Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Télre ívhídjukon közlekednének

Halászi - A Kisalföld Volán a halászi híd lezárása után magára vállalja a napi 256 kilométert kitevő kerülő költségeit, így nem emelkednek a jegyárak. A kivitelező vizsgálja, hogy novemberben ideiglenesen forgalomba helyezhető-e az új műtárgy.
Zsúfolásig megtelt a halászi kultúrház szerdán, többen az utcán rekedtek a hídlezárást érintő fórumon. Nem véletlenül: tizenhét éve várják a helyiek, hogy a leszakadt hídjuk helyett ideiglenesen felállított egysávos vasúti műtárgy helyére új kerüljön. Az előkészítés elkezdődött, március 16-án lezárják a hidat, s megindul a munka. „1992 után újra nehezebb hónapok jönnek, de a híd sorsa végre rendeződik" – kezdte a tájékoztatót Majthényi Tamás polgármester. Gyulai György, a műszaki ellenőrzést végző Utiber Kft. illetékese úgy folytatta: a szerződés szerint a befejezési határidő 2010 májusának vége. „A vállalkozó azonban vizsgálja annak lehetőségét, hogy az átépítéssel novemberig eljutnak-e arra a szintre, hogy megindulhasson a forgalom." A munkálatok során az alépítmény felhasználásával készül el az új, 45 méter hosszú híd, 150 méter közutat építenek át, s esztétikus, egyedi módon oldják meg a közvilágítást is a hídon. Mindezt 487 millió forintból. Az elterelés után a forgalom java Máriakálnok felé összpontosul.

Már csak másfél hétig lehet közlekedni a halászi hídon, utána – legalább novemberig – lezárják azt.
Már csak másfél hétig lehet közlekedni a halászi hídon, utána – legalább novemberig – lezárják azt.

„Magyarországon az első, 52-es köracél felfüggesztéssel készülő ívhíd épül Halászin" – kezdte a kivitelező HH Dunahíd projektvezetője, Lukács Zsolt. A mostani műtárgyat megemelik, a főpályán az aszfaltot felbontják, de egy rámpa segítségével a kerékpáros- és gyalogosforgalom zavartalan marad rajta. Közben alatta átépítik a hídfőket, s földmunkát végeznek. Ezt követően a város felőli oldalon kialakított szerelőtérben készül az új szerkezet. Június 20. és 22. között kiúsztatják a halászi részre a régi hidat, az újat pedig szintén a vízen viszik a helyére.

„Gondolom, az én mondanivalóm érdekli önöket leginkább" – szólt mosolyogva a helyiekhez Rémai Péter, a Kisalföld Volán mosonmagyaróvári üzemvezetője. Elmondta: a lipóti, a püski, a darnózseli mellett néhány dunaszigeti busz is Máriakálnok felé közlekedik majd. Mosonmagyaróváron a Rév, az Aranyosszigeti és Magtár utca felé mennek a járatok ez idő alatt. „A munkásjáratok közül néhány a vasútállomást is érinti majd. Az új menetrendet hamarosan kiadjuk" – mondta. Nagy taps fogadta azon bejelentését, miszerint a társaság magára vállalta a pluszköltségeket, így nem emelkednek a jegy- és bérletárak. Pedig a Máriakálnok felé való terelés összesen napi 256 kilométer kerülőt jelent. Csak Halásziig 8,4 kilométer többletet, ami tizenhárom perccel több menetidőt is igényel egy út alatt, s napi nyolcvanezer forintos pluszköltséggel jár. A legtöbb busz a halászi templomnál fordul majd meg. „Néhány járatot beállítottunk, ami az itteni „darálótól" indul, s ide érkezik: 4.40-kor, 5.50-kor, 6.50-kor és 12.50-kor indul a városba, s onnan 14.15-kor és 15.45-kor vissza" – mondta Rémai.

Majthényi végül hozzátette: a templomhoz kerékpártárolót állítanak fel erre az időre.

Olvasóink írták

 • 5. rendorsztori 2009. március 21. 10:23
  „Ödönéhez csatolnám:
  Legalább ennyivel is óvnánk szegény Máriakálnok útjait, a Máriakálnok és Mosonmagyaróvár közti utat és hidat, amik amúgy sem tökéletesek, most meg szerintem túl lesznek terhelve...
  Csak egy kis gyaloglásra kellene megkérni Halászi lakosait.”
 • 4. ödön 2009. március 08. 09:39
  „Egyetértek Csepellel! Különösen azért is, mert aki nem a vasútállomásra szeretne minden reggel, hajnalban eljutni, hanem a város másik felére az mit csináljon? A híd-tól induló busz nyugodtan végigmehetne a városon, és nem kellene km-ket, illetve órákat megtenni pluszba a kerülés miatt!”
 • 3. menyus 2009. március 07. 06:48
  „végre csinálni fogják és nem lesz olyan eset amik megszoktak történni a hidon hogy nekem van elsőbségem sok ökör”
 • 2. Csepel-344 2009. március 06. 14:54
  „Érdekes a Volán hozzáállása, többletkiadásról beszél, amikor a híd (Móvári oldal) fillérekért ki lehetne alakítani egy buszfordulót!
  Erról vajon esett szó a falu-fórumon? Ettől a pillanattól milyen többletköltségről beszélünk?”
 • 1. Tmoha 2009. március 06. 11:04
  „A percenként ránk zúdított negatív hírek után végre valami pozitívum! Köszönet a Kisalföld Volánnak, a sok eljövendő bosszúságot enyhíti Rémai úr bejelentése. Sok sikert, jó időt és szerencsét az építőknek!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aprópénz helyett elég egy SMS

Mosonmagyaróvár - Egy rövid szöveges üzenet küldésével mobiltelefonnal is fizethetjük már a… Tovább olvasom