Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Tanoda: harminchét diákot készít fel az életre

Hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű diákokat segítenek hétköznap délutánonként a tanulásban és a társadalomba való beilleszkedésben a január elején indult mosonmagyaróvári tanodában.
A hónap elején kezdte meg működését a mosonmagyaróvári Családok Átmeneti Otthonában a tanoda. A program keretében harminchét hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű diák iskolai felzárkóztatását vállalták a szakemberek, továbbá azt, hogy a szociális, egészségügyi, krízismegelőző szolgáltatásokkal segítik beilleszkedésüket a társadalomba.

– Mosonmagyaróváron a Családok Átmeneti Otthonában (CSÁO) él a legtöbb hátrányos helyzetű gyermek, akik számára fontos a tanoda – hangsúlyozta Kopf Katalin, a CSÁO intézményvezetője a pénteki projektnyitó rendezvényen. A szakember szerint ezek a kiskorúak számos traumát éltek át a szegénység, nélkülözés mellett a családi krízisig, ami sok esetben a tanulástól elvette a figyelmüket.

A mosonmagyaróvári tanoda története 2012-ben kezdődött. Nagy Sándor programmenedzser összegzése szerint a Mosonmagyaróvári Kulturális Egyesület mintegy harmincmillió forintot nyert a megvalósításra, melynek sikeres lebonyolításához több helyi iskolával, civil szervezettel kötöttek együttműködési szerző- dést. Elsősorban olyan gyermekek kerülhettek be, akik az iskolában lemaradtak társaiktól, és szüleik nem engedhetik meg, hogy korrepetálásért fizessenek.

„A hátrányos helyzetű gyermekeknek nem tudunk jobbat adni, mint tudást, a tanulás lehetőségét" – osztotta meg véleményét Nagy István parlamenti államtitkár, aki korábban Mosonmagyaróvár polgármestereként a program egyik ösztönzője volt. Utódja, Árvay István hozzátette: az, hogy a Mosonmagyar- óvári Kulturális Egyesület egy ilyen mérvű programot el tudott indítani, annak is bizonyítéka, hogy a civil szféra jelentős önszervező erővel bír.

Dertyina Ildikó szakmai vezető a Kisalföldnek elmondta: harminchét diákot fogad a tanoda sokrétű pedagógusgárdája első osztálytól a tizenegyedikig, hétköznaponként délután 2 és este 6 óra között. A tantestület munkáját segíti többek közt fejlesztőpedagógus, tánctanár és mentor is, akik nemcsak azt vállalták, hogy felkészítik a gyerekeket az iskolára, hanem élményekkel is gazdagodhatnak, akár szüleikkel együtt. Így például egyhetes nyári tábort, színházlátogatást, kirándulást is szerveznek számukra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Utat építenének az állami pénzből

Óvodát bővítene, iskolai tornaszobát alakítana ki, valamint kerékpárutat építene uniós pénzből Halászi. Felújításra szorulna továbbá a Darnózseli és Halászi közötti bicikliút is. Tovább olvasom