Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 22°C Még több cikk.

Tisztázatlan még az Aqua önálló megmaradása

Milyen hatással van a rezsicsökkentés a városi távhő-, illetve víz- és csatornaszolgáltatókra? Főként ez a kérdés foglalkoztatta a képviselőket az önkormányzati cégek üzleti terveinek tárgyalásakor.
A Városüzemeltető és Fenntartó Kft. kapcsán Nyitrai József(Fidesz) arra hívta fel a figyelmet, hogy jövőre biztosítani kellene a cégnek az általuk igényelt 350 milliós önkormányzati támogatást, hiszen számos többletfeladatot vállalt. Ez az összeg szükséges ahhoz, hogy a tervezett feladatokat el tudják végezni. A képviselő kiemelte: mindent meg kell tenni, hogy a távhőüzletág 95 milliós kintlévőségét minél nagyobb mértékben csökkenteni tudják. K

Kovács Tamás (MSZP) elmondta: az üzleti tervről kiderült, hogy a rezsicsökkentés miatt az idei évben mintegy tizenhárom százalékkal, 10,5 millió forinttal csökkent a távhőüzletág árbevétele. A képviselő azt tudakolta a cégvezetőtől, hogy ez a kiesés okoz-e likviditási gondokat a cégnek. Szabó Miklós (MPKE) ugyancsak a rezsicsökkentés miatti árbevétel-kiesés várható hatásáról érdeklődött.

Árvay István(Fidesz) alpolgármester kifejtette: a távhő mára versenyképes fűtéssé vált, köszönhetően a különböző intézkedéseknek. Míg korábban többen leváltak a rendszerről, addig az elmúlt időszakban már a bővítését tervezik. Többek között felvetődött az is, hogy leendő sportcsarnokot távhővel fűtik majd. Vagyis a rendszert erre a városrészre is kiterjesztik. Így a közeljövőben akár a városháza is távhőre állhat át.

Az alpolgármester szerint a kintlévőség arányaiban nem haladja meg az országos átlagot: tíz százalék alatt van, ami még kigazdálkodható. Árvay István beszélt tarról is, hogy a városüzemeltető a jövőben fabrikett gyártásával is foglalkozik. Ezzel kapcsolatban Nagy István polgármester elmondta: a brikettálóüzem beindítása társadalmi fejlődést is jelent, hiszen a roma kisebbséghez tartozók fognak ott dolgozni. Az országban egyedülállóan itt sikerült ezt a pályázatot végigvinni. Hozzátette: a brikettálással nem csupán az intézményeket fűtik majd, hanem a szociális tűzifát is ebből biztosítanák.

Kosár Tibor, a városüzemeltető ügyvezetője kijelentette: a távhőágazatban bevezetett támogatási rendszernek köszönhetően a társaságnak nem okoz gondokat a rezsicsökkentés.

Az Aqua kft. üzleti tervének tárgyalásakor ugyancsak több képviselő firtatta a rezsicsökkentés hatásait a cég bevételére. Szóba került továbbá a mintegy 200 milliós kintlévőség is. A társaság gazdasági vezetője az ülésen kifejtette: a bevezetett közműadó és a rezsicsökkentés miatt a cég kénytelen a másodlagos tevékenységeit növelni, hogy az üzleti terveit teljesíteni tudja. Ahogy fogalmazott: bíznak abban, hogy nem lesz további tízszázalékos rezsicsökkentés. Árvay István arról beszélt, még mindig nem biztos, hogy a cég megmarad-e önálló víziközmű-szolgáltatóként. Éppen ezért a most készülő palackozóüzemet is úgy alakítják ki, hogy adott esetben az a későbbiekben is megmaradhasson önálló önkormányzati cégként.

A Flesch Károly Nonprofit Kft. üzleti terve kapcsán Árvay elmondta: áttekintették a Futura működését. Eszerint a várt 75 ezer helyett 36 ezer látogatója volt a létesítménynek és az átlagjegyárak is alacsonyabbak az eredetileg tervezettnél. A 35 milliós jegyárbevétellel áll szemben a 20 milliós rezsi és a tizenhárom főállású alkalmazott bére. Az alpolgármester szerint mindez azt vetíti előre, hogy a létesítményt intézményként kell működtetnie a városnak. El kellene érni azonban, hogy a mostani 38 milliós támogatási igény 20 millióra csökkenjen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyre kevesebb a gyerek

„Ők a jövő" – A városatyák megállapodtak arról, hogy e kérdéssel foglalkozniuk kell. Tovább olvasom