszonylag gyorsan nagyon népszerűvé tette a lovaglást a városban.

A nagy múltú lovarda új bérlője, Markó Tamás szeretné újraéleszteni a díjugrató versenyeket a lovasiskola pályáján.
A nagy múltú lovarda új bérlője, Markó Tamás szeretné újraéleszteni a díjugrató versenyeket a lovasiskola pályáján.


Ezt tűzte ki céljául a létesítmény jelenlegi bérlője is. Markó Tamás tavaly december óta bérli a lovasiskolát a Lajta–Hanság Zrt.-től. Eredetileg azért költöztek ide korábbi helyükről, mert itt a téli időszakban is folytathatják a gyerekek lovagoltatását. Később jött aztán az ötlet, hogy a nagy múltú mosonmagyaróvári díjugrató versenyeket hét év szünet után újraindítsák.
Markó Tamás mint mondja: az épületeken csupán kisebb karbantartási munkálatokat kellett elvégezniük, ám a versenypálya sokkal rosszabb állapotban volt. Mivel évek óta nem tartottak itt versenyeket, barátaik segítségével rengeteg munkába telt, mire újra használhatóvá tették a pályát. A díjugrató versenyek megtartását az önkormányzat is segítette.

Az elmúlt hónapban tartottak már egy versenyt, ezen a hétvégén pedig ismét díjugrató viadalt rendeznek a pályán. Markó Tamás hozzátette: nem könnyű feladat ennyi idő után visszaszoktatni a lovasokat és a nézőket is ide, de mindent megtesznek azért, hogy néhány év alatt ismét a korábbihoz hasonló rangos verseny legyen a mosonmagyaróvári.
Markó Tamás kiemelte: mindenki előtt nyitva áll a létesítmény, akit érdekelnek a lovak, s a közeljövőben további fejlesztéseken gondolkodnak, így például állatsimogatót is szeretnének kialakítani. A bérlő hosszú távon tervez a lovasiskolával, mint mondta: ameddig csak lehet, működtetni szeretnék a létesítményt.

Verseny és bemutató. A díjugrató lovasverseny június 18-án, szombaton reggel 9 órakor kezdődik és délutánig tart. Másnap, vasárnap ugyancsak reggel 9-től gyermek lovas ügyességi versenyek, délután pedig díjlovas bemutató várja az érdeklődőket. Mindkét napon a belépés ingyenes.


Mivel évek óta nem tartottak itt versenyeket, barátaik segítségével rengeteg munkába telt, mire újra használhatóvá tették a pályát. A díjugrató versenyek megtartását az önkormányzat is segítette.

Olvasóink írták

 • 6. Star-Spangled 2011. június 20. 21:54
  „Meg lo is!”
 • 5. Hókuszpóka 2011. június 20. 07:15
  „Kár hogy nem tudtam a hétvégi programról, szívesen kimentem volna a gyerekekkel.”
 • 4. animal 2011. június 19. 18:25
  „Eddig is volt élet a lovasiskolában...Igaz,2004 óta nem volt verseny (mivel az akkori bérlők nem kaptak támogatást...) de voltak edzések,táborok!”
 • 3. Alex64 2011. június 19. 10:45
  „A város (és a régi városi cégek) sajátossága, hogy mindent ami érték volt itt azt veszni hagyták. Persze érdekből mint a termál (királyi tulajdon) Kérdés ha működik hagyják-e élni.”
 • 2. nagybalazs80 2011. június 18. 14:21
  „Hajrá Tamás & Bea!”
 • 1. Contar 2011. június 17. 10:33
  „Messziről jött embernek kell felpezsdítenie az itteni lovaséletet, az itteniek nem tudták, vagy nem akarták ?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Majdnem elütötte a rendőrt egy rajkai férfi

Ittas vezetés, hivatalos személy elleni erőszak és közúti veszélyeztetés miatt kapott letöltendő… Tovább olvasom