Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Újra betegek az osztályon

Befejezték a felújítást, a betegek már újra birtokba vehették a rehabilitációs osztályt a
Karolina Kórházban.

Az elmúlt hónapokban végzett munkák eredményeként mára teljesen megújult a Karolina Kórház főépületében lévő rehabilitáció osztálya. A beruházás – amihez 235 milliónyi uniós pénzt kapott az intézmény – eredményeként a térség legjobban felszerelt és legkorszerűbb ilyen osztálya alakult ki – tudtuk meg dr. Bertalan István főigazgatótól.

Elmondta: a felújítást követően a betegek a napokban már visszaköltözhettek a sebészetről és birtokba vehették az LCD-televíziókkal felszerelt kórtermeket, a korszerűbb, motorosan emelhető ágyakat. Új, eddig hiányzó eszközökkel is felszerelik az osztályt.

A főigazgató hozzátette: ezen az osztályon a súlyosabb állapotban lévő betegek rehabilitációja zajlik, akik több szakmacsoport ellátására is rászorulnak, ellentétben a Vízpart utcai részleggel, ahova már azok kerülnek, akik főként reumatológiai kezelésre szorulnak. A most megújított részlegen elsősorban a baleseti sérültek, a súlyosabb stroke utáni, valamint az amputációkat követő utókezeléseket végzik. Akár már a műtétet követő egy-két héten belül elindulhat itt a rehabilitáció. Ez kiemelkedő eredmény, hiszen az országos átlag ebből a szempontból a három hónap. Az osztályon közel száz százalékban tudják rehabilitálni a betegeket.

Az itt folyó munkához elengedhetetlen a több szakterületen is megszerzett tapasztalat, tudás és hozzáértés. Az amputációknál pedig nagyon fontos, hogy az osztály jó kapcsolatokkal rendelkezik az ortopédiaiműszer-ellátókkal, minden testre helyezett segédeszköz (ortézis) elérhető.

Dr. Bertalan István elmondta: az épületrész átalakításával az eddigieknél lényegesen kedvezőbb állapotot értek el. A betegforgalmi, ápolási területektől jól elkülönül a kiszolgálórészleg, kezelők, raktárak, nővérek, orvosok szobája és a tornaszoba. Ez az elhelyezés biztosítja, hogy a kórtermek többsége a betegek számára nyugodtabb belső udvar felé nyílik, míg a kiszolgálóegységek az utca felőli részen kaptak helyet. A külső nyílászárók cseréje csökkentette az energetikai költségeket és optimalizálta a belső hőmérsékletet. Kialakítottak egy fizioterápiás kezelőt és egy multifunkciós helyiséget. Így nem lesz már szükség a kórtermekben végzett kezelésekre.

A felújítás eredményeként a nyolc kórterem huszonhét ágygyal működik és az egész osztály akadálymentessé vált. Az átalakítás során létrejött négy kétágyas kórterem is, továbbá egy négyágyas és három ötágyas.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Befedik a múzeum udvarát

Több mint 40 milliós pályázati támogatásból fedik be a Hansági Múzeum belső udvarát és alakítanak ki… Tovább olvasom